Romi obeležili godišnjicu ubistva dečaka Dušana Jovanovića, održali i protest

0
698
Foto: printscreen (N1)

Godišnjicu ubistva dečaka Dušana Jovanovića danas su obeležili i predstavnici romske zajednice, udruženja i asocijacija, koji su tom prilikom istakli i one probleme koji se ne odnose samo na nasilje i diskriminaciju na rasnoj osnovi. Okupljeni ispred kompleksa u Ulici gospodara Vučića, ukazali su i na problem rušenja romske kapele i spomenika koji se u tom kompleksu nalaze.

Romska udruženja i aktivisti danas su organizovali protestni skup u Ulici gospodara Vučića ispred kompleksa koji obuhvata spomen-obeležje podignuto u znak sećanja na Rome stradale tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, spomen-ploču posvećenu žrtvama nacista iz 1941. godine, ali i kapelicu Tetkice Bibije, koja je uvrštena u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Iako je prethodno bio u vlasništvu pripadnika romske zajednice, kompleks je posle Drugog svetskog rata nacionalizovan, nakon čega su ga počev od 70-tih godina, pripadnici romske nacionalnosti koristili, uz dozvolu vlasti za verske i ceremonijalne svrhe.

Problemi su počeli tokom 2019. godine, kada je, kako navode romska udruženja, najavljeno rušenje tog kompleksa.

„Do pre jedno tri godine mi smo to koristili za društvene aktivnosti, međutim, to nam je, kao što vidite, zaključano. Vidite gde se nalazimo – na ulici. Osuđujemo sve institucije koje nisu htele da nam omoguće da iskažemo gnev za ovo što se dešava ovde. Predsedniku opštine Vračar pre pet godina smo poslali zahtev da nas primi, nije nas udostojio. Osuđujemo gradonačelnika Zorana Radojičića koji takođe, više od godinu dana ništa nije uradio da bi čuo problem sa kojim se mi susrećemo“, navodi Kosta Savić, predstavnik Odbora za odbranu svetinja.

Dalibor Nakić iz Romskog nacionalnog saveta ističe da postoji opasnost da se ovaj objekat sruši. „Ja u ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine apelujem na državne organe da pronađu način da se to spreči kako bi se ovaj objekat, koji je nama od izuzetnog značaja, sačuvao. U ovim prostorijama su se sastajali Romi koji su začetnici, ne samo Romskog pokreta na teritoriji tada bišve Jugoslavije, već su začetnici Romskog pokreta na nivou čitavog sveta i to je jedan od razloga što ovaj objekat ima poseban značaj za romsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji“, naveo je.

Da Vas podsetimo:  ANTI-SRPSKA KNJIGA U AMERIČKOJ ŠKOLI: Bojana je majka koja se sama bori da se udžbenik pun laži o Srbima i Kosovu izbaci iz nastave!

Romska udruženja i romski intelektualci su apelovali ka Direkciji za građevinsko zemljište, međutim, zaista „ispod žita“, vandalskim načinom se postupilo prema ovom kompleksu, tako što je prodat privatno licu, navodi aktivistkinja Aida Ćorović.

„Mi ćemo dati sve od sebe, sva pravna sredstva da se ta odluka poništi, da se ovo vrati Romima i da ovo bude okupljalište, ne samo Roma, nego i svih nas“, dodaje Ćorović.

Romska udruženja i aktivisti najavljuju da će se za kompleks u Ulici gospodara Vučića boriti legitimnim putem u cilju sačuvanja svoje kulturne baštine i tradicije.

Predsednik Romske Partije Srđan Šajn izjavio je da su „Dušana Jovanovića pre 23 godine mučki ubila maloletna deca“ i da je to „bila opomena celom društvu a da je najodgovorniji nažalost nisu razumeli“.

„Progon romske zajednice u poslednje tri decenje sistemski vrši i deo političke elite u Srbiji i to je koren svih savremenih nedaća Roma i Romkinja“, saopštio je Šajn.

A Inicijativa Ne davimo Beograd položila je u Beogradu cveće na spomen ploču Dušanu Jovanoviću.

„Danas smo, zajedno sa Dejanom Markovićem iz Foruma Roma Srbije, na mestu njegovog ubistva položili cveće, jer naš Beograd pamti Dušana“, navedeno je u saopštenju.

Dušica Jovanović
Izvor: N1

PODELI
Prethodni tekstZa i protiv
Sledeći tekstJasle

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime