Sudovi primili gotovo 300 predmeta u vezi sa uzbunjivanjem

1
962

601-lead-photo-1489759319-20170317_115353Sudovi u Srbiji primili su prošle godine ukupno 295 predmeta u vezi sa zaštitom uzbunjivača, što je primetan skok u odnosu na sedam meseci 2015. godine kada je Zakon o zaštiti uzbunjivača počeo da se primenjuje i kada je primljen 71 predmet, podaci su iz Godišnjeg izveštaja o radu sudova, koji je u petak predstavio predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

„Povećan je broj primljenih predloga za određivanje privremenih mera po ovom zakonu, sa 16 na 36. Po privremenim merama sudovi odlučuju blagovremeno, u zakonom propisanom roku, tako da su na kraju izveštajnog perioda ostala tri nerešena predloga za određivanje privremenih mera“, navodi se u ovom izveštaju i dodaje da je na kraju 2016. godine ostalo ukupno 80 nerešenih predmeta ove vrste.

Statistika sudova(1)Viši sudovi su primili najveći broj predmeta u vezi sa uzbunjivanjem – čak 149 tužbi podneto je po članu 26 Zakona o zaštiti uzbunjivača kojim se može tražiti da sud utvrdi da je prema uzbunjivaču preduzeta štetna radnja, da zabrani vršenje i ponavljanje štetne radnje, da ukloni posledicu štetne radnje, da uzbunjivaču nadoknadi materijalnu i nematerijalnu štetu i da se o trošku tuženog (poslodavca) presuda objavi u medijima.

Deset puta manje predmeta (14) primljeno je u osnovnim sudovima, u radnim sporovima, što autori Godišnjeg izveštaja o radu sudova navode kao iznenađenje, dodajući da „se očekivalo da veći broj ovih predmeta prime osnovni sudovi“ a ne viši sudovi. Zakon o zaštiti uzbunjivača omogućava uzbunjivačima da u radnim sporovima pred osnovnim sudovima istaknu da ih je poslodavac otpustio ili premestio na niže radno mesto zbog toga što su prijavili neku nepravilnost.

Sudovi, nažalost, nemaju podatke o tome koliko je uzbunjivača dobilo sudske sporove i koliko ih je zaštićeno privremenim merama.

Da Vas podsetimo:  Ako ste oduvek želeli da istražujete svemir – NASA vam sada nudi priliku

www.pistaljka.rs

1 KOMENTAR

  1. SRPSKI MEDIJI I SUD U AUTU!!!

    Ovo nema veze sa izborima!!,

    Vucic stalno proziva neke lopove po Srbiji a nijedan od tih lopova nije u zatvoru. Pa kad nikoga nema u zatvoru znaci da Vucic stalno laze. I on treba sudski i da odgovara za te stalne prozivke i klevete. Ali da ga podsetim, pa Vucicu svim tim lopovima, lazovima, izdajnicima treba i mora da presudi jedan nezavistan sud u Srbiji kako bi se svi pomenuti nasli iza resetaka. Ali ti Vucicu ne dozvoljavas rad takvom sudu u Srbiji. Znamo mi da se ti plasis tog nezavisnog suda. Zamisli samo izdaja Srbije u Briselu. Vucicu iz tih razloga licno si stvorio si anarhiju u Srbiji i ona te cuva od teske robije. Jedino iz tih razloga Vucivu bitises jos na slobodi. Zasto Vucicu cutis dok Albanci rovare po Srbiji? Da li to mozda neki dogovor na stetu Stbije? Daj da to sve jednom proverimo. Da narod to zna. Zasto krijes zlo koje ti licno stvaras??? Penicilin su tacke 23 i 24. Tu lezis Vucicu… Rrsum si napravio od moje Srbije. Stani ne zuri prisaberi se sta radis!? Mora da se pogleda sta si to krijes od naroda. Da vidimo da li mozda nesto govoris i istinu Vucicu!? Ne klevetaj, niko sem tebe nije kriv za svo ovo stanje u Srbiji. Prestani da komadas i rasprodajes ovu sirotinju tidjinima. Glave ce nam doc…..
    Pusti taj sud jednom da radi svoj posao!!!
    P:SAJDZO 2017

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime