U mestu Janjile obeleženo 27 godina od zločina hrvatske avijacije u okviru akcije „Oluja“

0
40

U mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti, gdje je hrvatska avijacija prije 27 godina u okviru „Oluje“ bombardovala srpske izbjegličke kolone, služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-krst

Foto: printscreen

Bombardovanje izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti, u BiH, u okviru hrvatske akcije „Oluja“ 1995. godine obeleženo je u mestu Janjile gde je služen parastos, a na spomen-krst položeni venci, preneo je RTRS.

Episkop bihaćko-petrovački Sergej rekao je da je Petrovačka cesta „mučenička“ i da su tu stradali deca, žene i nemoćni.

„Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta Vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sećanja nadživeti zlo onih koji su sejali smrt“, poručio je episkop Sergej.

Foto: printscreen

Kako prenosi RTRS, direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je da niko nikada ne sme zaboraviti zločin koji se dogodio na Petrovačkoj cesti, kao ni druge zločine nad Srbima.

U protekla tri dana u Srbiji i Republici Srpskoj obilježena je još jedna tužna godišnjica stradanja Srba tokom hrvatske zločinačke akcije „Oluja“. Jedno od mjesta na kojem se obilježava stradanje u „Oluji“ je i Petrovačka cesta.

U mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti, gdje je hrvatska avijacija prije 27 godina u okviru „Oluje“ bombardovala srpske izbjegličke kolone, služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-krst.

I ove godine parastos je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Episkop Sergije obratio se prisutnima besjedom u kojoj je istakao žrtvu nevino postradalih izbjeglica iz Krajine.

Foto: printscreen

– Ne smije niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima – istakao je Štrbac.

Hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja“ izvršena 1995. godine na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu predstavlja najveće etničkog čišćenja u Evropi u novijoj istoriji, a jedan od najvećih zločina hrvatske vojske nad srpskim civilima, koji su u kolonama napuštali svoja ognjišta pred napadima, dogodio se na Petrovačkoj cesti.

Da Vas podsetimo:  BALKANSKI MRAK MOGUĆE OSVIJETLITI SAMO BALKANSKOM SVJETLOŠĆU

Tada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Janjila.

Izvor: (RTRS, Fonet)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime