Srbija u „baražnoj vatri“

2
1507

zastaveSrbija kao “fitilj” balkanske krize

Srbija je na „meti“ političkog ektstremizma u hrvatskoj, BIH i na Kosovu. Hrvatska širi političku i etničku netrpeljivost prema Srbiji koja nije samo predizbornog karaktera već je deo državnog projekta. Hrvatska je za tu svoju negativnu politiku prema Srbiji dobila podršku ili „vetar u leđa“ od strane pojediin moćnih zapadnih diplomatija da bi oslabila poziciju Srbije u regionu i blokriala je na putu ka EU. Vlasti u Sarajevu pritisakuju Srbiju zbog podrške Republici Srpskoj i njenom nastojanju da brani svoju nacionalnu politiku kroz referendum kao dejtonski entitet u BIH. Zapad očekuje da vlada Aleksandra Vučića okrene „leđa“ vlastima u Republici Srpkoj, a da onda međuarodni faktor dodatno pritiska Dodikovu politiku i administraciju RS. Vlasti na Kosovu pokušavaju da miniraju deo briselskog sporazuma oko formiranja ZSO i slobodnog kretanja Srba, ali i uloge Srbije među Srbima na Kosovu.

Upravo zbog toga premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je regionalna stabilnost i pozicija Srbije u regionu ozbiljnije ugrožena. Premijer Vučić je državni stav oko regionalne nestabilnosti izložio predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji, kako bi im izneo stav Srbije u vezi sa situacijom u regionu. Premijer napominje da je uloga Srbije da bude deo stabilnog Balkana i kaže „Neću da uvredim ni one koji kažu da su moje naočari „napale“ njihovo kamenje“ i da će insistirati na politici maksimalne „uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politike ćutanja“. Suzdržanost pred vidnim provokacijama je poželjna, ali ako predstavlja sistematski vid pritiska koji ugrožava državnu poltiku ili je kroz razne uvrede dovodi do nivoa nuže reakcije. Svaka država brani svoje interese i nacionalno dostojanstvo. Odbrana interesa prvo se realizuje diplomatskim sredstvima, a onda primenom određenih ekonomskih i poltičkih mera koje daju do znanja prag državne „izdržljivosti“

Da Vas podsetimo:  Pa bre da li ste normalni? Ovo je ZASTAVA na zgradi kragujevačkog SUDA danas!

Srbija ne sme da bude jaka na Balkanu?

Regionalni pritisak na Srbiju dolazi od poltičkih struktura koje vide da je Srbija sada najstabilnija u regionu, da joj raste ekonomski i međuarodni ugled, i da postaje ozbiljni faktor integracije i stabilnosti Balkana. Premijer Srbije sagledava ovu smišljenu politiku Zagreba, Sarajeva i Prištine i njihovih mentora, i pokušava da „balansira“ u provokativnoj antisrpskoj poltici. Međutim takva politika taktičkog „povlačenja“ se ne može dugo trpeti bez upozorenja EU i SAD za opasne varnice koje se potpaljuju na Balkanu. Srbija treba da pokaže diplomatski „osmeh“ pred projektovanim igrama, ali i da pokaže da kao država ima „zube,“ i da može pored učtivog odnosa da pokaže i da je spremna da ekonomski i diplomatski reaguje na ponižavanje i pritisak. Nije potrebno da država Srbija „bljuje vatru“, niti je korisno da se sama „posipa pepelom“. Sve su ovo jake provokacije da se Srbija predstavi kao faktor sukoba i nestabilnosti, i da se preko sinhronizovane akcije koju vode u „senci“ pojedine države EU Srbija destabilizuje. Srbija treba da pokaže snagu svoje politike al ne i da bude regionalni „mormon“ koji će prihvatiti da joj se lupaju „šamari“, i da okrene i drugu stranu obraza za direktno poniženje.

Srbija je postala „meta“ provokacija hrvatske državne politike koja je našla svoje saveznike u BIH i na Kosovu tako da bude u „baražnoj vatri“. Koje države podržavaju takvu politiku prema Srbiji? Ne treba biti sentimentalan ili slep, a da se ne vidi da destabilizacija Srbije poželjna po scenarijima uticaja Velike Britanije koja napušta EU ali ima jake interse na Balkanu. U toj „igraonici“ su i SAD koje očekuju da Srbija bude slaba i da nema većeg manevra oko Republike Srpske i Kosova. Pozadina ove igre je Vatikan i deo nemačke politike. Islamski faktor na Balkanu u BiH i na Kosovu štiti Turska a potrebu održavanja Srbije na „površini“ posredno daje Ruska federacija ali ne dok kraja. Pošto je Evropa u velikom previranju, a EU u dezintegraciji, evidentno je da se recidivi interesa globalnih sila na Balkanu sa kraja devedesetih godina prošlog veka manifestuju i danas posle 15 ili 20 godina. Vlada Aleksandra Vučića nema velikih manevara ali mora da pokaže da Srbija nije „krpa“ sa kojom se „briše“ balkanska prašina. Nekome je u interesu da Balkan ostane „bure baruta“ sukoba i podela. Srbija treba da pokuša da na čistinu izbaci ne samo političke oligarhije koje žele destabilzaciju regiona već i njihove mentore. To može ako javno i otvoreno prozove EU, SAD i NATO jer su one „protektori“ na Balkanu.

Da Vas podsetimo:  Mural Diane Budisavljević svečano predstavljen u Vranju

Tomislav Kresović

Vidovdan

2 KOMENTARA

  1. Svo ovo desavanje sa srbijom, nimalo ne ide u prilog gradjanima srbije, DA li je u pitanju Kosovo ili centralna srbija, narod ispasta, ogorcen a zakona nema u opste vise ko da nas brani. Evo primer, Zrnzevic Ljubisa radnik u opstini krusevac, napravio toliki falcifikat i sa maticarima u krusevcu i sa albancima na kosovu, prizren uredno priznao falcifikat, u korist albanca otudjena srpska zemlja u Sredskoj okrug prizren 4 hek. Ja kao naslednik, puko sam od bola umalo se od muke nizam ubio.Pitam se u kakvoj drzavi ja zivim gde da trazim pravdu, koga po prizrenu da tuzim, ko je davao pokvarenom Ljubisi falcifikat. Para za tuzbe nemam, drzava stiti ovakve prevarante, u opstini sto ne uhapse Ljubisu, neko ga stiti. Zivim u siromastvu, a zemlja oteta. Narod u srbiji preziveo od devedesete pakao i jos ne vidimo boljitak samo poskupljenja, a komunalije ni Bog ne moze da nam pomogne. Velika nezaposlenost ali drzava trazi svoj dug, ako nemas bolje da nisi ziv, komunalci sada maltretiraju jadan narod. Lepo rece jedan komunalac, sta cu ti ja, ovo je srbija. Vazno da politicari lepo zive, zato su na vlasti a ne zbog naroda. Stranci nam preuzese srbiju, sve njima prodasmo a mi kao narod neznam kome pripadamo.

  2. Vučićevi prijatelji eu i ameri preko Bajdena prijete novim ratom, Vučić po njihovoj naredbi protiv referenduma u Republici Srpskoj a po nalogu istih priznao granicu s Kosovom. http://net.hr/danas/svijet/2018-pocinje-novi-rat-na-balkanu-dodikov-referendum-mogao-bi-biti-okidac-novog-krvavog-sukoba-u-bivsoj-jugoslaviji/ , Srbijom godinama vršljaju hrvatski špijuni dok nesposobnoj VBA i BIA trebaju godine da ih otkriju da im to nisu dojavili Rusi špijuni su mogli mirno raditi do smrti. Srpska preduzeća,i njive su u rukama Hrvata, Srbi se hrane iz hrvatskih trgovina širom Srbije. U Srbiji latinica na svakom koraku uz zastave Hrvatske sve evropski demokratski. U isto vreme Vučiću ne smeta šta Srbi nemaju ćirilicu, struju, puteve ni vodu u XXI stoleću u privremeno okupiranoj Krajini i Hrvatskoj. Priznaje sva prava šiftarima, Hrvatima i bošnjacima osim Srbima za koje ne priznaje ama baš nikakova prava i za nas po njemu ne vredi domokracija? Kakav je čovek koji sluša strane gazde a ne svoj narod svi znamo, ali narod je najviše kriv jer narod ćuti ili čeka da nas Rusi oslobode nametnute vlasti na lažiranim izborima u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime