Pre 100 godina Nova godina u Nišu se proslavljala u bioskopu, pozorištu i kafani

0
84
Nekada se drugačije slavilo; foto: Istorijski arhiv Niš/Naslovna strana Narodnih novina

Već 23 godine doček Nove godine se u Nišu organizuje na Trgu kralja Milana uz nastup estradnih pevača, a drugačija slika je bila posle Prvog svetskog rata. U to vreme se obeležavala i stara i nova godina, proslave su bile u kafanama, uz obaveznu lutriju, a slavilo se i na drugim javnim mestima kao što su bioskopi, pozorište, esnafska udruženja ili Oficirski dom.

Novogodišnja noć u Nišu nije bila ista kao poslednje dve decenije. Kako se menjala istorija, menjao se i način proslave. Do 1878. godine, kako kažu iz niškog Istorijskog arhiva, Nova godina se po julijanskom kalendaru praznovala u krugu porodice.

U Kraljevini SHS/Jugoslaviji je prihvaćen gregorijanski kalendar, ali se i dalje Nova godina obeležavala 13. januara po gregorijanskom kalendaru. Do kraja 19. veka doček se obeležavao večerom, a posle ponoći paljeno je kandilo koje je gorelo cele noći. Na spavanje se išlo ranije i ustajalo rano kada se išlo na liturgiju, gde su ljudi čestitali dolazak nove godine. Na liturgiju su išli muškarci, a žene nisu išle u crkvu tog dana – kažu iz Arhiva.

Do promena je došlo posle Prvog svetskog rata i tada se obeležavala i stara i nova godina. Najčešća mesta za proslavu su bile kafane, uz muziku je bila obavezna i lutrija, a slavilo se i u bioskopu, pozorištu, esnafskim udruženjima ili u Oficirskom domu.

Nekada pozorišta i bioskopi, a sada proslava na Trgu uz estradne pevače; foto: Vanja Keser

Iz Istorijskog arhiva podsećaju da je najbolji doček organizovao Tasa Ilić, vlasnik hotela „Ruski car“ – uz bioskopske predstave, jelo, piće i nezaboravne krofne u kojima je bio zlatnik.

Posle Drugog svetskog rata, prvi doček Nove godine bio je 1944/45. godine i slavio se u svim lokalima koji nisu bili oštećeni. Tada su prisutni slušali radio, igrali partizanska i narodna kola, a od ponoći igrali predratni tango i valcer. Doček (srpske) Nove godine 13. januara bio je skrajnut u godinama posle rata, a slavio se u krugu porodice, jer su kafane tog dana zatvarane pre isteka radnog vremena – navode iz Istorijskog arhiva.

Da Vas podsetimo:  Teško je rečima opisati ukrase u Vranju plaćene 25.000 evra

Dodaju da se doček na Trgu kralja Milana uz nastup estradnih pevača i rok-grupa organizuje od 1998. godine. Tako će 2022. godinu Nišlije dočekati uz Zoricu Brunclik, Alena Ademovića i Milicu Pavlović.

Autor:T. Tasić

https://www.juznevesti.com/

PODELI
Prethodni tekstAlhemija na delu
Sledeći tekstSrećna Nova godina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime