SUMNJIVO: Kontradiktorne izjave naprednjaka oko finansiranja stranke

0
892

Srpska napredna stranka nezvanično ima oko dva miliona evra na računu. Međutim, poreklo tog novca je sumnjivo.

snaga vucic
FOTO: Tanjug

Prema nezvaničnim informacijama, Srpska napredna stranka na svom bankovnom računu ima oko dva miliona evra. Većina privatnih firmi u Srbiji nema toliko novca na računu, ali ovde se ipak radi o Srpskoj naprednoj stranci d.o.o.

Kada analiziramo izjave funkcionera SNS-a oko finansiranja stranke, dolazimo do zaključka da naprednjaci kriju pravo poreklo stranačkog kapitala.

Naprednjaci su pre par dana za “Blic” rekli da su novac “uštedeli”.

– Iako je po nalogu Vučića prošle godine za 35 odsto smanjen, iznos koji stranke dobijaju od države, naš predsednik troši minimum novca, samo tamo gde je neophodno. Zato je SNS danas jedina stranka koja za domaće uslove ima veliki novac na računu. SNS sav novac dobija iz budžeta, nema nikakvih biznismena, niti tajkuna koji sponzorišu stranku. Ne bacamo pare na izmišljene seminare, ne plaćamo tehničke sekretare po unutrašnjosti. Mi danas funkcionišemo kao najozbiljnije stranke na Zapadu, kažu u SNS.

Iako stranke na Zapadu ne žive od državnog novca niti novac za “redovan rad stranke” dobijaju od države, i dalje nije jasno kako je SNS d.o.o. uštedela dva miliona evra ili više.

Možda Maja Gojković ima odgovor na to pitanje.

Ona je početkom godine praktično rekla da stranka jedva krpi kraj s krajem, napomenuvši da se stranka finansira uglavom putem članarina.

– Svi mi pomažemo koliko smo u mogućnosti. U Srbiji ne postoji takav sistem da vam niko ne zameri kao u Americi zato što ste pomogli određenu političku opciju. Neki podržavaju i više opcija. Treba razbiti taj strah od finansiranja političkih stranaka, rekla je Gojkovićeva za “Novosti” početkom godine.

Da Vas podsetimo:  Nećemo rudnik bakra i zlata, nećemo trovanje cijanidom!

Odlučite se! Da li se finansirate samo iz budžeta ili “uglavnom putem članarina”? Ako SNS ne finansiraju biznismeni, zašto Maja Gojković kaže da bi strah od poslovnih finansijera trebalo razbiti?

Niti se SNS finansira uglavnom putem članarina niti je stranka mogla da uštedi dva miliona evra na osnovu novca iz budžeta. Postoji još jedan proveren način finansiranja stranaka – izvlačenje novca iz državnih preduzeća! Sve stranke na vlasti se tako finansiraju. Zašto bi SNS bila izuzetak?

Podsetimo da je pre nekoliko meseci u javnost dospeo podatak da građani koji primaju socijalnu pomoć finansiraju SNS, SPS i URS.

Tada je Agencija za borbu protiv korupcije objavila da se na spisku donatora stranka nalazi 23 lica koji istovremeno primaju socijalnu pomoć iz budžeta.

Posebno je zanimljiv primer čoveka koji je tokom 2014. primio 94.694 dinara, a na račun SPS uplatio 650.000 dinara – skoro sedam puta više nego što dobija iz državne kase za najsiromašnije.

Među darodavcima naprednjaka ima onih koji su primali 8.000 dinara, a svojoj stranci su uplatili čak 40.000 dinara. Lice koje je primilio socijalnu pomoć 51.053,32 dinara u 2014. godini, uplatilo je Dinkićevom URS čak 80.000 dinara. Zanimljivo je da su sve uplate naprednjacima imale isti iznos – 40.000 dinara.

Ministar za socijalnu politiku, Aleksandra Vulin, rekao je da će ispitati eventualne zloupotrebe. Gde su rezultati istrage? Nema ih…

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime