Zašto je premijer Vučić proterao iz Srbije izraelsku novinarku?

6
9467

Izraelska novinarka Ravina Pazit koja već duže od 25 godina prati balkanska dešavanja i dobar je poznavalac islamskog pitanja postala je “persona non grata”. U Srbiji po preporuci i zahtevu vlade Srbije odnosno premijera Aleksandra Vučića zbog “neumesnog pitanja”. Novinarka Ravin Pazit nije samo iskusni novinar i deo “sedme sile,” već je i dobro obaveštena po nizu geopoltičkih i ekonomskih pitanja koje su interesantne za Izrael i njenu spoljnu poltiku.

Neugodno pitanje novinarke Ravin Pazit
Neugodno pitanje novinarke Ravin Pazit

Novinarka Ravina Pazit kao “ekspert” za Balkan i islam povezana je sa moćnim informativnim sistemima izraelske obaveštajne službe Mosad, koja pati tokove novca posebno arapskih država u Evropi i na Balkanu. Mosad koji ima svoje interese na Balkanu među prvima je pratio ulogu Saudijse Arabije u vezi balkanskog konflikta, posebno dolazak i misiju Osame Bin Ladena na Balkanu 1992 godine. Upravo novinarka Ravina Pazit je među prvima uočila dolazak Osame Bin Ladena u BIH u posetu Aliji Izetbegoviću kao i u poseti tadašnjem predsednuku Albanije dr Salju Beriši. Mosad je davao bitna informacije vlastima Republike Srpske ali i Srbije oko kretanja islamskih dobrovoljaca i ulozi mreža Al Kaide na Balkanu.

Obaveštajno ili novinarsko pitanje- Gde je istina?

Izraelske službe bezbednosti koje na Balkanu deluje preko svojih centrala u Sofiji, Beču, Atini kao i mreža u Beogradu, Banja Luci i Zagrebu pažljivo prati tokove novca arapskog i islamskog kapitala i interesa. Ravin Pazit nije “obični” novinar već “veterna” koji je dobro obavešten.

Glavna poenta je zašto je ona zbog svog pitanja upućenog premijeru Srbije proglašena za nepožejnu u Srbiji. Po pisanju portala JP “Srbija danas” novinarka Ravin Pazit tražila je interviju odnosno odgovor premijera samo na jednu pitanje. Izraelska novinarka je pitala premijera Aleksandra Vučića. Da li je tačna informacija da se novac iz EPS-a, Telekoma, RTB Bor i drugih javnih preduzeća Srbije, prebacuje na of šor račune na Kipru pa zatim u Saudijsku Arabiju odakle se ponovo vraća „opran“ u Srbiju da bi se njime finansirala gradnja Beograda na vodi i da je aranžman sa navodnim arapskim investitorima samo paravan za najveće pranje novca u novijoj srpskoj istoriji.

Da Vas podsetimo:  Kako su Vučićevi dramski uzdasi i izdasi doveli građane u predratno stanje svesti

Umesto bilo kakavog odgovora makar i “nemuštog” ili “diplomatski” uvijenog ili odgovora da premjer sada nema vremena da odgovori usledilo je poziv iz kabineta Premijera Vućića gde je novinarka sačekana je od šefa kabineta i saopšteno je da više ne uživa gostoprimstvo naše vlade i da u najkraćem mogućem roku napusti Srbiju. Inače šef kabineta premijera Aleksandra Vučića je bio i šef kabineta Mlađana Dinkića.

Postoje jasne indicije da je Mlađan Dinkić na razne načine uključen u finansijske transakcije vezane za projekat “Beograd na vodi”. Ako je bilo nezgodno ili provokativno pitanje koje predstavlja deo poslovne ili državne tajne vlade i premijera Srbije onda je postojao način da se kulturno odgovori. Pristup kabineta premijera govori o necivilizovanom postupku koji ugrožava rejting vlade i premijera i slobodu javnosti i informacija. U istoj meri ovakvi potezi gde kabineti premijera, a ne ministarstvo za kulturu i informacije reaguju prema stranim novinarima govori o autoritarnom pristupu koji otvara sumnje. Iskustva država EU ne ukazuju da kabineti premijera otkazuju gostoprimstvo stranim novinarima, diplomatama ili obaveštajcima drugih država.Sve se radi po zakonu i propisima, i to diskretno ako postoje validne informacije o lošim namerama. Izraelci i njihovi novinari koji nisu “žuta štampa” su dobro obavešteni i ovaj potez kabineta odnosno šefa kabineta mnogo govori u negativnom kontekstu.

Ravina Pazit o Dodiku, Republici Srpskoj, islamu

Treba konstatovati da je novianrka Ravina Pazit naklonjena srpskim interesima na Balkanu ali piše u intesu svoje vlade. Recimo pisanje o Miloradu Dodiku iz 2012 godine u vodećem izraelskom listu „Makor Rišon“(”Prvi izvor”) Ravina Pazit opisuje po pisanju medija iz RS predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kao državnika međunarodnih razmjera, možda jedinog takvog na Balkanu.List piše “ Tokom ovogodišnjeg parastosa i pomena žrtvama ustaškog logora Jasenovac u Donjoj Gradini mogao je da se oseti poseban odnos poštovanja i simpatija predstavnika jevrejskih organizacija iz Amerike prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku”

Da Vas podsetimo:  Gledajući rezultate

Novinarka Pazit Atlas-Ravina zaključila je da Dodik svojom pojavom visokog i markantnog čoveka, širokih ramena, neposrednog stila, podseća na legendarnog izraelskog generala i državnika Arijela Šarona i da ga na taj način posmatraju i predstavnici jevrejskih organizacija.Izvršni potpredsednik Konferencije predsednika glavnih američkih jevrejskih organizacija Malkolm Honlajn rekao je, kako prenosi list, da ima nečeg u načinu donošenja odluka, kao i u žestini predsednika Dodika što podseća na Šarona. Dodik u intervjuu izraelskom listu iznosi spremnost da se suoči sa dešavanjima u Srebrenici, ali se ne libi ni da kritikuje Zapad za popustljivost u pogledu razvijanja mreže islamskih radikalnih elemenata u BiH. Dodik naglašava da se jevrejski narod iz pepela Holokausta podigao i postigao zavidne rezultate u mnogim oblastima, što bi u mnogo čemu trebalo da posluži kao model srpskom narodu i Republici Srpskoj.- Posle teške istorijske greške zvane Jugoslavija, srpski narod ne sme da ponovi istu grešku u novoj formi, pod imenom BiH rekao je Dodik.

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

6 KOMENTARA

  1. Pobogu ljudi, da li je moguće da se informacije samo prosleđuju i komentarišu? Potražite fotografiju famozne novinarke povezane sa Mosadom, što autor pompezno saopštava. Videćete izraelskog novinara Pazit Ravina. „Vest“ je-ne laž već glupost. Autora-diletanta treba ignorisati.

  2. Ne,misim stvaaaarno… S obzirom da sam ja tupav, de nek mi neko objasni sta znaci ovo: „Da li je tačna informacija da se novac iz EPS-a, Telekoma, RTB Bor i drugih javnih preduzeća Srbije, prebacuje na of šor račune na Kipru pa zatim u Saudijsku Arabiju odakle se ponovo vraća „opran“ u Srbiju da bi se njime finansirala gradnja Beograda na vodi i da je aranžman sa navodnim arapskim investitorima samo paravan za najveće pranje novca u novijoj srpskoj istoriji.“???? Jel to znaci da su pare iz EPS-a, Telekoma, RTB Bor i drugih javnih preduzeća Srbije zaradjene NELEGALNO (kao ono kad prodajes drogu), pa moraju da ih „operu“?? Aman bre ljudi, oladite malo i pocnite da radite kako bi privreda krenula napred, i ne palite se na guranje.

    • Dragi Mihailo, ono jes, i sam kažeš, al ja prosto ne verujem da si tupav! Pare su legalno zarađene i mogu da se transparentno investiraju u Srbiji, što ne bi mogle? I što nisu? Ali ako su se pare prošetale kroz kukuruzno polje, ko zna koliko ih je konačno naslo put, pa izašlo na prelep savski prostor? Ima tu raznih gladnih i nemoćnih, naših i Arapa, koji su iz sažaljenja pristali da olakšaju teret onima koji nose tolike pare nazad svom narodu, a iz dalekih ofšor kompanija. Sigurno razumes… Nego, ja bih pitao ovu novinarku, na kojoj strani njene beležnice pišu imena, pa bih joj to otkupio.

  3. gordana za to treba organizovati narod.a organizatori mogu biti jedino oni osvedočeni opozicionari koji to dokazuju svojim prethodnim delovanjem,a nikako bivši komunisti,i oni koji su već bili na vlasti.

  4. Dva puta sam pročitala članak, kad sam videla ko je autor. Šta se promenilo? Da li je AV baš toliko preterao da se i njegovi simpatizeri i medijski zamagljivači istine ne mogu izboriti sa istinom? A mi , građani Srbije? Šta smo uradili? Da li smo pokrenuli zvaničnu istragu povodom sumnji izraelske novinarke? Dozvolićemo tim SNS kulovima i lopovima da nas opelješe i namagrče? Dozvolićemo da otimaju od nas, izbacuju nas iz stanova, ostavljaju bez redovnih obroka i zdravstvene zaštite? Dozvolićemo da nas podjarme lopovi i Arapi? Ili ćemo izaći ispod tereta prividne slobode, zbaciti jaram i najuriti mamlaze u kaveze? Pa svuda u svetu je pravo na svojinu neprikosnoveno a krađa se kažnjava? Ako već hoćemo biti svet pođimo od osnovnih postulata slobode i demokratije? Ako već hoćemo biti Evropa zašto dozvoljavamo muslimanima i Arapima da nam vršljaju i otimaju imovinu i državu?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime