Roman pun optimizma: „Nina od Arabije“ sada u tri zemlje

0
691

Treće izdanje romana „Nina od Arabije“ u Srbiji objavila je IK Mali Nemo iz Pančeva; a prošle godine za Crnu Goru i BiH ovaj roman objavila je IK Nova knjiga iz Podgorice.

Marina Bulatović

Ukoliko se pitate: koliko se promenila Lorensova Arabija od početka XX veka do danas – odgovore ćete pronaći u ovom duhovitom štivu autorke Marine Bulatović.

Prvi put posle Lorensa, Marina Bulatović opisuje tajanstveni Orjent gde je živela desetak godina, sve do leta 2016.

Ova knjiga ruši predrasude i otkriva nam Saudijsku Arabiju u drugačijem svetlu nego što je poznajemo. Tako saznajemo da su kamile i prašnjave puteve zamenili džipovi koji sumanuto jure autostradama, da su nekadašnja šatorska naselja postala otmene stambene četvrti, a šoping molovi od stakla i čelika postali savremeni „sukovi“.

Autorka na vrlo pitak i prijemčiv način, otkriva emancipaciju tamošnjih žena koje polako prestaju da robuju tradiciji pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije, dok istovremeno muškarci postaju sve veće žrtve tradicije.

Poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović su u formi kratkog video zapisa, kroz čitanje odlomaka, predstavili knjigu „Nina od Arаbije“ i tako korisnicima društvenih mreža i interneta dočarali atmosferu ovog romana.

„Nina od Arabije“ je prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke.

Marina Bulatović danas živi i radi u Kanadi, dopisnik je portala Sputnjik Srbija i RTS Dijaspora, kao i „Ilustrovane Politike“, „Biznis Magazina“ i magazina „Turistički svet“.

Piše: Ljubomir Ljuba Đorđević 

Vladimir Kecmanović o romanu „Nina od Arabije“

„Nina od Arabije“ je roman o ženi koja ne dozvoljava da joj stvarnost uništi snove. Zahvaljujući tome, snovi joj se pretvaraju u stvarnost. Bez eskapizma, ali i bez gorčine slikajući svet u kome živimo, i upravo zahvaljujući sposobnosti da gorku pilulu svog vremena proguta sa osmehom, Marina Bulatović je napisala svojevrstan udžbenik optimizma – rekao je Vladimir Kecmanović, pisac i scenarista.

Da Vas podsetimo:  NAJPOZNATIJI STOČAR U SRBIJI: Milenko Plavšić sa Krčedinske ade


POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime