Radnik niške „Jure“ žalio se na uslove rada i dobio upozorenje pred otkaz

0
52
Jura / Foto: printscreen (N1)

Zato što je u javnosti govorio o problemima i uslovima u kojima rade zaposleni u fabrici „Jura“ u Nišu, na adresu radnika i predsednika sindikata „Sloga“ Dalibora Nikolića je od te korporacije stiglo upozorenje pred otkaz. U dokumentu piše da je povredio radnu disciplinu tako što je putem medija iznosio netačne informacije, a on tvrdi da su to neosnovane stvari i da ga zastrašuju otkazom.

O tome u kojim uslovima se radi u ovoj fabrici, koji su sve problemi Nikolić je govorio za određene medije, a upravo je to razlog što je od „Jure“ juče dobio „upozorenje na postojanje otkaznog razloga“.

U tom dokumentu piše da poslodavac po Zakonu može da otkaže ugovor zaposlen ukoliko lažno ili netačno izveštava ili iznosi činjenice, kao i ako neovlašćeno otkriva podatke trećim licima.

Zaposleni je pred novinarima iznosio netačne informacije o poslodavcu. O tome da su loši uslovi rada, da zaposleni rade u vrućini, da ne rade klime, da je inspekcija rada konstantovala loše uslove rada i da klime nerade, da se zaposlenima preti upozrorenjima, kažnjavanjima, da im se skida bonus – piše u Upozorenju.

Za sve ove navode „Jure“, u kojoj više godina radi, Nikolić kaže da nisu istiniti.

To nije istina, jer ja nijednog momenta nisam rekao da klima u“Juri“ ne radi, nego sam rekao da smo mi pitali da se klima pojača. Oni su sami priznali, kada su dali demant za jedan dnevni list, da neke jedinice ne rade. U mojim izjavam nigde nema pominjanje plate, niti bilo čega u vezi sa tim – ističe Nikolić.

Nadležni iz fabrike pozivaju Nikolića i da se u roku od 8 dana izjasni o njegovim navodima, a on ističe da će na ovo Upozorenje uložiti žalbu.

Da Vas podsetimo:  Katolici u Srbiji – snaga je u zajedništvu, a ne u geografiji

To su sve neosnovane stavke i mislim da je ovo zastrašivanje. Upravo sam to i rekao kada su me novinari pitali zašto se radnici „Jure“ ne obraćaju i ne iznose svoje probleme u javnosti, ja sam rekao „zato što im se preti otkazom“ i upravo se to meni desilo, jer sam izneo problem i dobio sam pretnju otkazom – navodi Nikolić.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se radnici kopanije „Jura“ žale na uslove rada, pa su brojni primeri i u Nišu, i u Leskovcu.

Autor: Tamara Tasić
Izvor: Južne vesti

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime