PROCENTI

0
55

Ne spadam u manju grupu građana, koja za sve živo okrivljuje vlast i predsednika države. Spadam u većinu, koja podržava i ima razumevanja za sve teškoće, koje su nas spopale sa svih strana.

Ilustracija, Foto: Printscreen, Pixabay

Piše: Mišo M. Mladenović

Međutim, uviđam i nepravilnosti, koje život znače, bodu mi oči i koje bi se, možda mogle otkloniti. Svestan sam teške situacije i oko rata (bratoubilačkog) i oko Kosova i Metohije, strašni pritisci.

Cene rastu vrtoglavo, naročito prehrambenih proizvoda, što nas građane, zaposlene i penzionere veoma pogađa. Rastu cene i u Evropi, ali njihova primanja su pet do deset puta veća. Znači, ne može se reći, da su energenti, benzin i dizel najeftiniji kod nas. Možda i jesu, ali kupovna moć njihova je mnogo, mnogo veća. Pa gde su problemi?

Evo gde su. Preplavljeni smo varkama oko procenata, poskupljenjima, inflacijom. Svuda neki procenti! Ali, ja ću se poslužiti cenama nekoliko najpotrebnijih namirnica.

Pre godinu dana, litar zejtina je bio 100 dinara, sada preko 200. Mleko, flaša od litar i po je bila oko 150 dinara, sada je 220. Krompir je bio 30 dinara, sada je 90. Jaja komad oko 12 dinara, sada 20. Tikva je bila 40 dinara kilo, sada 100. Koliko procenata je poskupljenje za godinu dana? Preko 100%.

Sa druge strane, država nam udeljuje povišice od 8–12%. Lepo, ali deset puta manje, nego što su poskupljenja.

Neko će reći: „Bolje išta, nego ništa“! Da, ali ovo „išta“ ne može ni približno nadoknaditi surova poskupljenja. Ne automobila, raznih mašina, koje se reklamiraju sa TV ekrana. Šta nas to briga. Nego, krompir, paradajz, jaja, mleko…

Kao šlag na tortu zvuči izjava upućena građanima od pre neki dan, direktora Narodne banke:

Da Vas podsetimo:  DOSMANLIJE

„Izborila sam se, da inflacija za iduću godinu ne prelazi 1%“!

Počeh da računam: jaje će biti ne 20 dinara, već 20.2, zejtin će biti 202 dinara i tako dalje. Kakvo svečano obećanje! Gde je bila pre godinu dana, da nam obeća takvo ili slično povećanje inflacije od oko 1%.

A potrošačka korpa? To je smejurija. Ne pominjite je, molim vas. U nju stane oko 2-3% najnužnijih stvari i troškova jedne skromne porodice.

Eto toliko o procentima.

17. 11. 2022. godine
Mišo M. Mladenović
Beograd
akad. slikar i pisac

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime