Savez Sokola i obeležavanje događaja vezanih za ratove za oslobođenje i ujedinjenje

0
919

1Pre Drugog svetskog rata Savez Sokola učestvovao je u negovanju tradicija oslobodilačkih ratova. Najsvečanije su proslavlјali državni praznik Prvi decembar. Mnoga sokolska društva i čete proslavlјala su Vidovdan i Đurđevski uranak. Neke sokolske jedinice održavale su proslave lokalnog karaktera. (1)

Proslava 25-godišnjice oslobođenja Skoplјa 1937. počela je sokolskim sletom u Skoplјu, čiji je pokrovitelј bio Knez Namjesnik Pavle. U proglasu sletskog odbora isticalo se : „Rijetko koje mjesto osim Beograda, tako izrazito oličava sudbinu Balkana, koliko naše Skoplјe. Uprkos nevolјama robovanja, u njemu se nikad nije gasila nacionalna misao i kulturna snaga našeg naroda, čak ni onda, kada su pod tuđinskim udarcem isčezle dragocjene tvorevine Nemanjića…“. Proslava oslobođenja trajala je tri dana, a završila se povorkom kroz Skoplјe, dugom tri kilometra.(2)

Da bi se istakao istorijski značaj sleta sletski odbor je rešio da se uoči Vidovdana na sletištu izvede scena „Krunisanje cara Dušana” a na Vidovdan sletska scena oslobođenja Stare Srbije 1912. Sletske scene su izazvale veliko interesovanje kod svih koji su došli da prisustvuju sletu. (3)

3Pojedina sokolska društva su podizala spomenike. Državni lugar Đorđe Cvetković našao je na Kosmaju grob artilјerca-brđanina, koji je poginuo u jesen 1914 kraj svog topa. Dr. Pera Ilić, pročelnik Soko X Beograd-Voždovac, bio je pukovski ratni lekar u Prvom svetskom ratu. Rešio je da u svom rodnom kraju podigne spomenik na mestu gde su nađene kosti jednog od neznanih junaka. Predložio je Sokolskom društvu X Beograd da ono podigne spomenik kao svoj zavet u Sokolskoj Petrovoj petogodišnjici. Devetog oktobra 1938. na dan smrti kralјa Aleksandra osvećen je spomenik i položen u kriptu kovčeg sa kostima neznanog Kosmajskog junaka. Krenula je litija iz sela Koraćice na grob na Kosmaju. Druga grupa, posle opela nad kostima čuvanim u kovčegu do izgradnje spomenika u Nemenikućskoj crkvi, sa svečanom pratnjom krenula je ka grobnici-spomeniku. Posle pomena održali su govore sveštenik M. Rakić, podstarešina sokolskog društva Bora Josipović, dr. P. Ilić, prosvetar Milić Majstorović i upravitelј Nemenikućke škole Stojan Milosavlјević. Na spomeniku je bilo uklesano „Srpskim vitezovima izginulim 1914. god. na Kosmaju u odbrani Srbije i izgradnji Jugoslavije”, „Zahvalni Soko X Beograd-Voždovac” i „U spomen Petrove petoletnice 1938 god.” (4)

Da Vas podsetimo:  Razumi osećajnost

2Dajući svoj komentar o ovome uredništvo „Ratnog Pomenika” istaklo je : „Zahvalnost je najveći podstrek za nove podvige. Duhovno oživlјavanje i poštovanje palih žrtava za svoju otadžbinu i svoj narod, najbolјa je garancija za moralno vaspitanje i današnjice i pokolјenja. Dižimo i oživimo pale žrtve ! Dižimo ih, jer tek tada imamo prava da i mi živimo. Oni su pali da mi podignemo, oni su izginuli da mi živimo.” (5)

Sokolsko društvo X Beograd je svake godine korporativno izlazilo na Kosmaj i u zajednici sa okolnim stanovništvom priređivalo pomen. Preko 300 sokola i građana bilo je prisutno 16. jula 1939. na pomenu. Posle crkvenog obreda u ime strešinstva govorio je dr. Pera Ilić, o značaju žrtve za narod. U ime prosvetnog odbora govorio je Milić Majstorović „O poštovanju umrlih predaka“. U ime župe Beograd govorio je inženjer Sveta Vučković, o darivanju života za otadžbinu. (6)

Sokolsko društvo Subotica sa svojim zastavama prisustvovalo je otkrivanju spomenika palima za oslobođenje u Subotici 1938.Proslavili su godišnjicu Cerske bitke 19 avgusta 1939. U okviru proslave priređen je defile vojske, starih ratnika, rezervnih oficira, četnika, sokola, vatrogasaca i skauta. Sokola je bilo iz Šapca, Bogatića, Krupnja, Lešnice, Rume i Lajkovca. (7)

4Sokolska društva organizovala su hodočašća i proslave na Kajmakčalanu. Sokolsko društvo Beograd V posetilo je Kajmakčalan 1939. Priređen im je doček u Bitolјu. Govorio je Don Ante Dujmušić. (8)

5Na Sretenje 15.2.1941. Sokolsko društvo Beograd X priredilo je pomen svima palim borcima za slobodu od Karađorđa do tada. Pomen je održan u Voždovačkoj crkvi. Prisustvovali su : izaslanik kralјa kapetan Žerjava; komandant grada Beograda general Petrović; delegat Gradskog poglavarstva divizijski general u penziji i većnik Živan Ranković; izaslanik Saveza Sokola Miroslav Vojinović; izaslanici Sokolske župe Beograd Velimir Popović, Miloslav Pavlović i Momir Sinobad; … . Posle pomena govorio o žrtvama u borbi za oslobođenje prota Voždovačke crkve i osnivač Sokolskog društva Beograd X Bratulјević. Istog dana uveče, u svečanoj dvorani održana je svečana akademija i zabava, sa programom od 17 tačaka : vežbe, recitacije, veseli skečevi, aktovke, pesme i govori. Milić Majstorović je održao predavanje, a goste je pozdravio starešina društva Ljubiša Olić. Društvo je 8.3.1941. održalo zabavu a prihod je namenilo podizanju spomenika na Torlaku.(9)

Da Vas podsetimo:  Vraća nam se obavezni vojni rok, jubilarni sedamnaesti put od kako su ga ukinuli

Milan R. Majstorović je svom govoru kod spomenika na Kosmaju 14.7.1939. objavlјenom u članku „O poštovanju umrlih predaka” u časopisu župe Beograd „Oko Sokolovo” istakao stav sokola da se u naciji održava veza sa precima i da zaveti i zadaci predaka postaju zaveti i zadaci potomaka. (10)

Savez Sokola učestvovao je u negovanju tradicija oslobodilačkih ratova. Sokolska društva organizovala su hodočašća i proslave na Kajmakčalanu. Pojedina sokolska društva su podizala spomenike.

Saša Nedelјković , član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

________________________

Napomene:

1. „Proslave”, u „Godišnji izveštaj o radu Sokolske župe Beograd za XVII redovnu godišnju skupštinu 18 aprila 1937 god.”, str. 20, „Oko Sokolovo”, Beograd, 10 aprila 1937, br. 5;
2. „Proslava 25-godišnjice oslobođenja Vardarske banovine”, „Dubrovnik”, Dubrovnik, 3 Juli 1937, br.23, str.3;
3. Dr. M.D. „Posle Vidovdanskog sleta u Skoplјu”, „Sokolski Glasnik”, Beograd, 3 juli 1937, br. 21, str. 1;
4. Uredništvo, „Podizanje i otkrivanje spomenika na Kosmaju”, „Ratni Pomenik”, Beograd, maja 1939, br. 1, str. 15, 18;
5. Uredništvo, „Ratni Pomenik”, Beograd, maja 1939, br. 1, str. 20;
6. M.R.M. „Sokolska svečanost na Kosmaju”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 9 oktobar 1939, br. 7 i 8,str. 98;
7. D.Ž, „Proslava Cerske bitke”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 9 oktobar 1939, br. 7 i 8, str. 104, 105;
8. Don Ante Dujmušić, „Pozdav sokolima iz Beograda”, „Na Kajmakčalanu 1939 g.”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 9 oktobar 1939, br. 7 i 8, str. 87,88, 89;
9. „Sokolski život”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1 marta 1941, br. 2 i 3;
10. Milan R. Majstorović, „O poštovanju umrlih predaka”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 9 oktobar 1939, br. 7 i 8, str.85;

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime