VRATIMO SE NA VUČIĆEVOG KUMA: Prisluškivanjem skrenuli pažnju sa reketiranja

0
722


petrovicNadležnim državnim organima i ministru Stefanoviću bitnije je da li je urednik Telepromptera odbio poligrafsko ispitivanje od utvrđivanja činjeničnog stanja oko toga da li je državno preduzeće koje kontroliše Vučićev kum reketiralo američku kompaniju. 

Nadležnima uopšte nije prioritet da ispitaju navode da li je Vučićev kum i direktor JP “Elektromreže Srbije”, Nikola Petrović, reketirao američku kompaniju, već im je bitno da li je urednik Telepromptera odbio poligrafsko ispitivanje.

Ostavimo temu prisluškivanja sa strane. Vratimo se na temu reketiranja.

Glavna priča se vodi oko toga da li je režim SNS-a prisluškivao Bojana Pajtića ili je režim DS-a prisluškivao Aleksandra Vučića. Nebojša Stefanović tvrdi da ima “kofere” pune dokaza za koje je nedavno saznao. Od tih dokaza ništa nije objavljeno.

Međutim, tema oko prisluškivanja predstavlja odličnu diverziju sa teme reketiranja. Iako ministar Stefanović uporno pokušava da urednika Telepromptera označi kao glavnog kriminalaca jer je objavio transkript razgovora, namerno skreće sa teme da je Vučićev kum označen kao reketaš.

udovPriznaćete, reketiranje je krivično delo, a objavljivanje informacija nije.

Demokratska stranka danas je objavila dokaze da su između EMS-a i američke kompanije “Continental Wind Partners” postojale određene nesuglasice oko povezivanja vetroparka na mrežu.

U jednom pismu, koje je potpisala Lidija Udovički, navodi se da “grupa ljudi” iz “javnog preduzeća”, koja je veoma loše obaveštena, osporava zakonom zagarantovana prava investitora.

Na drugom dokumentu se vidi kako Lidija Uodvički upozorava da “nije dobra praksa da (EMS) pismima vrši pritisak na nadlžne organe državne uprave”.

– Potpuno je neverovatno, van svake zakonom određene nadležnosti JP EMS da na svoju ruku, bez izjašnjavanja nadležnog ministarstva i Vlade interpretira zakon i vršeći pritisak, i to sa pozicije jednog uticajnog javnog preduzeća sa moćnom političkom pozadinom koje su svi svesni, uputi dopis Pokrajinskom sekretarijatu u kojem ZABRANJUJE da se omogući investitoru ostvarenje potpuno jasnog zakonskog prava, navodi se u dopisu firm “CWS”.

Da Vas podsetimo:  „Kao zatvorenici“: Kineski radnici se žale na eksploataciju i zabranu kretanja

udoviPre objavljivanja ovih dokumenata, ministar za energetiku, Aleksandar Antić, rekao je da EMS nije mogao da “odmogne” u realizaciji investicije. Antić je takođe dodao da firme koje se bave proizvodnjom električne energije kroz obnovljive izvore po zakonu moraju imati prednost.

Kako se čini, to u ovom slučaju, iz nekog razloga, nije bilo tako.

Podsetimo da je Aleksandar Vučić na “Pinku” ranije izjavio da je američka firma pokušala da reketira Srbiju jer je htela da gradi vertropark kada nije postojala zakonska regulativa. Dan kasnije, taj isti ministar energetike, indirektno je demantovao Vučića da u Srbiji odavno postoji zakonska regulativa kada su obnovljivi izvori energije u pitanju.

Bojan Pajtić je takođe objavio i imejl koji je Lidija Udovički prosledila vojvođanskim institucijama. U tom pismu Lidija ukazuje na “nelegalnosti postupaka” i “nelegitimnost pretenzija” JP “EMS”.

 

Dakle, na osnovu dokumenata koje je objavila Demokratska stranka dolazimo do zaključka da je tema trebalo da bude reketiranje i eventualno nezakonito postupanje EMS-a, a ne prisluškivanje!

udovickiOčigledno je da je političarima bilo lake da se bave temom prisluškivanja, a ne tvrdnjama da je neko nekoga reketirao. Umesto da je Uprava kriminalističke policije istog dana pozvala Nikolu Petrovića na ispitivanje i poligraf, tužilaštvo je ekspresno naredilo da se ispita urednika Telepromptera Danilo Redžepović.

Ministar Stefanović od urednika Telepromptera nije dobio ime i prezime izvora, niti će ga dobiti, pa je sada idealno vreme da se pozabavi ozbiljnijim temama koje se odnose na reketiranje ili nezakonito ponašanje nadležnih u javnim firmama prema stranim investitorima.

Međutim, da li ste primetili da se u celom ovom slučaju uopšte ne spominje Zorana Mihajlović, ministarka energetike u tom periodu? Iako ministarka Zorana voli da komentariše sve što nije u njenoj nadležnosti, posebno je interesantno što se ona ni jednog jedinog trenutka nije oglasila povodoma ove teme.

Da Vas podsetimo:  Matija Bećković: Sudbina agenta u poznim godinama

nikola i zorana FOTO VojvodinaPrema saznanjima portala Teleprompter.rs od dobro obaveštenih izvora, Zorana Mihajlović je radila na tome da smiri strasti i s jedne i s druge strane.

– Ministarka Zorana Mihajlović je pokušala da ispegla odnose između EMS-a i američke kompanije. To je radila u saradnji sa pokrajinskim institucijama. Bila je uspešna. Koliko je meni poznato, u jednom trenutku su uspostavili dogovor, ali je u međuvremenu Zorana Mihajlović sklonjena sa mesta ministra energetike, iako je to njen fah. Nešto se u međuvremenu desilo pa je nastao veliki problem, navodi izvor Telepromptera.

Naravno da tema oko reketiranja i Vučićevog kuma neće nikada biti istražena jer je Nikola Petrović Vučićev kum. Toa pozicija u držravi Srbiji je jača od bilo kog političkog ili diplomatskog imuniteta. Tačka.

Primetite kako se kroz sve veće afere uvek provlače tri imena – Aleksandar Vučić, brat Andrej Vučić i kum Nikola Petrović.

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime