Preletačica kao borkinja za rodnu ravnopravnost

2
801
Gordana Čomić / Foto: Tviter

Kada kritikuju naše vlasti, strani zvaničnici sa Zapada često pominju i nedovoljno ostvarenu rodnu ravnopravnost. Nema sumnje da se preduzimaju neke mere, ima izvesnog napretka, ali je potrebno još mnogo više organizovanog napora kako bismo se uljudili po meri naših savetodavaca i mentora.

AV, naš predsednik koji sve zna, ume i razume, zahvaljujući svom istančanom političkom sluhu i državničkoj mudrosti uvideo je da država mora nešto odlučno da preduzme radi značajnijeg uspeha i u ovoj oblasti.

Onoga časa kada je gđici Brnabić poverio drugi mandat za sastav Vlade, zamolio ju je i da mu ispuni želju i obrazuje dva nova ministarstva, među njima i za rodnu ravnopravnost.

Ana Brnabić / Foto: printscreen

Ona je shvatila koliko je koristan predlog A. Vučića, pa je mu je ispunila želju, ali nije obrazovala samo dva, već tri nova ministarstva:

Za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog
Za brigu o porodici i demografiju
Za brigu o selu.

Prvo je, kao što vidimo, po predsednikovoj želji, najvažnije od ova tri, a ono će se studiozno posvetiti radu na rodnoj ravnopravnosti na veliko zadovoljstvo ne samo savetodavaca iz inostranstva, već i svih naših građana koji su dosad osećali veliki nedostatak zbog toga što nemamo takvo ministarstvo.

Uz sve ostalo dobro što će ono doneti zemlji, ministarstvo za rodnu ravnopravnost biće od velike koristi i zato što će namiriti još jedan broj kadrova SNS-a, pa i preletača i preletačica, od kojih je najistaknutiji gospođa Čomić, ministarka za rodnu ravnopravnost. Ona je dugi niz godina bila ogorčeni neprijatelj Aleksandra Vučića, što on sada, kada se našla u njegovom taboru, ističe sa velikim zadovoljstvom pobednika.

Sem što i ja pozdravljam novo ministarstvo, želeo bih da i sam nešto doprinesem njegovom radu. Već sam odavno zaboravio kad sam primio poslednju platu i prvu penziju, a, odmah da kažem, ne nameravam ni da se zaposlim kod gđe Čomić. Uostalom, nekako imam predosećanje da me ona ne bi ni primila, pogotovo kad bih joj rekao kako nisam baš preterano lud za naprednjacima, a o preletačima i da ne govorimo.

Da Vas podsetimo:  Bradić i Marković podržali Kostića protiv Kusturice, zaboravili Kosovo!

Neee! Ovaj tekst pišem jedino sa namerom da, prema svojim skromnim mogućnosti, i ja dam bar mali doprinos opštoj stvari, kako bi naša Srbija napredovala i, od zemlje urođene rodne neravnopravnosti, dostigla dosad neviđeni nivo ravnopravnosti kako u Evropi tako i ostatku sveta.

Ne znam, razume se, kako će ministarstvo za ovo pitanje biti organizovano, ni koje će službe imati, samo pretpostavljam da bi jedna morala da bude, tačnije, ja bih je osnovao među prvima, ona koja će se starati o izjednačavanju ravnopravnosti naziva. Njen osnovni zadatak bio bi, kako ga ja vidim, smišljanje novih ili otkrivanje zaboravljenih reči, a sve radi ostvarivanja potpune rodne ravnopravnosti.

I upravo u tom cilju usudio sam se da tom odeljenju, odseku, službi ili kako se već bude zvala, predložim neke reči koje bi najbolje doprinele postizanju ovog cilja. Počeo sam od prvog slova azbuke, ali se nisam se setio primera baš za svako slovo. Ipak, kao što već rekoh, želim samo da svojim neznatnim prilogom bar malo doprinesem zajedničkom velikom cilju:

Akademik – akademica ili akademičarka
Bravar – bravarka ili bravarica
Vojnik – vojnica ili vojnikinja
General – generalka (generalica je supruga generala)
Govornik – govornica ili govorniteljka
Drvoseča – drvosečaljka
Duborezac – duboreskinja
Zanatlija – zanatlijka
Emisar – emisarka
Erudita – eruditkinja
Kapetan – kapetantkinja (kapetanica je kapetanova supruga)
Kolovođa – kolovođkinja
Limar – limarka ili limarica
Major – majorka (majorica je supruga majora)
Mašinovođa – mašinovođkinja
Mesar – mesarka
Oštrač – oštračica ili oštraljka
Poslovovođa – poslovođkinja
Prvoborac – prvoborka ili prvoborkinja
Preduzimač – preduzimačica ili preduzimateljka
Računovođa – računovođkinja
Stolar – stolarka ili stolarica
Ustanik – ustanica ili ustaniteljka
Carinik – carinica
Horovođa – horovođkinja

Da Vas podsetimo:  Ministar za nerviranje opozicije u Vranju: Pravite decu, novac nije faktor

To su samo neke od reči koje su mi prve pale na pamet, a uveren sam da ću svojim primerom podstaći i druge građane naše zemlje da i oni daju svoj doprinos ne samo obogaćivanju našeg lepog srpskog jezika već i razvoju rodne ravnopravnosti bez koje nam nema života.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: Stanje Stvari

2 KOMENTARA

  1. Импресиван списак речи са женски равноправном паралелом. Недостаје алтернатива од речи Брко.

  2. Боже колико смо ти згрешили. Верујем да си тражио неку гору, али ниси могао да је нађеш.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime