Sukob interesa u niškom sudu: Primili donaciju od javnog izvršitelja koga treba da kontrolišu

0
846
Foto: printscreen

Osnovni sud u Nišu, koji odlučuje u postupcima izvršenja, primio je donaciju vrednu oko 300.000 dinara od javnog izvršitelja Miljana Trajkovića, saznaje Pištaljka. Izvršitelj Trajković, koji je u poslednjih pet godina imao čistu dobit od preko 260 miliona dinara, donaciju sudu dao je preko jednog sindikata početkom 2018. godine kada je predsednik niškog Osnovnog suda bio Goran Spasić.

Za Spasića je po prijavi uzbunjivača Miroslava Pavičića utvrđeno da je odgovoran za niz nepravilnosti, ali on nije snosio posledice već je napredovao na funkciju sudije Višeg suda u Nišu. Jedini koji je pretrpeo štetu je uzbunjivač Miroslav Pavičić koji je otkrio i nadležnima prijavio nepravilnosti u radu sudije Spasića.

Do objavljivanja ovog teksta nismo od Spasića dobili objašnjenje zašto je dozvolio da se u zgradu suda unesu nameštaj i računarska oprema plaćeni sa računa javnog izvršitelja Trajkovića. Osnovni sud u Nišu inače ima nadležnost i nad kontrolom postupaka javnog izvršitelja Trajkovića, koji je po pisanju niških „Narodnih novina“ pre četiri godine popisao imovinu tog suda. Trajković je tako pokušao da naplati dug koji država napravila prema čoveku oslobođenom optužbe u krivičnom postupku i troškove njegovog advokata.

Sadašnji predsednik Osnovnog suda u Nišu Saša Dujaković za Pištaljku je objasnio da je sporna donacija završila u kancelariji broj 52 koju koristi sudija Milena Simović. Sudija Simović je bivša vanbračna supruga javnog izvršitelja Trajkovića.

U odgovoru na pitanje Pištaljke zbog čega je Osnovni sud u Nišu prihvatio donaciju od javnog izvršitelja, kada je to očigledan sukob interesa, predsednik suda Saša Dujaković je naveo da je u konkretnom slučaju reč o moralnom pitanju i da on „lično nikad ne bi boravio u toj kancelariji u navedenim okolnostima”.

Da Vas podsetimo:  Ako predsednički izbori budu odlučeni u prvom krugu – 5 mil. EUR pobedničkoj partiji

Predsednik suda Dujaković za Pištaljku kaže da ne postoji pisani nalog niti ugovor po kom bi roba koja je predmet donacije bila raspoređena u Osnovni sud u Nišu. Takođe, nameštaj koji se fizički nalazi u sudu nije evidentiran u popisnim listama suda.

Iz Osnovnog suda u Nišu Pištaljka je dobila ugovor o donaciji robe, koji međutim nije sklopljen između suda i izvršitelja, već između javnog izvršitelja i Sindikata organizacija pravosudnih organa (SOPOS).

Sindikat nijednog trenutka donacijom nije raspolagao, već je ona ugovorom opredeljena i fizički postavljena u zgradu suda.

Foto: printscreen

„Ugovorne strane saglasne su da se primljena donacija koristi u Osnovnom sudu u Nišu, radi poboljšanja radno-pravnog položaja zaposlenih u sudu”, navodi se u ugovoru o donaciji koji su potpisali predstavnik sindikata Bratislav Milenković i javni izvršitelj Trajković.

Računari, dva kancelarijska stola, dve fotelje, kancelarijski ormar sa ogledalom, komoda, fiokari, klub-sto, dve foteljice, čiviluk i druge stvari vredne ukupno oko 300.000 dinara nalaze se u kancelariji koju koristi bivša vanbračna supruga donatora. Apsurd je da sudija Milena Simović uopšte nije član sindikata SOPOS.

„Dakle zaključak je da predmet donacije ne predstavlja osnovna sredstva Osnovnog suda u Nišu, već je sindikat SOPOS opremio navedenu kancelariju”, piše u odgovoru predsednika suda Dujakovića. Takođe je napomenuo da sindikat može u bilo kom trenutku da raspolaže ovim sredstvima.

Odmah posle novinarskog upita Pištaljke, sudija Dujaković pokrenuo je proveru i zatražio izjašnjenje od SOPOS-a i od sudije Milene Simović.


Trajković tvrdi da pomaže i školama, bolnicama i bolesnima

Na pitanje Pištaljke da li je donacije davao još nekome, izvršitelj Miljan Trajković odgovara da je reč o „velikom broju donacija“ i izdvaja donacije Pravno-poslovnoj školi u Nišu, Osnovnoj školi „Ćele kula“ u Nišu, Šahovskom savezu Srbije i Strahinji Đorđeviću iz Vladičinog Hana u cilju lečenja, sve tokom 2019. godine. „U toku 2020. godine u dva navrata upućivao sam donacije Kliničkom centru u Nišu”, piše Trajković u odgovoru.

Da Vas podsetimo:  Milijarde za neodržanu univerzijadu

Sudija Simović je u svom izjašnjenju navela da u vreme donacije 2018. godine nije bila ni u profesionalnoj ni u privatnoj vezi sa javnim izvršiteljem Miljanom Trajkovićem, jer je vanbračna zajednica sa njim prekinuta tri godine ranije. U svom dopisu predsedniku suda, sudija Simović navela je da joj nije poznato po čijem nalogu su donirana sredstva završila baš u kancelariji koju ona koristi.

Predstavnik sindikata Bratislav Milenković, koji je odbio je da govori za Pištaljku uz opasku da „sindikat može sa svojom imovinom da radi šta želi”, dostavio je podrobno izjašnjenje sudu.

On tvrdi je po usmenim uputstvima tadašnjeg predsednika suda Gorana Spasića tražio donatore za popravku neuslovnih kancelarija zaposlenih u sudu.

„Posle više razgovora sa više donatora, pojavio se donator Miljan Trajković koji je ponudio da opremi jednu kancelariju u sudu (da je okreči, opremi nameštajem i kompjuterima). Tu ponudu sam izneo predsedniku suda koji je dao usmenu saglasnost, ali da sindikat zaključi ugovor, obzirom da sud tj. predsednik suda to ne sme da čini, i da se predmetne stvari doniraju kancelariji koja je po njegovim rečima najkritičnija, a to je kancelarija sudije Milene Simović, što je učinjeno”, piše u izjašnjenju Milenkovića.

Po rečima Milenkovića, sindikat je predlagao da se donacija rasporedi u više kancelarija, ali je sudija Goran Spasić to odbio uz uveravanje da će kancelariju koristiti i druge sudije jer se „svake godine menja godišnji raspored kancelarija i sudnica“. „Međutim do toga nije došlo”, piše u izjašnjenju predstavnika sindikata.

Pre nego što će prekinuti telefonski razgovor sa novinarom Pištaljke, Milenković je rekao da sindikat ne koristi donirana sredstva, ali da ga koristi jedan njegov član – zapisničarka. Ime zapisničarke odbio je da kaže i uputio nas da pitanja pošaljemo mejlom. Odgovore na ta pitanja Pištaljka nije dobila do objave teksta.

Da Vas podsetimo:  I mi smo po nečemu 1. u Evropi, pa neka je i zagađenje

Javni izvršitelj Miljan Trajković, kao i njegova bivša supruga, ne smatra da je prekršio zakon kada je sudiji renovirao kancelariju u zgradi suda. Iako bi ovakva zloupotreba donacije kojom je finansirano renoviranje kancelarije njegove bivše žene mogla potpasti i pod zloupotrebu službenog položaja, Trajković je za Pištaljku rekao da je cilj donacije bio unapređenje rada primaoca donacije.

„Aktivnost u vidu donacije upućene SOPOS-u ne smatram sukobom interesa, a za istu nisam tražio, niti sam dobio protivuslugu. Pritom, godišnje izdvajam značajna sredstva za donacije i nikada nisam od primaoca iste tražio niti dobio protivuslugu”, napisao je Trajković u odgovoru Pištaljci.

Trajković je ubedljivo najuspešniji javni izvršitelj na području Niša i jedan od pet najbogatijih u zemlji.

Snežana Đurić
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime