Uloga RTS u preumljivanju Srba

0
962

Pojam preumljivanje nikako ne treba slobodno tumačiti. To bi bilo tačno određenje onoga što su Srbima poručili: dva ambasadora Nemačke, te po jedan Velike Britanije i SAD u prethodnih četiri godine o „promeni svesti“. Najbolje je to opisao diplomata iz Berlina, koji je rekao da Srbi treba svaki put kada prođu pored porušene zgrade Generalštaba da imaju na pameti kako je to bilo za njihovo dobro.

dragan-bujosevic-700x394
Dragan Bujošević

Bombardovali su nas da bi nas spasili.

Na poslu preumljivanja vrlo je agilna i državna televizija. Od dolaska Dragana Bujoševića na čelo ove medijske kuće, polako se menja i programska orijentacija. Poslednja investicija je emisija „Okruženje“, koja treba da Srbima objasni zašto je dobro učestvovati u američkom projektu „jugosferizacije“ zemlje. Na mala vrata se tako uvodi novi politički diskurs u srpsko javno mnjenje, a poruke identičnog sadržaja će vremenom postajati sve agresivnije i sve češće. Nema nikakve sumnje, popularni Bujke će od RTS napraviti isto što je svojevremeno uspeo da napravi od „Politike“.

Dakle, informativnu kuću koja će služiti za „trovanje javnog mnjenja“ i elegantno plasiranje političkih poruka od strane Vašingtona i Londona.

I to će, naravno, biti plaćano iz džepa poreskih obveznika. Sa tim je, zapravo, već počeo. Samo, ovde nije najveći problem u Bujoševiću. Bujošević samo radi ono što je ceo život radio. On niti zna, niti sme, niti može drugačije.

Problem je u Aleksandru Vučiću.

Teško je poverovati da Vučić nije imao uticaj na izbor novog direktora RTS-a. Kada se meša i za manje bitne stvari, ticala ga se i ova.Aleksandar Vučić nam duguje odgovor: zašto je ovo dozvolio? I da li je saglasan sa tim da državna televizija (kakav crni javni medijski servis) bude korišćena za preumljivanje Srba? Da li Aleksandar Vučić stoji iza Dragana Bujoševića? Javnost sa tim mora biti upoznata. RTS nije „Politika“ i to bi i Bujošević i vlast trebalo da prepoznaju.

Da Vas podsetimo:  Kako je korporativna pohlepa podigla cene hrane u Srbiji: Ekonomista o „velikim i moćnim firmama“ koje ne daju da se inflacija smiri

Sa ovakvim RTS-om, javnost će pre ili kasnije početi da protestuje. Za to postoji jednostavan način: prestaće ljudi da plaćaju pretplatu. A Vučiću će tada biti kasno da se oglašava. Napad na Bujoševićev RTS biće i napad na njega. I od tog napada će se teško odbraniti. Sve ima svoje granice, pa tako i bezobrazluk zapadnih „spin-doktora“.

Dok su za svoje potrebe koristili privatne televizije, koje su za tako nešto i plaćali, prema svemu je postojao jedan odnos. Ovo je nešto sasvim drugo. Da plaćamo da od nas prave budale-e to još dugo baš i neće moći!

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime