Tajne petog sprata (III): služba zvana REKET

0
192

– Informacija o lokaciji po zakonu nadležne službe moraju da izdaju  u roku od osam dana. U Skupštini grada Kragujevca to traje mesecima. Onda Vas pozove muž načelnice i pita ko Vam obezbeđuje objekat pošto radi u privatnoj firmi za obezbeđenje objekata. I onda vas mrcvare mesecima. To je samo jedna od metoda reketiranja građana i privatnika u Kragujevcu koje traje desetak godina- kaže sagovornik UCENTAR koji godinama prati dešavanja u službi za imovinsko pravne odnose u Skupštini grada.

Redakcija UCENTAR poseduje imena i prezimena i ispovesti dvojice privatnika koji su bili na udaru građevinsko-imovinske mafije u Kragujevcu i ove metode reketiranja.

-Njihova ovlašćenja su ogromna. Mogu Vam usporiti projekte, izmišljati začkoljice i onda Vas navode gde i kako da date klasičan reket. I svi plaćaju! Ljudi su se pomirili, moraju da bi izgurali projekte. Obrni okreni jeftinije im je da plate- kažu naši sagovornici.

Primera radi, ako bi se sve plastično objasnilo to izgleda ovako.

Kada investitor reši da napravi zgradu on implicira za kredit. Da bi banka odobrila sredstva mora da dobije sve saglasnosti od Skupštine grada. U međuvremenu, projekti se finansiraju i od prodaje stanova koji se kupuju i u sivoj fazi. I sve zavisi od papira počev od informacije za lokaciju!

zgrada skupstine grada Kragujevca, 27.04.2011.
foto: Nebojsa Raus
skupstina

Pripadnici ove opštinske mafije o kojoj ćemo pisati u ovom serijalu poseduju nekoliko hiljada kvadrata poslovnog i stambenog prostora u centru Kragujevca vrednih više miliona evra. Stanovi, poslovni prostor i placevi vode se na rodbinu i članove porodice!

Zanimljivi su i odnosi pripadnika ove mafije sa pojedinim lokalnim tajkunima i krupnim igračima u svetu građevinarstva.

-Oni se i praktično nalaze na njihovom platnom spisku i imaju mesečne apanaže da dojavljuju informacije o unosnim lokalcijama, gde mogu da u sklopu svojih projekata dobiju povlastice u vidu uređenje infrastrukture koje finansira Skupština grada. Kada im omoguće povlastice u vidu uređenja prilaza pa čak i asfaltiranja ulica dobijaju bonuse i do desetak hiljada evra – kaže naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Ministarstvo ignorisalo upozorenja uzbunjivača na nezakonitosti zbog kojih je veslačima Srbije zabranjen odlazak na Olimpijadu

(nastaviće se)

Izvor: UCENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime