SZO: Novi slučajevi raka će porasti za 77% do 2050

0
37

Broj novih slučajeva raka će porasti na više od 35 miliona u 2050. – 77 odsto više nego 2022. godine, upozorila je u četvrtak agencija Svetske zdravstvene organizacije za rak.

Međunarodna agencija SZO za istraživanje raka (IARC) navela je duvan, alkohol, gojaznost i zagađenje vazduha kao ključne faktore u procenjenom porastu.

„Preko 35 miliona novih slučajeva raka predviđa se 2050. godine“, navodi se u saopštenju, što je povećanje od 77 odsto u odnosu na oko 20 miliona slučajeva dijagnostikovanih 2022.

„Brzo rastući globalni teret raka odražava i starenje i rast stanovništva, kao i promene u izloženosti ljudi faktorima rizika, od kojih su neki povezani sa socio-ekonomskim razvojem.

„Duvan, alkohol i gojaznost su ključni faktori koji stoje iza sve veće incidencije raka, a zagađenje vazduha je i dalje ključni pokretač faktora rizika za životnu sredinu.

Očekuje se da će najrazvijenije zemlje zabeležiti najveći porast u broju slučajeva, sa dodatnih 4,8 miliona novih slučajeva predviđenih u 2050. u poređenju sa procenama za 2022. godinu, saopštila je SZO.

Ali u pogledu procenta, zemlje na donjem kraju Indeksa ljudskog razvoja (HDI) prema podacima UN će imati najveći proporcionalni porast — za 142 procenta.

A zemlje u srednjem opsegu treba da zabeleže porast od 99 odsto, kaže se u izveštaju.

„Slično, predviđa se da će se smrtnost od raka u ovim zemljama skoro udvostručiti 2050. godine“, saopštila je SZO.

Fredi Brej, šef ogranka za nadzor raka u IARC-u, rekao je: „Uticaj ovog povećanja neće se osećati ravnomerno u zemljama sa različitim nivoima HDI“.

„Oni koji imaju najmanje resursa da upravljaju svojim opterećenjem raka će snositi najveći teret globalnog tereta raka“.

Nulta Tačka/InsiderPaper

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime