Proneverili milijardu, kažnjeni simbolično

0
832

 Gradska kuća u Nišu; foto: JVČetiri godine nakon što su državni revizori utvrdili da je niška vlast zloupotrebila preko milijardu dinara i podneli dvadesetak prekršajnih prijava, trećina procesa je zastarela, trećina se još vodi, a ostali su uglavnom simbolično kažnjeni.

Državni revizori su 2010. godine, kontrolišući kako se trošio novac poreskih obveznika, utvrdili da su sprovođene javne nabavke koje prethodno nisu planirane, mnoge nabavke i usluge su ugovorene bez ikakvog tendera, zapošljavani su novi ljudi tako što su se sa njima sklapali ugovori za poslove koji se već obavljaju prema sistematizaciji…

foto JVSve to je građane Niša koštalo neverovatnih milijardu dinara, što je bila šestina tadašnjeg budžeta.

Revizori su tokom 2012, 2013. i 2014. podneli prekršajne prijave protiv dvadesetak odgovornih iz vrha gradske vlasti, među kojima su tadašnji gradonačelnik Miloš Simonović, ali i sekretar Skupštine Grada Dragan Jovanović, načelnici gradskih uprava, šefica kabineta gradonačelnika Marija Stojanović, tadašnji i sadašnji gradski javni pravobranilac Miomira Dinić i drugi.

Takođe, podnete su prijave protiv “Mediane” i njenog tadašnjeg direktora Dragana Radisavljevića, “Toplane” i direktorke Gorice Mitić, “Naisusa” i direktora Aleksandra Mitića, “Tržnice” i njenog direktora Nebojše Petrovića, kao i “Fonda za razvoj” i direktorke Slađane Backović.
Kazna 20 puta manja od zloupotrebe

Dosad je doneto svega sedam pravosnažnih presuda.

Sedmoro tadašnjih funkcionera, koji su zloupotrebili skoro 15,5 miliona dinara, ukupno su kažnjeni sa 748.000 dinara.

Direktor „Pčelice“ Zoran Jonić je proglašen krivim jer je 6,5 miliona dinara, namenjenih za pripremu obroka za Narodnu kuhinju, potrošio da isplati plate radnicima, za šta je kažnjen sa 10.000 dinara.

Načelnik Uprave za komunalne delatnosti Dejan Jovanović je angažovao nove radnike sa kojima je sklapao ugovore o delu za poslove koji već postoje po sistematizaciji. To je građane koštalo 2 miliona dinara, za šta je kažnjen je sa pola miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Sebičnjaštvo i kukavičluk

Za isti prekršaj osuđene su i šefica kabineta gradonačelnika Marija Stojanović, koja je na ovaj način zloupotrebila oko 2 miliona dinara, a kažnjena je sa 60.000 dinara, načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković koja je potrošila preko pola miliona dinara da bi na kraju bila kažnjena sa 8.000 dinara, kao i Mirjana Pešić iz Uprave za planiranje koja je isplatila iz budžeta oko 470.000 dinara, a sud je kaznio sa 20.000 dinara.

Sklapanjem spornih ugovora o delu za obavljanje poslova koji već postoje, načelnik službe za poslove Skupštine Grada Ljubomir Petrović potrošio je preko 2,7 miliona dinara, a sud ga je kaznio sa 50.000 dinara, dok je sa 100.000 dinara kažnjen i Dragan Jovanović, za zloupotrebu preko 1,1 milion dinara.
Neki od najvažnijih postupaka još uvek se vode

U slučajevima Miloša Simonovića i tadašnje načelnice Uprave za finansije Snežane Jovanović, protiv kojih se još uvek vode po dva postupka, kao i gradskog javnog pravobranioca Miomire Dinić i načelnice Uprave za poljoprivredu Aleksandre Brzaković, donete su nepravosnažne presude.

Prvostepeni sud je Simonovića i Jovanovićevu teretio da su obračunavanjem većih koeficijenata isplaćivali veće plate saradnicima za šta su potrošili preko 90 miliona dinara. Osuđeni su nepravosnažno sa po 10.000 dinara.

U odvojenom postupku, Simonoviću je suđeno zbog toga što je sklopio ugovor sa „Wind Jetom“ bez javne nabavke u vrednosti od preko 111 miliona dinara, kao i ugovore o kreditima u iznosu od 3,3 miliona evra, protivno Zakonu o javnom dugu, zaključio ugovor sa „Montenegro Airlines“ za fiksni zakup 40 karata u ekonomskoj klasi, za šta je iz budžeta dato skoro 100 miliona dinara, a pokrenuo je i neplansku javnu nabavku za rekonstrukciju hale Čair, za šta je zaključen ugovor od pola miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Vesić se slikao kako JEDE GRAŠAK KOD MAME! Zbog JEDNOG DETALJA Tviter bruji od komentara – da li vidite “sličnost” (FOTO)

Takođe, okrivljen je i da je bez javne adekvatne javne nabavke sklopio ugovor sa Narodnim novinama, preuzevši obavezu od 10 miliona dinara, kao i sa Info-biroom ugovor vredan preko milion dinara.

Za sve to je nepravosnažno osuđen sa ukupno 170.000 dinara.

Miomira Dinić je okrivljena da je sklapala ugovore za poslove koji se već obavljaju, u vrednosti od oko 800.000 dinara, za šta je nepravosnažno osuđena sa 30.000 dinara. Za isti prekršaj je okrivljena i Aleksandra Brzaković koja je na ime tih ugovora isplatila preko 1,2 miliona dinara, a osuđena je na 10.000 dinara.

Snežana Jovanović je okrivljena da je bez javnih nabavki zaključivala ugovore sa TV produkcijama i za reklamne usluge, gde je za više miliona dinara osuđena sa 30.000 dinara.

Okrivljeni su se, nakon prvostepenih presuda, žalili pa se postupak i dalje vodi.
Obustavljeni postupci za javna preduzeća

Tamo gde se postupak vodio protiv niških javnih preduzeća i njihovih direktora, svi postupci su obustavljeni zbog zastarelosti.

U nekim slučajevima kazne su izrečene samo za deo onoga za šta su se firme i njihovi direktori teretili, a okrivljeni su za zloupotrebu više stotina miliona dinara.

M. Vučić

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime