Propast Dveri: Prokleta je Amerika i zlato što sja

4
1605
Foto: printskrin Youtube

Pokret Dveri više ne postoji. Duga serija podela, koje taj pokret prate od početka političkog angažovanja, okončaće se na sednici Glavnog odbora, na kojoj će se odlučivati o ulasku u Savez za Srbiju. Kakva god bude odluka, Dveri su gotove.

Ako prevagne frakcija koju predvodi Boško Obradović, a hoće, Dveri će u Savez uneti grupu funkcionera, ali ne i glasače. Zauzvrat, troje-četvoro vodećih dverjana dobiće solidna mesta na budućoj poslaničkoj listi, dok će ostali morati da se zadovolje nadom da će ih se jednog dana, posle smene vlasti, neko setiti i postaviti ih na funkcije u državnim institucijama. Pored ličnih ambicija, ulazak u Savez za Srbiju ima i ozbiljan motiv – borba za opstanak na političkoj sceni. Bez ulaska u širu koaliciju, Dveri će ostati duboko ispod cenzusa. Obradović to zna, zato tajno, dok lobira unutar stranke, podseća da nekad dođe takvo teško vreme, kad i orlovi moraju da spavaju s kokoškama. Javno, opet da bi amortizovao nezadovoljstvo dverjana, crta crvene linije i uslovljava buduće koalicione partnere.

– Za Srpski pokret Dveri je prihvatljiva opoziciona saradnja radi smene sadašnje vlasti, posebno kada je u pitanju borba za slobodu medija i fer i poštene izbore. Niko od nas u opoziciji samostalno trenutno ne može da pobedi Vučića i zato je potrebno sarađivati i ukrupnjavati opozicione potencijale. Ali smena ove vlasti, sa Vučićem na čelu, nije i ne sme biti cilj sam po sebi. To je nužan korak ka sprovođenju politike i programa koji će urediti Srbiju. Zato opoziciona saradnja mora počivati i na zajedničkim programskim tačkama. Sebe vidimo u jednom ozbiljnom opozicionom savezu koji bi prevazišao podele na levicu i desnicu, građansko i nacionalno, tradicionalno i moderno. Naša „crvena linija“ je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i sa svima koji su za poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN, a protiv da se tzv. nezavisnom Kosovu omogući članstvo u UN, možemo da sarađujemo – tvrdi Obradović.

Da Vas podsetimo:  Mladi u riziku od siromaštva: Plate niže od proseka...

Na „crvenu liniju“ pristaju, bar zasad, tvorac Saveza za Srbiju Dragan Đilas i njegovi partneri Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Dušan Petrović, Janko Veselinović i ostali. Na Obradovićevu žalost, ta ideja nije prihvatljiva za tvrdo krilo Dveri, koje odbija svaku saradnju sa tajkunom Đilasom i restlovima Demokratske stranke. Grupu fundamentalista predvode narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić, koji imaju podršku većine glasača, ali ne i članova Glavnog odbora.

Kad je postalo izvesno da će Obradović uvući Dveri u Đilasov Savez, kao u svakoj tužnoj srpskoj priči, sučeljavanje stavova se prebacilo s političkog na patološki nivo, garniran s optužbama za kriminal i izdaju srpstva. To je konkretizovano plakatom na kome su Obradović i 50 njegovih istomišljenika optuženi za realizaciju američke operacije „Hologram“, koja ima za cilj prodaju Dveri zlom tajkunu Đilasu, koji u Vučićevom interesu, na taj način, uništava srpsku patriotsku opoziciju. Gde su Amerikanci, tu su i pare. Otud priče da je Obradović za sebe dobio 100.000 evra i još 150.000 evra za kupovinu glasova u Glavnom odboru.

Odgovor je plasiran u naprednjačkom maniru. Obradović, kao Vučić, ignoriše optužbe, ne oseća potrebu da se obrati članovima i glasačima. Njegova saradnica Marija Janjušević, poput Marjana Rističevića, na društvenim mrežama, umesto konkretnog objašnjenja, širi sprdnju. Ako nekome zatreba pozajmica, nije problem, dobila je honorar.

Ćuti i Đilas. On je već sto puta dokazao da se ne snalazi u srpskoj politici. U svim greškama koje su izazvale urušavanje Demokratske stranke nalaze se njegovi tragovi, pa nije iznenađujuće što, potpuno nepotrebno, insistira na ulasku Dveri u Savez za Srbiju. Inženjer-mašinac, ponosan na svoj matematičarski talenat, sigurno je primetio sunovrat Dveri. Na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. Dveri su osvojile 190.530 glasova. Sledeće godine, predsednički kandidat Obradović dobio je poverenje samo 83.523 birača, a na prolećnim beogradskim izborima, u koaliciji s pokretom „Dosta je bilo“ Dveri su uzele samo 31.682 glasa. Sad, kad se i taj glasački korpus podeli, Đilas će u miraz dobiti samo Obradovića i nekoliko njegovih ambicioznih svedoka. Tanka je to računica. Osim ako „dverjani patriote“, kako su se nazvali anonimni autori antihologramskog plakata, nisu u pravu, pa Đilas ima neki drugi, napredniji razlog da proguta Dveri.

Da Vas podsetimo:  SKANDAL U UDŽBENIKU BIOLOGIJE: Uče decu da mogu sama da biraju pol, nezavisno od rođenja!

Uz sve to, čak i da su „patriote“ u pravu, teško mogu da opravdaju jučerašnju gubitničku koaliciju sa „Dosta je bilo“ i današnje protivljenje ulasku u najperspektivniji opozicioni blok. Baš kao što Obradović ne može da objasni što je u martu vodio kampanju s parolom „Da ovi odu, a da se oni ne vrate“, a sad radi na povratku onih koji su stvorili ove.

Proletos, posle obznane saradnje sa DJB, podršku Dverima su otkazali Kosta Čavoški, Srđa Trifković. Milo Lompar, Zoran Čvorović i još neki istaknuti intelektualci. Ulaskom u Savez za Srbiju, Dveri će ostati i bez glasača. Kraj.

Predrag Popović

predragpopovic.wordpress.com

4 KOMENTARA

  1. U drzavi koja to nije kojom upravlja SNS i sateliti, opozicija je u vrlo teskom polozaju. Izlozeni su progonu, pracenjima, maltretiranjima, raznim preprekama..od strane skandaloznog rezima A. Vucica i njegovih slugeranja i satrapa. U takvim uslovima usitnjena opozicija nema nikakvu sansu ..
    nema je ni ovako sem ako …
    naravno da ljudi Ne vole Djilasa a tu je i Jeremic..covek kojem je otac kupio funkciju ministra spolj poslova, na kojoj je bio nepripremljen, neiskusan, los..Covek koji je uzeo od drzave Srbije da li cetiri miliona dolara za godinu dana u NJujorku kada je bio na funkciji u UN-u..(ovo treba proveriti da li je uzeo cetiri ili sedam miliona ) a troskovi za takvu funkciju u svu pratnju nisu bili veci do milion dolara ..tesko da ce taj covek moci da napravi bilo kakve ozbiljnije promene na bolje u Srbiji..on nije taj ..i sl likovi sa koca i konopca skupljeni..ali usitnjenost je na zalost jos gora od ovog labavog saveza ..Ovaj tekst Popovica je zlonameran i mislim da je zalosno pisati takve stvari..Bosko ovo ili ono ..da li je u pitanju zavist ili placeni tekst ne znam..ali tekst je los..i ide u prilog Vucicu..Na zalost srbija je daleko od idealnog, daj Boze da se smogne snage i spasi bede sns-Vucica i njegovih batinasa jer ovako Srbija ide pravo u provaliju.

  2. Boško,samo napred,jedino si im ti kost u grlu.Znamo svi ko su oni koji su bili na vlasti,pa sad glume opoziciju,a potpuno su se napunili,ali takva je situacija,kasta komunistička tako drži sve da se na sceni ne mogu održati normalni ljudi,ali to je cena borbe protiv bagre.

  3. E, pa sada je prilika da Glisic vostane, pridrzi dotrajala Vrata, premaze ih kakvim neutralnim sa(n)dolinom, jernikad se nezna: mozda mu se ukaze prilika da ( pokusa) ponovo da nasamari kakva poznata vlasnika nekakva velikog stana na Dorcolu, jer samo povrat iz prisilnog odlaska u Arandjelovac na Dorcol opunomocuje ga za moguce, opet, predsednickog kandidata… A na Dorcolu stanovi stari, te mu premazana vrata mozda, za prvu priliku, zatrebaju…

  4. Dveri karakterise mnogo price, slabo organizovane manifestacije, mnogo laznih patriotskih reci bez konkretnog dela, lomovi u stranci i promena osnovne ideje Dveri narocito posle ulaska u Skupstinu Srbije. Na kraju ono sto se govorkalo da se ,,radi,, u Dveri i to tokom lomova u stranci postaje sada stav ,,ogorcenog,, Boska Obradovica. Kraj za stranku ali za Boska moze biti to novi pocetak u drustvu sa Djilasom, Cedom Jovanovicem, Jeremicem i da ne zaboravimo Veselinovica. Bosko je u grupi sa osvedocenim globalistima odnosno sa jajarama. Aferim Bosko…. imas rasta da se vratis u Cacak. Bices lepo docekan bolje od Velje Ilica. Velja je bio da se tolerise kraduckanje a ti?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime