Jevreji zaključani u logoru i saslušavani do zore

0
844

1_173017

Poljska je zvanično izrazila žaljenje zbog apsurdnog nesporazuma kada su utorak nakon pomena žrtvama holokausta na 70. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic, u toj nekadašnjoj nacističkoj fabrici smrti ostala zarobljena dvojica Jevreja – zvanice komemoracije, a kada su pokušali da izađu, uhapsila ih je policija i saslušavala kao prestupnike.

Predsednik Jevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči, njen sekretar Fabio Peruđa i ekipa italijanske televizije na čelu s voditeljem Davidom Parencom, ostali su 27. januara posle komemoracije u logoru do kasno uveče u TV-prenosu emisije o holokaustu.

Kada su krenuli natrag, u hotel, ustanovili su da je kapija logora zaključana, a ni nakon jednog sata nisu našli nikoga ko bi ih pustio, te su pokušali da izađu kroz prozor i uključili alarm.

Tu se odmah stvorila poljska policija, ali umesto da pusti dvojicu Jevreja koji su izgubili porodice upravo u Aušvicu tokom holokausta, saslušavali su ih prvo dva sata u samom Aušvicu, a onda su ih odveli u policijsku stanicu gde je saslušavanje nastavljeno još tri sata, do jutra.

– Šokiran sam. Ja i David Parenco. Dvojica Jevreja zarobljenih u Aušvicu. Na mestu gde sam izgubio deo porodice, gde su stradali moji dedovi. Sigurno da to nije bilo prijatno. Za mene je to emotivno bilo toliko teško da sam u jednom trenutku kazao policajcima: Ili me
hapsite, ili me puštajte jer ovo je za mene suviše – kazao je Pačifiči italijanskim medijima, prenela je danas poljska televizija TVN24.

20679555954c7c4039ded8504285041_v4_big

– Postupali su prema nama kao prema prestupnicima, stalno su dolazili novi i novi policajci – rekao je Peruđa i dodao da niko od policajaca nije razumeo strane jezike na kojima su zarobljeni Jevreji pokušavali da objasne ko su, a tumač se pojavio tek u policijskoj stanici.

Da Vas podsetimo:  PISMO MAJKE SRBIJANKE

– Izražavamo žaljenje, ali briga da pomen žrtvama holokausta protekne dostojanstveno, nije dozvolila da organi bezbednosti bilo kakvo narušavanje dostojanstva pomena i mesta tretiraju drugačije do potpuno u skladu sa procedurama – saopštila je Ambasada Poljske u
Rimu.

Ambasada je objasnila da su mere bezbednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz celog sveta, mnoge od njih na čelu sa šefovima država ili vlada.

Dnevno / Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime