„TOPLA LIMUNADA“ ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA JE LAŽ!? Poznati TOKSIKOLOG objasnio zašto ovo „NE RADI“

0
1430

Mnogi su govorili da će ovaj napitak, ukoliko se pije svako jutro, pomoći u detoksikaciji organizma, ali ovaj stručnjak tvrdi da to nije tačno.

Sigurno ste i vi čuli za tvrdnju da ćete toplom limunadom uspešno detoksikovati organizam. Brojni stručnjaci su govorili da limunov sok pomešan sa toplom vodom stimuliše izbacivanje toksina, ali jedan naučnik ima potpuno novo gledište – on tvrdi da detoksikacija ne postoji i da je to totalna glupost.

Ne postoje nikakvi dokazi da ovi napici bilo kako utiču na toksine. Ali, svakako da je ukusnije od tople vode – kaže molekularni farmakolog i toksikolog dr Ijan Masgrejv.

On kaže da će vas napitak rehidrirati, povećati nivo vitamina C i možda malo smanjiti unos kalorija, ako se pije uz obrok.

Međutim, smatra da je brza detoksikacija „glupi trend“ i dodaje da se nakon toga ljudi često prežderavaju hranom i alkoholom, kada se period „čišćenja“ završi.

Razumne dugoročne promene u ishrani i redovno vežbanje su bolji od bilo kakve detoksikacije – kaže on.

Zašto detoksikacija „ne radi“

Dr Masgrejv tvrdi da su svi proizvodi za detoksikaciju marketinška prevara. Ono sa čim je saglasan je da u našem organizmu svakako postoje toksini i da ih je, zbog modernog načina života, sada više nego ranije.

Upijamo hemikalije iz raznih kozmetičkih proizvoda, plastičnih ambalaža u koje se pakuju hrana i napici. Ali, naše telo je sposobno da se samo otarasi svih tih otrova, tvrdi ovaj stručnjak.

U jetri se nalazi veliki broj enzima koji razbijaju ksenobiotike tako da više ne budu toksični, a tako razbijeni se lako izbacuju – kaže dr Masgrejv.

Kada jetra pretvori ksenobiotike u susptance koje se razlažu vodom, bubrezi rade svoj posao i izbacuju toksine – objašnjava.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi 137-15 mrtva tačka

Ovaj naučnik dodaje i da je sakupljanje toksina u našem telu – nedeljama, mesecima i godinama – glupost.

Zapravo, prirodna detoksikacija tela je prilično brza.

Postoji uvreženo mišljenje o taloženju toksina, ali to se ne dešava. U većini slučajeva se ti toksini brzo izbacuju iz organizma. Sa druge strane, kod nekih toksina rastvorljivih u masti, ukoliko se unose brže nego što metabolizam radi, nataložiće se u masti – ali nikakva količina soka niti znojenja to ne može da izbaci – zaključuje on.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime