Vojislav M. Stanojčić: Migranti, naši nezvani i opasni gosti

0
277

Srpski je narod poznat kao gostoljubiv, ali i nepoverljiv prema onima koje nije zvao i koji i ne umeju da se ponašaju kao gosti

Migranti u Srbiji (Foto: D. Žarković/Politika)

Šesta je godina kako traje migrantska kriza, odnosno, najezda domorodaca Azije i Afrike na Evropu. Oni, preko Balkana, pa tako i kroz našu zemlju, pokušavaju da stignu u razvijene zemlje Evropske unije, a pre svih – u Nemačku. Prema podacima iz najnovijeg izveštaja „Globalne inicijative transnacionalnog organizovanog kriminala“ dosad je preko Balkanskog poluostrva prešlo oko milion i po azilanata i migranata.

Nije poznato koliko je ovih nezvanih gostiju prošlo kroz Srbiju, a ni broj onih koji se još kod nas nalaze, jer naši državni organi – ako i imaju te podatke – ne smatraju za potrebno da ih saopštavaju građanima da ih ne bi „uznemiravali“.

Srpski je narod poznat kao gostoljubiv, ali i nepoverljiv prema onima koje nije zvao i koji i ne umeju da se ponašaju kao gosti.

 

 

Posle prvih godina njihovog pohoda na Evropu, kada su u Srbiji kolone migranata bile uobičajena i svakodnevna pojava, danas se one više ne vide, što ne znači da ovih nezvanih gostiju više nema u našoj zemlji.

Stanovnici nekih gradova u Vojvodini, a naročito Sombora i Bačke Palanke – u kojima su privremeno smešteni migranti, veoma su nezadovoljni svojim nametnutim „sugrađanima“ i često protestuju zbog njihovog drskog i nasilničkog ponašanja. Protestuju ali njihov glas niko od državnih organa ne čuje, pa sve ostaje kao što je bilo.

Ovog petog juna, u podne, u Bačkoj Palanci održan je Narodni skup na kome su građani govorili o pravom teroru migranata. Oni se plaše da odu do prodavnice ispred koje se neželjeni gosti skupljaju, dok su uznemiravanje devojčica i napadi na žene i starije muškarce gotovo redovna pojava, pa je samo u poslednjih 14 dana zabeleženo 7 napada na stanovnike Bačke Palanke.

Da Vas podsetimo:  Policija direktno podnosila Vučiću izveštaje o stanju na plantaži marihuane Jovanjica

 

Pitanje je da li se u državi gde se sve više-manje radi na „o-ruk“ uopšte zna koliko ih ima, a i da li je tačan podatak da će Evropska unija Srbiji vratiti nekoliko stotina hiljada migranata kao da su njeni državljani. Zatim, gde će se oni smestiti i čime će se baviti, ili će Evropska unija nastaviti da plaća njihovo gostovanje u našoj zemlji, a oni produžiti da maltretiraju stanovnike srpskih gradova.

Mnogo pitanja, a ni jedan jedini odgovor od onih koji bi morali da ih znaju.

Izvor: Stanje Stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime