Težak život u novobrdskim selima

0
2589

Opština Novo Brdo na Kosovu i Metohiji, pripada Kosovskom Pomoravlju a na njenoj teritoriji nalazi se 24 sela sa oko 10.000 stanovnika.

Beta-4fz5evmbqh.678x450Opština Novo Brdo je prvi put nastala spajanjem opština Bostane sa okolnim naseljima iz Gnjilanskog sreza, sa opštinom Marevce (naselje Marevce) i delom opštine Slivovo (naselje Labljane) iz Gračaničkog sreza, i dodavanjem dela opštine Strezovce iz Kameničkog sreza. U ovom sastavu opština je bila do 1965. godine kada je ukinuta.

Beta-rgxyvz11vx.678x450Najveći broj naselja je ušao u sastav opštine Priština, dok su naselja: Gornji Makreš, Donji Makreš i Draganac pripali opštini Gnjilane, a naselja: Bušince i Carevce opštini Kosovska Kamenica. Ova opština, zajedno sa opštinama Obilić i Kosovo Polje, nastala je ponovo 2. jula 1988. godine od naselja tadašnje opštine Priština (Sl. list SAP Kosova; 18/88) sa naseljima: Bostane (sedište opštine), Zebince, Izvor, Jasenovik, Klobukar, Labljane, Manišince, Novo Brdo, Prekovce i Trnićevce), ali kao opština Gradske zajednice opština Priština (zajedno sa Prištinom, Kosovim Poljem i Obilićem). 1991. godine se Gradska zajednica opština Priština raspada i nastaju samostalne opštine: Obilić, Kosovo Polje i Novo Brdo, dok sama Opština Priština stiče status Grada.

Beta-gz5l1y8k15.678x450Deset godina po okupaciji Kosova i Metohije, šiptarski separatisti su izvršili nasilne promene u teritorijalnoj organizaciji. Ove promene kao legitimne prihvatila je vlast koju predvodi SNS kao i mnoge druge stvari koje se kose sa Ustavom i mnogim drugim zakonima RS za koje su zaprećene najstrožije kazne.

U medijima sve ovo postoji kako bi se olakšao život Srba ali je i o maska ispod koje Srbi žive sve teže iz dana u dan i pojačano prodaju svoja imanja i napuštaju Pokrajinu.

U većini sela ostali su stariji, nemoćni i koji uglavnom žele da poslednje dane svog života preovedu tu gde su i rođeni. Foto reportaža „Bete“ prikazuje deo baš takvog života.

Da Vas podsetimo:  Meštanin Štrpca: Uzurpacija privatne svojine u opštini masovna pojava

Beta / kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime