Radnicima izborio minimalac, pa završio na sudu

0
853
Foto: printscreen

U Nišu se vodi nesvakidašnji sudski postupak u kom država goni direktora jednog aleksinačkog komunalnog preduzeća zbog toga što je radnicima, navodno, nezakonito povećavao platu da bi dostigli zakonski minimalac.

U optužnom predlogu Višeg javnog tužilaštva navodi se da je direktor „Komunalnih usluga“ Budimir Marković oštetio firmu za 10 miliona dinara u periodu od 2014. do 2017, u vreme takozvanih mera štednje. Marković i odbrana su pred sudom ukazali na niz nelogičnosti po pitanju optužbe.

Radnici „Komunalnih usluga“ u Aleksincu bezrezervno podržavaju direktora.

– On je podigao preduzeće, ima tamo u spisima – kaže radnik Dragan Jojić i dodaje: – Podigao je preduzeće koje je bilo u propasti. E, sad to nekom ne odgovara, a kome ne odgovara? Nekome u opštini!

Jojić je jedan od osamdesetak radnika, koliko ih je organizovano došlo iz Aleksinca u niški Viši sud kako bi podržali direktora Budimira Markovića. Najpre su popunili najveću salu ove institucije, a potom ispred suda upozorili:

– Želimo da kažemo da ćemo da napravimo i štrajk upozorenja, da ćemo da idemo pred opštinu, jer to ne može tako.

Otkud jednom direktoru ovolika podrška zaposlenih u jednom komunalnom preduzeću?

Ivan Milićević, jedan od okupljenih radnika iz Aleksinca, ističe da sada prima 23.000 dinara, što je ispod minimalca, kao i da kod drugog direktora nije primao platu šest meseci.

Direktor Budimir Marković nije hteo pred kamere, ali je pred sudom rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba „mera štednje“, što kod većine nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih.

Direktor Budimir Marković nije hteo pred kamere, ali je pred sudom rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba „mera štednje“, što kod većine nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih. Pošto su, pojasnio je, imali sopstvenu zaradu, u skladu za Zakonom o javnim preduzećima dotirali su zarade do „minimalca“, kako bi legalno poslovali.

Da Vas podsetimo:  Dragan Stojić: Crni dani belog grada 1941-1944.

Rekao je da je menadžment takvo uputstvo dobio i od Ministarstva rada, pa optužbe smatra neosnovanim, a branilac Markovića Zoran Mitić ukazuje na više nelogičnosti u predlogu koji direktora tereti, baziranom na izveštaju budžetske inspekcije Aleksinca.

– Skupština opštine je dozvolila isplatu tih plata, a sada se direktor preduzeća goni da je isplatio plate protivno zakonu – ističe Mitić.

Pred Viši sud u Nišu će izaći i predsednik Skupštine opštine Aleksinac Grujica Veljković.

– U daljem toku postupka biće pozvan predsednik Skupštine opštine Aleksinac koji je, praktično, potvrdio plan i program (rada JKP Komunalne usluge) i na taj način dozvolio isplatu plata na način na koji je to planom i programom bilo dozvoljeno, a biće pozvana i načelnica službe finansija opštine, koja je svakog meseca, kroz takozvane „ZIP“ obrasce, dozvoljavala isplatu tih plata – najavio je Mitić.

Dragan Jojić bi voleo da čitav slučaj stigne do predsednika države.

– Voleo bih Aleksandar, gospodin Vučić, naš predsednik, omiljeni, da čuje šta se dešava. I da dođe da vidi šta rade u opštini.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime