Srbija zemlja jednog čoveka i urušenih institucija

1
693
Vladimir Gajić / Foto: printscreen

Da je Srbija zemlja urušenih institucija već odavno je postalo notorna činjenica. Sem institucije predsednika republike ne postoji nijedna druga, jer je Aleksandar Vučić preuzeo funkcije svih organa vlasti. Mi imamo otvorenu diktaturu, kaže advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, Vladimir Gajić, u izjavi za Direktno.rs.

Zamislite da se jednog jutra probudite, uključite televizor i dobijete pune informacije o najaktuelnijim događajima dana. Krenete na posao, a prevoz vam stigne za pet minuta. Dođete na posao, a tamo vas šef dočeka nasmejan i konsultuje vas u vezi poslovnih aktivnosti. Stigne vam plata na vreme, sa kojom možete zadovoljiti svoje mesečne potrebe. Institucije savršeno funkcionišu i ne morate vijati vezu za prijem kod lekara ili da biste izvadili novu ličnu kartu. Škole mesto gde vaša deca rado idu, nema redova u pošti jer svi šalteri rade…

Svi napreduju u skladu sa svojim profesionalnim dostignućima, država brine o najugroženijima, reaguje se na najmanji znak pokušaja korupcije i kriminala, nema diskriminacije ni po kom osnovu, svi građani se posmatraju kao ličnost. Vlast smenjiva na izborima i nema potresa kada dođe do smene, jer sistem funkcioniše i ne zavisi od volje jednog čoveka. A, šta kažete, deluje kao nemoguće.

Foto: pixabay.com

Moderno društvo počiva na vladavini zakona, gde je svakom građaninu zagarantovana pravna sigurnost u vezi ostvarivanja svojih prava i sloboda. Kao preduslov za to, sistem mora da počiva na jakim i nezavisnim institucijama, koje vrše svoje funkcije na temelju zakona.

Međutim, Srbija ne spada u moderna društva, jer se nalazi u pretpolitičkoj sferi, u kojoj se sve bazira na odlukama i volji jednog čoveka, koji oličava ceo sistem.

– Srbija se nalazi u pretpolitičkom društvu još od 1945. godine, i od tada postoji kontinuitet takvog stanja, sa izuzetkom kratke vlade Zorana Đinđića, koji je ubijen – smatra advokat Gajić.

Da Vas podsetimo:  Sječa knezova

SNS se pretvorila u masovnu organizaciju koja broji više od 750 hiljada članova, što je čini jednom od najvećih u svetu. Proporcionalno broju stanovnika, SNS je po članstvu veća i od kineske Komunističke partije.

SNS armada / Foto: Direktno.rs

U sistemu urušenih institucija, gde je jasno da je za napredovanje potrebna partijska podobnost, a ne profesionalni kvaliteti, članstvo u SNS se vidi kao jedina mogućnost za zaposlenje. Zato su nam škole prepune nestručnih profesora, bolnice lekara sa sumnjivim diplomama, televizije nepismenih voditelja… Mašinerija za zapošljavanje partijskih kadrova radi punom parom, i potrebno je uhlebiti tu armiju gladnih. Naravno, jedini kriterijumi su poltronstvo, bespogovorna odanost, spremnost da se gazi preko leševa u korist lidera i njegovog režima.

Odavno je postalo jasno, čak i običnom laiku, da su sve institucije u Srbiji uzurpirane i privatizovane i stavljene u službu vladajuće partije, a ne građana i njihovih životnih potreba. Tako državne kompanije, poput Telekoma, izdaju saopštenja u kojima se napada opozicija. Privatni interesi povezani sa režimom mešetare unaokolo ostvarujući masne profite na štetu države.

Foto: Printscreen

Za sve to vreme, državni tužilac ćuti, ne oglašava se, ne vrši svoju ulogu. Sudstvo je neefikasno, sudije korumpirane ili zaplašene.

U Srbiji vlada atmosfera straha, jer se svi bore za golu egzistenciju i plaše se da ne izgube i to malo što imaju. Mediji konstantno održavaju stanje tenzija i napetosti, targetujući opoziciju kao destabilizirajući faktor.

Foto: RTS , printscreen

Zapravo, svi peru ruke od odgovornosti, jer su svesni da se za sve pita samo jedan čovek, koji je preuzeo ulogu i sudije i tužioca, i lekara i profesora, i fudbalskog trenera i saobraćajnog inžinjera… On crta trase puteva, kadrira, preti, najavljuje, nagrađuje, oduzima, dodeljuje… Jedan njegov poziv menja sve.

Institucije su tu samo kao dekor, postoje na papiru, kako bi režim održavao sliku demokratski uređenog društva pred svetom. Međutim, nažalost, kad režim padne, kad ode čovek na kojem on počiva, sve će se urušiti kao kula od karata i sledi nam dug i mukotrpan proces izgradnje novih i stvaranja poverenja građana u njih.

Da Vas podsetimo:  Za SNS je stabilnost kad je partija država

– Opozicija mora da preraste u pokret otpora, jer mi imamo posla sa organizovanom mafijom, a sa njom se ne može pregovarati. Ona treba da ima odlike i funkciju kao i svaki drugi klasičan pokret otpora – mišljenja je Vladimir Gajić.

Izvor: Direktno.rs

1 KOMENTAR

  1. Jedan čovek, jedan nametnuti vođa masa. Strahovlada za manji deo naroda, a željno i večito iščekivanje boljeg sutra koje Vođa obećava za onaj drugi, veći deo naroda. Onaj povodljivi, idolopoklonički i nekritički okrenut ka Vođi kao prema suncu koje mu daje život. Zakoni ne važe za Vođu i njegovu vlast, ali za to većinska masa ne haje, jer ni oni ne mare za zakon dok mogu da ga zaobiđu. Što i čine kada god mogu, a u skladu sa svojim malim mogućnostima malog čoveka tj. crva koji rovari u mrskom mu sistemu. Zato ta prostota pod opsenom i zavidi Vođi, šta bi tek oni radili da su na njegovom mestu. Tako je bilo za vreme Tita, Miloševića i tako nam je sa Vučićem. Jedino se taj isti ubogi narod svađa međusobno kada se bolje živelo, pod kojim velikim Vođom. To im je jedino važno. Da su tako razmišljali naši preci pod Osmanlijama tokom vekova, nijedan Srbin pravoslavac ne bi postojao u ovoj Srbiji, koja se više ne bi tako ni zvala. Svi bi se poturčili, pa ne bi više trpeli zlo i poniženje surove tuđinske vlasti, lepše bi živeli, prodali veru za večeru. Samo se prežvakava ista priča o tome koji Vođa je više olakšao život ljudima, pa ostao u lepšem sećanju bivših vernika i Srba, a sada potrošača bez obraza, morala, vere i nacije u srcu. A galame pred drugima o sopstvenim vrlinama i privrženosti veri i tradiciji nikada ne manjka, tu smo šampioni samoreklamerstva bez pokrića. Potrošačko društvo na srpski način – daj Vođo, pa vladaj kako ti je volja. Samo daj, odreći ćemo se svega što smo bili i bićemo ono šta tražiš od nas. Kao prvo, da budem član partije velikog Vođe. Odmah. Ma, daj pet članskih karata, malo mi je jedna. Kakav ustav, zakon, Vođa zna najbolje. I šta će takvoj masi, svesnoj samo sopstvenog interesa, isti taj zakon, institucije, obaveze, odgovornost, ukratko, država. Ali, uvek su im puna usta prava koja im pripadaju, tu je kontradiktornost koju bezočno potenciraju, dok sve drugo zanemaruju. Svest previše ljudi u Srbiji o potrebi za svojom državom se svodi na žarku želju da se dospe u situaciju da im država bude krava muzara. Što se za vreme najnovijeg Vođe u Srba, Vučića, izrodilo u nacionalnu tragediju banditokratije pod zapadnim pokroviteljstvom, čime će talog ovog naroda, lansiran ka vrhu, najzad dovesti Srbiju na meru svojih tutora i to bez osvajačkog rata, kao u prošlosti. Moderan rat protiv Srbije se vodi svom mogućom podrškom tzv. zapadnih centara moći najgorima u Srbiji da postanu najvažniji u Srbiji i da satru svoju državu kao što pirane oglođu plen do kostiju. I da rasele narod, to je očigledan plan koji se uspešno sprovodi. Ali, tu i mi treba da se pogledamo u oči i da razjasnimo zašto je toliko ološa i izroda u ovom narodu, spremnih da sve oko sebe satru samo da sebi ugode i zašto je tako slab otpor toj kabadahijskoj, agresivnoj i nevaspitanoj velikoj grupaciji u Srba.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime