Svete krave 2 ili zašto je uznemiren NVO sektor

6
461
foto:pištaljka.rs

Prošlo je godinu dana od pokretanja istrage o finansiranju domaćih nevladinih organizacija od strane Uprave za sprečavanje pranja novca, a to i dalje ozbiljno žulja naš „civilni sektor“. Zašto?

Sećate li se kako je prozapadni nevladin sektor vrisnuo pre tačno godinu dana, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Vlade Srbije počela proveru njihovog finansiranja? To da bilo ko, a kamoli država zaviri u njihove izvore finansiranja i način na koji troše novac dobijen od Zapada bilo im je nedopustivo. Promptno su, puni samopouzdanja i u ubeđenju da su njihovi bankovni računi tabu, saopštili da „zahtevaju“ hitno objašnjenje zašto je protiv njih pokrenut postupak i zašto je od banaka tražen uvid u njihove račune, te najavili da će se žaliti po belom svetu zbog ove nečuvene nepravde. I zaista, nema te relevantne adrese na čija vrata nisu pokucali. Od američke ambasade u Beogradu, preko Evropske komisije, do UN.

Godinu dana je prošlo, i ništa se nije desilo, ističu oni. „Ni godinu dana od kada je Uprava počela proveru finansiranja grupe nevladinih i medijskih organizacija i pojedinaca nema informacija o tome šta je istraga pokazala“, javlja nam propagandni servis američkog kongresa Radio Slobodna Evropa i prenosi izjavu Sonje Stojanović Gajić iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP): „Ako je proverom utvrđeno da su one (organizacije) čiste i da dobro rade, Uprava bi trebalo to i da saopšti“.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Sonja Stojanović Gajić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/N1)

Ovo, međutim, izgleda da i nije baš istinito i po svemu sudeći gospođa Stojanović Gajić bi to morala da zna, jer kako mi je tokom jednog slučajnog susreta rekao direktor Uprave Željko Radovanović, oni su svoje nalaze još pre šest meseci uputili nevladinim organizacijama u pitanju, i od njih zatražili da se sastanu kako bi razrešili sve eventualne nedoumice pre izlaska u javnost. Poziv je upućen i njenom BCBP, ali do sada niko na njega nije odgovorio. Ne znam do kada će Uprava istrajavati u ovakvom džentlmenskom postupanju, ali se nadam da će u najkraćem roku shvatiti da pristojne saradnje sa ovim NVO nema i da će objaviti rezultate istrage, nakon čega će državni organi dokazati „urbi et orbi“ da svetih krava nema i ne može biti. Makar ne u jednom demokratskom društvu s vladavinom prava, za šta se ova telad Zapada deklarativno zalažu.

Dok Uprava u svom džentlmenstvu možda i preteruje, „organizacije civilnog društva“, kako vole sebe da nazivaju, skinule su rukavice i bore se za svoj hleb nasušni najbolje što mogu, koristeći, kao što vidimo, i neistine. Upravo je BCBP pre nekoliko meseci objavio „Presek napada na aktiviste i organizacije civilnog društva u Srbiji u 2020. godini“ u kojem se nalaze čitave tri stavke. Prvi na spisku su „fantomski portali“ na kojima su objavljivane (polu)informacije koje ne idu naruku „nevladinom sektoru“. Druga stavka je napad na „studenta i aktivistu iz Novog Sada“ Milana Vujića zbog jednog od njegovih tvitova čiji je akter, njegov drugar iz detinjstva, odmah uhapšen i procesuiran. Treća, ali najvažnija stavka je famozni „spisak“. Zbog banalnosti prve dve tačke stiče se utisak da je čitav „izveštaj“ napisan upravo zbog „progona“ „čestitih“ NVO koji sprovodi Uprava radeći svoj posao.

U istraživanju je navedena nebuloza o tome kako je zajednički imenitelj organizacija sa spiska to što se u svom radu „kritički odnose prema aktuelnom režimu“, a to prosto nije istina, jer se na njemu (da ne pominjemo sad sve) nalazi i Centar za evroatlantske studije koji predvodi Jelena Milić, a za nju se teško može reći da je tokom poslednjih godina na bilo koji način kritikovala Aleksandra Vučića. Ne, nije to zajednički imenitelj nego činjenica da sve te organizacije novac dobijaju iz inostranstva i da se o tim finansijama ništa ne može znati, osim ako se u njih ne zaviri, što je Uprava i učinila, ali to je za BCBP „jedan od najozbiljnijih izazova za organizacije civilnog društva u poslednjoj deceniji“. „Takav vid neopravdanog institucionalnog pritiska imao je značajne negativne posledice po ugled i rad organizacija civilnog društva“, dodaju oni. A kakve to negativne posledice ako su čisti i ako izveštaj još nije ni objavljen? A nije objavljen upravo iz pokušaja da im se taj „ugled“ (kakav god on bio) koliko-toliko očuva.

Figure Telamona na zgradi Ministarstva finansija (Foto: Wikimedia/Gmihail, CC BY-SA 3.0 RS)

Naši civilizatori ističu da se „kao jedan od indikatora za poseban nadzor navodi učešće prihoda iz inostranstva u ukupnim prihodima organizacija“, ali da taj „kriterijum ne uzima u obzir da najveći deo takvih organizacija kao prihode iz inostranstva beleži donacije od strane Evropske unije, čime se indirektno uvodi sumnja da EU potpomaže one organizacije koje eventualno učestvuju u pranju novca ili finansiranju terorizma“. Po njihovim merilima, ako je nešto iz EU, to apsolutno mora biti apsolutno dobro i tu se ništa ne sme sumnjati, jer je EU (opet moram upotrebiti tu reč) apsolutno dobra. Ne moramo, valjda, svi imati istu takvu slepu veru u dobre namere EU čije su nam članice pre dvadeset i nešto godina sručile tone eksploziva i osiromašenog uranijuma na glavu.

Naslovna fotografija: Wikimedia/Stolica, CC BY-SA 3.0

autor :Filip Rodić

Izvor :http://standard.rs

6 KOMENTARA

  1. Da li oni plaćaju porez. To treba kontrolisati,ako ne plaćaju zatvarati. Mora da se samo umre i plati porez. Šta NVO pričaju nije bitno.Bitno je da im se spreci bogaćenje a njima je to jedini cilj. Gazde traže rezultate.Oni primaju pare. Onda treba i da plate porez. Kada plate manje im ostaje i manji su im rezultati uništavanja naše Srbije. Motivise ih samo pohlepa a to treba oporezovati kao i svaki šund. Nekada je bilo pravilo ko nema para pravi svadbu sada je ko nema para Registrirajte se kao NVO.

  2. Bravo, državi. Satri free lancere kad prime 500-600 EUR zarade iz inostranstva, uzmi im s kamatom retroaktivno a pusti NVO da muljaju kako im se hoće.

  3. Nekada su komunisti, sa pozicije apsolutne vlasti, sami sebi darovali ovlašćenje da budu uvek u pravu, a danas su to NVO strane agenture. Današnji NVO nadmeni uterivači Srba u novo društvo pravde, istine i sveopšteg prosperiteta, potomci su nekadašnjih komunističkih uterivača Srba u tadašnje novo društvo revolucionarne pravde, istine i opštenarodnog prosperiteta. Oni koji su se dokopali vlasti u jesen 1944.g. i proveli život u izobilju, parazitirajući beskorisni u sistemu u kome su se visoko kotirali, omogućili su svojim potomcima slatke sinekure, lagodne i nedodirljive NVO strane agenture. Ono što je u vreme komunista bilo najstrože kažnjavano, delovanje stranih agenata, potomcima komunista je velikodušno dozvoljeno u Srbiji u kojoj nam stalno sole pamet i ruže nas gde god i kad god stignu. Kako se samo vremena i prilike menjaju, a dobre pozicije u društvu nikako ne napuštaju, ni po koju cenu. Ideje i ideologije su prolazne i samo su sredstvo za manipulisanje masama, dok je vlast i biti uz vlast taj primamljivu cilj i smisao života sorte ljudi koju svi znamo i o kojoj je ovde reč u biološkim nastavcima tj. iz generacije u generaciju.

    • Nekada su komunisti izmišljali mudrost, a mudrost i apsolutna vlast komunista nemaju veze jedno s drugim! Ali, te izmišljene igrarije nisu trajale večno! U poređenju s tim, ova mudrost je veća od mudrosti onih koji su bili komunisti! Povećali su je „strani krediti“..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime