Ratna odšteta

0
211

Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela je ovih dana Rezoluciju kojom se obavezuje Rusija da isplati Ukrajini ratnu odštetu zbog agresije i nanošenja ljudskih i materijalnih gubitaka ukrajinskoj strani. Za Rezoluciju su glasale 94 države, 14 je bilo protiv, a 74 su bile uzdržane. Ovog puta Srbija se našla među uzdržanima. Dakle, nije kao ranije u više navrata, glasala protiv Rusije!

Image by Anfaenger from Pixabay

Piše Miodrag Tasić

Naravno da je pomenuta rezolucija propagandni potez Zapada protiv Rusije. Ovo nema šanse za uspeh, osim ako Zapad ne podari Ukrajini ruski novac koji su zaplenili poput drumskih razbojnika. Naime, zamrznuta su ruska novčana sredstva u „demokratskim zapadnim državama“, takođe konfiskovana su novčana sredstva ruskih tajkuna i materijalna dobra koje nisu na vreme izvukli sa prostora istog tog „demokratskog i pravdoljubivog sveta“.

Međutim, upravo izglasavanje pomenute rezolucije može se baš Zapadu vratiti kao bumerang. Ako se zahteva od Rusije da isplati ratnu štetu jer je, po njima, Rusija agresor u Ukrajini, mada Rusija ističe da samo brani svoj narod u Ukrajini od ukrajinskih nacista, koliko sutra mogu s pravom neki drugi da zahtevaju ratnu odštetu od tih zapadnih poštovalaca međunarodnog prava. Jer ni Amerika, Britanija, Francuska, Nemačka i slični nisu uvek poštovali tuđe živote ili imovinu. Koliko je nedužnih Vijetnamaca spaljeno napalm bombama? Šta je Francuska počinila civilnom stanovništvu Alžira? Da li je sadam Husein posedovao oružje za masovno uništenje? To je bio izgovor da Amerikanci i Britanci nasilno svrgnu režim u Iraku i razore jednu, za arapske prilike, razvijenu ekonomiju. Šta je ostalo u Avganistanu nakon povlačenja Amerikanaca i Britanaca iz ove napaćene zemlje? Jesu li usadili demokratiju u ponosne gorštake? Da li je Moamer el Gadafi zaista bio sponzor terorističkih organizacija? Ili je to opet bio lažni izgovor zapadnim lihvarima da razore naprednu i dobrostojeću ekonomiju Libije? I da ne vrate pare koje je Gadafi pozajmio zapadnim vođama, odnosno koje je držao u zapadnim bankama?

Da Vas podsetimo:  Sto godina devedeset groša

Sada bi opravdano mogli Vijetnam, Irak, Libija, Avganistan, da traže ratnu odštetu od agresora sa Zapada za svaki izgubljeni život, svakog ranjenog, srušenu kuću, fabriku, spaljeni automobil, voz, avion, za izgubljenu dobit. Mogla bi i Srbija agresivnije da se ponaša prema svojim „zapadnim partnerima“ i da na sudu zatraži odštetu za izgubljene živote, porušene mostove, razorene bolnice, gradske trgove, voz u Grdelici…

Ne bi trebalo zaboraviti ni onu stariju štetu koju su nam naneli sadašnji veliki prijatelji. Onu iz Drugog svetskog rata. Jeste da je Nemačka platila deo ratne odštete ondašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, ali to svakako nije bilo realno niti odgovarajuće. Izgleda da je ondašnji najveći sin naših naroda i narodnosti olako pristao na neznatnu kompenzaciju za masovna materijalna razaranja koja je Kraljevina Jugoslavija pretrpela u ratu. Da ne govorimo o ogromnim ljudskim žrtvama koje su nacisti počinili na našem prostoru, premda ljudski život ne može pokriti nikakva materijalna nadoknada. Ali ne treba ni bagatelisati živote i zdravlje svog naroda. Ili je najveći sin olako prešao preko ljudskih žrtava možda stoga što su te žrtve u najvećem broju bili Srbi, a Srbe „maršal“ baš i nije mario?

Grčka je više puta pokretala pitanje ratne odštete od Nemačke za stradanja u Drugom svetskom ratu. Poljska je preko svojih najviših zvaničnika zatražila ratnu odštetu za istu stvar. U pitanju su hiljade milijardi dolara! Nemačka se, naravno, pravi naivna. Kao, pitanje ratne odštete je odavno rešeno. Izmirili su svoje obaveze. No, dobro je da se o tome govori mada bar za sada nema realnih izgleda da se to i naplati. Možda i naš sadašnji najveći sin jednom bude postavio pitanje realne ratne odštete od Nemačke, ali i Bugarske i Mađarske, kojima je njegov prethodnik inače oprostio ratnu štetu? Bili su mu komunistički saveznici posle rata!

Da Vas podsetimo:  Pismeno prerasta u elaborat – u čije ime i za čiji račun?
Ilustracija, Foto: Wikipedia, Pixabay, Instagram

Mogla bi Srbija da pokrene i pitanje ratne odštete od Hrvatske za pretrpljena zlodela i materijalnu štetu i ljudske žrtve koje je Nezavisna država Hrvatska počinila srpskom narodu. Današnja nezavisna Hrvatska država je sledbenik i verna kopija ondašnje NDH. U nečemu i uspešnija od svojih prethodnika. Ni Pavelić nije uspeo da svede broj Srba u Hrvatskoj na 3% populacije, a ovima danas je to uspelo. Iako je iskreno rečeno ustaški režim bio nemilosrdniji prema svome pravoslavnom stanovništvu od sadašnje vlasti.

Ratni zločin nikada ne zastareva, pa bi naše nezavisno sudstvo moglo da se pozabavi makar pojedinačnim slučajevima ratnog zločina počinjenog nad našim ljudima. Samo bi prethodno trebalo mobilisati stanovništvo koje je stradalo u ratu da podnosi pojedinačne tužbe protiv zločinačkih država. Verovatno u ovom trenutku se i pored eventualne presude ratna šteta ne bi mogla naplatiti. Ali, jednog dana, kada se promene okolnosti u svetu, doći će na naplatu. Rekosmo, ratni zločin ne zastareva. Ne može međunarodno pravo da važi za Rusiju, a da Amerika, Britanija, Bugarska ili Hrvatska budu iznad zakona. Ipak, za početak bi trebalo najpre nezavisno srpsko sudstvo da dobije mig od nekoga iznad da se počne baviti ratnom odštetom u sporovima koje bi pokrenuo narod koji izdržava to nezavisno sudstvo.

Miodrag Tasić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime