Proceureli podaci sa 500 miliona Linkedinovih naloga

0
251

LinkedIn nije saopštio da li će i kako obavestiti korisnike koji su ugroženi poslednjim curenjem podataka sa te društvene mreže, za kojie se sumnja da je ugrozilo podatke sa 500 miliona naloga, prenosi portal Cyber News. Napad se dodio nakona ugrožavanja Fejsbuka, kao i Majkrosoftovih servera.

Kako je objavio Cyber News, na jednom hakerskom forumu osvanuli su podaci sa oko dva miliona LinkedIn profila.

Osoba koja ih je postavila je naznačila da ima informacije o 500 miliona ljudi, koji su na prodaju.

Tokom nedavnog napada na Fejsbuk, takođe su procureli podaci sa više od 500 miliona naloga.

Napade su pretrpeli i Majkrosoftovi serveri, pa su tako ugroženi podaci o desetinama hiljada preduzeća.

Iako na početku nije bilo jasno da li je u pitanju napad i da li su podaci verodostojni, istraživači su uspeli da potvrde da obelodanjeni uzorak podataka zaista potiče sa Linkedina.

U zvaničnom saopštenju Linkedina, navodi se da nije u pitanju hakerski napad, već samo kolekcija podataka koja je skrejpovana sa sajta.

Slično je nakon napada kojem je bio izložen saopšto i Fejsbuk.

Napominje se da privatne informacije Linkedinovih članova nisu kompromitovane.

ŠTA SADRŽE PROCURELI PODACI?

Podaci koji su procureli kako se navodi sadrže linkedin id, ime i prezime korisnika, imejl adrese, brojeve telefona, pol, linkove ka linkedin profilima, linkove ka profilima na drugim društvenim mrežama, titule i druge poslovne informacije.

Ove informacije, kako se napominje nisu kritične jer među njima nema finansijskih informacija.

Međutim analitičari upozoravaju da one svakako mogu da budu iskorišćene za razne napade socijalnog inženjeringa, hakovanje profila, targetirane phishing napade, ili spamovanje. 

Naglašavaju da svi ovi problemi postaju mnogo složeniji ukoliko se ima u vidu da veliki broj ljudi sada radi na daljinu, kao da i kompanije mogu da budu izložene riziku.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-ROK TRAJANjA

Sajt koji je obelodanio informacije o slučaju, Cyber News je inače objavio je stranicu na kojoj navodno može da se proveri da li je neka imejl adresa deo ovog probelma na Linkdinu.

Ipak, nije jasno da li su hakeri uspeli da nabave svih 500 miliona naloga, ili sa samo dva miliona naloga javno dostupnih.

Svima koji imaju naloge na toj mreži savetuje se da provere koje su podatke uneli, kao i da ubuduće pažljivije motre na telekomunkacione kanale koji su izloženi riziku.

Izvor: Nova Ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime