Šefovi inspekcije u Novom Sadu nezakonito postavljeni

0
1864

Фотограф: Goran Smith (Wikipedia) Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević štiti načelnika Gradske uprave Novog Sada za inspekcijske poslove Vladimira Balabana i njegovog zamenika Dejana Šijaka jer ne postupa po nalogu Upravnog inspektora da ih smeni, otkriva Pištaljka. Balaban i Šijak postavljeni su na funkcije u gradskoj upravi Novog Sada mimo zakona, odnosno bez potrebnih kvalifikacija, radnog iskustva i konkursa, utvrdio je upravni inspektor. Rešenja o njihovom postavljenju donelo je Gradsko veće Novog Sada na čelu sa Milošem Vučevićem 2012, odnosno 2014. godine.

Upravni inspektor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Nada Hengl je rešenjem od 14.12.2016. godine naložila gradonačelniku Novog Sada da ukine rešenje o postavljenju vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove Vladimira Balabana jer su prilikom njegovog postavljenja prekršeni Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o inspekcijskim poslovima. Ovim zakonima propisano je da na mesto načelnika može biti postavljen neko ko ima diplomu odgovarajućeg fakulteta, najmanje pet godina radnog iskustva u struci, a na osnovu javnog konkursa. Balaban nije ispunio nijedan od ovih uslova jer je, kako navodi republički inspektor, postavljen mimo konkursa, bez dana radnog iskustva u inspekcijskim poslovima, a završio je Poljoprivredni fakultet. Vladimir Balaban zarađuje 96.000 dinara mesečno, a osim toga kao član Komisije za komunalno uređenje Novog Sada dobija po sednici 2.500 dinara. Prema pisanju medija, on je potpredsednik novosadskog odbora Pokreta „Samostalni DSS“, nastalog cepanjem Demokratske stranke Srbije.

Još teže se može objasniti postavljenje Dejana Šijaka koji od 2014. godine obavlja funkciju zamenika načelnika inspekcijskih poslova ako se ne uzme u obzir da ima partijsku knjižicu Srpske napredne stranke. Kako se navodi u nalazu republičkog upravnog inspektora, prvi posao Dejana Šijaka nakon što je stekao zvanje poslovno-industrijskog menadžera je upravo mesto zamenika načelnika. On je fakultet završio 13. juna 2014, istog dana (!) položio državni ispit za činovnike sa visokom stručnom spremom, a 5. avgusta 2014. godine postavljen je za zamenika načelnika inspekcijskih poslova. Kako je Pištaljci rečeno u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, uslovi za polaganje državnog ispita su ili da kandidat sa visokim obrazovanjem ima godinu dana staža u struci ili da je pripravnik u državnom organu, pa da ispit plaže dok mu traje pripravnički staž. Dejan Šijak je od 2011. godine i član Komisije za rešavanje pritužbi na rad pripadnika MUP-a Srbije. Za taj posao dobija 2.550 dinara po sednici.

Da Vas podsetimo:  Umesto da odgovara A. Vučiću „Večernje novosti“ dodelile plaketu za najplemenitiji podvig godine

Pištaljka je već pisala o tome kako se u Gradskoj upravi Novog Sada za inspekcijske poslove ne poštuju zakoni i kako se odnose prema uzbunjivačima koji ukazuju na korupciju pa je tako Marija Beretka, uzbunjivač iz ove uprave, morala da potraži sudsku zaštitu od odmazde koju je nad njom izvršio upravo njen šef Vladimir Balaban. Protivzakonito postavljeni funkcioner Balaban rasporedio je Mariju Beretku na radno mesto u drugoj upravi, ali je Viši sud utvrdio da je ovaj premeštaj bio bez stvarnog i objektivnog razloga pa je naložio Upravi za inspekcijske poslove da Mariji Beretki isplati 100.000 dinara nematerijalne štete zabranivši toj upravi da ponovi štetnu radnju.

Uzbunjivač Marija Beretka ukazivala je na to da Balaban i njegovi saradnici ukidaju prekršajne naloge povlašćenim vlasnicima vozila parkiranim na zelenim površinama, da falsifikuju podatke tako da se službena vozila pokazuju kao privatna kako bi im se umanjila kazna, kao i da prekršajni nalozi stoje u fiokama i da se sudu podnose tek pred zastarevanje. Predstavku na osnovu koje je Upravni inspektorat pokrenuo postupak vanrednog nadzora i utvrdio da su Balaban i Šijak nezakonito postavljeni podneli su upravo Marija Beretka i njen kolega Zoran Pandurov, koji je ranije dobio sudsku zaštitu kao lice povezano s uzbunjivačem.

Protiv Vladimira Balabana je, inače, zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podnelo optužni predlog.

Pištaljka je pokušala da dobije reakciju gradonačelnika Miloša Vučevića, ali ni posle nedelju dana to nam nije pošlo za rukom.

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime