Tači i Vučić prevazišli ZSO, prešli na fazu razmene teritorija

0
1257
Foto: kossev

Ideja za podelu Kosova ili razmenu teritorija između Kosova i Srbije, ostavila je u senci sada već dugu debatu o formiranju Zajednice srpskih opština. Prištinski analitičar Astrit Gaši smatra da je na Kosovu lakše doći do konsenzusa o razmeni teritorija nego o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, novinarka Zana Cimili za N1 donosi reportažu iz Prištine. Izgleda da Gašijeve reči potvrđuje, niko drugi do sam Hašim Tači: „Moj predlog za mirno rešenje sa Srbijom je jasno: nema podele duž etničkih linija, ali da – za korekciju granice i obostrano priznanje,“ poručio je i danas na svom Tviter nalogu. Od njega drugačije govori srpski šef diplomatije koji „ne vidi bolje rešenje od podele Kosova“. Detalji „kozmetičkih korekcija granica“, „ako ih uopšte i bude“, mogu se pročitati u jednom komentaru nekada uticajnog diplomate Volfganga Petriča, sada gosta-promotera biografske knjige o samom Tačiju „Nova država, moderni državnik“.

„I za (Hašima) Tačija, a i za bilo kog drugog političara na Kosovu, biće teško da se postigne konsenzus o Zajednici opština sa srpskom većinom, koja bi mogla da ima izvršna ovlašćenja iznad onoga što predviđa odluka Ustavnog suda Kosova. To je možda nemoguće. Mislim da su, kako Tači, tako i (Aleksandar) Vučić, prevazišli ideju stvaranja zajednice i prešli u drugu fazu pregovora o razmeni teritorija. Koja je solucija teža – formirati zajednicu ili izvršiti mirovnu razmenu teritorije? Mislim da je lakše postići drugu opciju,“ kaže za N1 Astrit Gaši.

A šta građani Prištine misle o poslednjim dešavanjima i idejama o razmeni teritorija:

„To ne dolazi u obzir ni po koju cenu. Mislim da je ovo propaganda, a ne znamo koji će joj biti kraj.“

„Kosovo je pogrešilo kada je dozvolilo da se pregovara o Zajednici, to je pitanje koje je rešio Ahtisarijev plan i van toga se nije trebalo pregovarati i trebalo bi odustati od te Zajednice. Treba da se nađe druga forma pregovora, a ne da se pregovara o razmeni teritorije.“

Da Vas podsetimo:  „Loših 100 čine Srbiji zlo...“ (2)

Hašim Tači je tokom protekle nedelje u više poruka ponavljao da „ni pod kakvim okolnostima neće doći do podele Kosova“, ali da će, ukoliko se bude postigao sporazum sa Beogradom, doći do „korekcije granica“. Osim što je rekao da će na sledećem sastanku u Briselu, predložiti, kako kosovski mediji prenose, „ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom“, nijednom do sada nije dato razjašnjenje, odnosno detalji o tome šta podrazumeva „korekcija granica Kosova i Srbije“.

Iz opozicije Tačijevu ideju o „korekciji granica“ smatraju opasnom, najavivši čak proteste ako, kako kažu, Tači nastavi da ugrožava Kosovo. Takođe, kosovska opozicija se mesecima protivi i tome da Hašim Tači ima legitimitet da pregovara u Briselu, kao što su od nedavno i vidljivi napori sa njegove strane da se uz njega, u Briselu nađu i drugi predstavnici, odnosno dobije konsenzus za, kako tvrdi, „finalnu fazu razgovora sa Srbijom“.

Kad napiše „stari balkanski vuk“ – Petričeva ‘kozmetika’ i „novi realizam Balkana“

Sa Tačijem se izgleda, međutim, slaže bivši specijalni izaslanik EU za KiM 1998-1999 i glavni pregovarač u Rambujeu, Volfgang Petrič, a koji je bio nedavno govornik na promociji Tačijeve knjige „Nova država, moderan državnik“ u Beču.

Štaviše, za razliku od Tačija, on daje detalje koji bi upravo mogli da objasne „korekciju granica“ o kojoj govori Tači.

Na blogu uticajnog profesora sa univerziteta „Johns Hopkins“ – Daniela Servera, ispod Serverovog teksta „Loša ideja čije vreme ne bi trebalo da dođe“, u kojem se Server inače izjašnjava protiv podele, Petrič je dao sledeći komentar:

„Biće, ako uopšte bude malih (‘kozmetičkih’) korekcija koje se odnose na mali broj sela u okolini Bujanovca i Mitrovice. To neće promeniti etnički sastav nijedne od dve zemlje i tako neće imati uticaja na okolinu, o kojoj govorite u Vašoj, inače, odličnoj proceni.

Da Vas podsetimo:  Bez sućuti za bebe

To je ‘novi realizam’ na Bakanu.

Prava pitanja su mešanje ruskih i mađarskih medija, novo-osmanski naleti (Izetbegović i drugi), investicije zalivskih zemalja u BiH (ali isto tako u Srbiji) i iznad svega, rapidna ekspanzija Kine u EEP (Evropsko-ekonomskom prostoru).

Balkanski put svile i format 16 i 1 su pravi izazov i za region i za EU. Zato podržimo sporazum na liniji Tači-Vučić.

Ja sam bolno svestan da je to razočaranje za nas stare balkanske vukove, ali, ipak, vremena se menjaju.

Volfgang Petrič.“

Odbrana srpske diplomatije: Ne vidim bolje rešenje od podele

Za to vreme, prvi čovek koji brine za diplomatiju upravo srpske države, kaže da ne vidi bolje rešenje od toga da Srbiju, odnosno, Kosovo „podeli!“.

„A to je rešenje da tamo gde srpski narod ima većinu, a to nije samo Sever, već da vidimo gde to još može, da se teritorijalno veže sa centralnom Srbijom. Ja stvarno ne vidim bolje rešenje, osim ukoliko neko ne misli da će do rešenje doći tako što će se desiti neko čudo da se u Kačaniku, Glogovcu ili Uroševcu promeni nacionalna struktura,“ rekao je Ivica Dacić danas u studiju TV Pink, što je njegova nova izjava koja se tumači kao zalaganje za podelu.

ZSO ?

Juče je istekao drugi rok ultimatuma Srpske liste za formiranje Zajednice srpskih opština. Ona i dalje nije formirana. Prvih šest od 15 tačaka tzv. Briselskog sporazuma iz 2013., odnosi se upravo na osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Poseban sporazum o tome postignut je u avgustu 2015., kada je predsednik, a tadašnji premijer Srbije, Aleksandar Vučić srpskom narodu čestitao formiranje ove organizacije.

KoSSev/n1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime