Zašto toliko oštre kritike Vučiću? Ili razgovor sa samim sobom…

27
2984

Pitanje: Ugledan čovek iz srpske dijaspore, Dr Miodrag Kulić, fizičar iz Nemačke, napisao je dva teksta u kojima je oštra i delimično i neprikladna kritika upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Zašto ste dozvolili da se oni u danima kada narod u Srbiji preživljava i doživljava tragediju izazvanu Korona virusom objave na vašem portalu?  Zar vas nije strah posledica koje možete imati…

Odgovor: Zašto da me bude strah zbog nečega što je lično predsednik odobrio? Ako ste zaboravili da vas podsetim da, kada je na televiziji Pink govorio o toj televiziji i nekim drugim medijima, rekao je, citiram: “Privatni mediji imaju pravo da objave šta hoće… pa i da lažu!“ Bio sam iznenađen da predsednik, koji je studirao pravo i bio jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom tvrdi da je svima dozvoljeno da govore i pišu šta hoće i da je na privatnim medijima dozvoljeno i laganje. Možda je zaboravio da pored televizije i tabloida, dnevnih novina, u kojima objavljuju sve i svašta ako je to došlo iz kuhinje vladajuće stranke, postoje i drugi mediji… O tome možemo drugom prilikom…

Ali da li je ono što je pisao gospodin Kulić trebalo da se objavi u danima kada narod i zaspi i budi se sa strepnjom šta će nama svima doneti sutra…

Rekli ste ono o čemu je i gospodin Vučić (da ne pominjem i druge) trebalo i da zna i da razmišlja šta će nam doneti sutrašnji dan? Ali ni on ni neki njegovi ministri izgleda retko razmišljaju o onom što govore. Lončar, doktor ili gospodin ministar zdravlja, lupetao je da se on nada da „kod njega“ neće biti crnogoraca koji ne govore čist srpski jezik. Njegova rasistička izjava o Crnogorcima u Beogradu i Srbiji rečena je pre ove epidemje/pandemije od koje je danas u svetu zaraženo oko 700 000 ljudi. Kada je epidemija krenula svojim smrtonosnim maršom širom sveta on je nonšalantno i bez imalo stida rekao da Srbija „može u kratkom vremenu da stvori vakcinu za zaustavljanje Korone“, ali…

Slažem se sa vama da su takvo ponašanje i takve izjave Ministra zdravlja Srbije neodgovorne i neprihvatljive. Ali zar vi kao vlasnik i izdavač portala www.koreni.rs, danas jednom od najpopularnijih medija dijaspore u Srbiji i u rasejanju, niste odgovorni za ono što je u dva teksta napisano oštrom kritikom na adresu predsednika Vučića? Za dva dana to je samo na portalu korena pročitano od blizu 80 000 čitalaca, a možda isto toliko je podeljeno na mnogim drugim portalima i socijalnim mrežama…

Da se odmah razumemo! Koreni nisu portal opozicije i na njemu ne cenzurišemo ničije stavove, mišljenja, shvatanja ili iznošenje kritike i dokaza o svemu što je od koristi svim građanima Srbije, bez obzira da li živeli u Srbiji ili dijaspori. Ta dijaspora nije stotinak porodica ili stotinak pojedinaca negde u svetu… Ona broji blizu polovine od sveukupnih građana i državljanja Srbije. Ono što na portalu www.koreni.rs ne dozvoljavamo bilo kome, to su lične uvrede u autorskom tekstu ili u komentarima. Ovog puta iz dva razloga smo dozvolili u komentarima i ono što do sada nismo. Tekstovi o kojima govorimo pokazali su koliko su građani podeljeni po pitanju (ne)odnosa matice i njene dijaspore. Bez obzira da li su većinu komentara pisali „normalni“, istiniti posetioci portala, ili botovi SNS-a, došao sam do zaključka da je zbog budućnosti Srbije i njenih građana neophodno ovo naše egzistencijalno pitanje pokrenuti iz mračne učmalosti i početi ozbiljne činjenične i korekne diskusije o tome. Počeo sam razgovore o izradi portala www.mir.rs na kome bi osnovni sadržaji bio odnos matice sa dijasporom i obratno. Da li su u pitanju decenijska foliranja tih „odnosa“ i podela među onima koji su „ostali“ i onih koji su “otišli“ iz Srbije? Ko nas deli? Ko nas predstavlja? Gde nas predstavlja? Ko pomaže a ko odmaže i da li je u sve to uvek pokretač bio vrh države i njenih vodećih medija, zarad nekih i nečijih partjiskih, grupnih ili ličnih interesa… 

Prva rečenica u tekstu “Vučiću sram te bilo – pokrenuo si lov na srpsku dijasporu“, autora gospodina Kulića je: 

Pozivaju me prijatelji iz srpske dijaspore u Nemačkoj, i svi su ogorčeni povodom jučerašnje i današnje (19-20.03.2010) sramne i morbidne kampanje protiv srpske dijaspore, koja se ovih dana iz nužde vraća u svoju zemlju“.

Virus Covid 19 će otići odakle je i došao a mi ćemo, zarad budućnosti svih nas i naše dece bez obzira gde danas ili suta živeli, ostati sa zadatkom da pitanja matice i rasejanja postavimo tako gde im je mesto…

Nikola Janić

27 KOMENTARA

 1. “Zašto toliko oštre kritike Vučiću?“
  ОДГОВОР: “Према ‘свецу’ и торпар“!
  Док је корона харала Италијом, он /СНС/је још увек ишао од куће до куће да
  прикупља “сигурне гласове“!?
  Сав је опсeднут предизборном кампањом.
  И, сада: размишља да ли сви пунолетним грађанима да “поклони“ по 100 евра?!
  Mалолетни се изузимају јер не гласају!?
  И шта рећи на све ово?
  Да ли је ово због власти или грађана?
  Дијаспора шаље помоћ /у првом моменту/ 100.000.- евра, а он, несретник, пре
  пар година поклања Фондацији Клинтон 2.000.000.- долара , и финасира
  логистику Геј парада са 3-4000.000.- евра, у последњих пар година?!
  Уместо да су паре уложене на обнављање домаће производње лекова, попут
  Галенике, и обнову Института Торалк за прозводњу домаћих /СРБских, а не
  НОВАРТИС – НАТО!/вакцина и серума, сада бисмо много спремније дочекали
  – борили се и изборили са овом пошасти – КОРОНА ВИРУСОМ.
  Галенику су продали “жути“, а Институт Торлак СНС-овци!
  Туга, јад, чемер…
  Билошки рат букти, а ми немамо домаћу производњу лекова, вакцина и
  серума?!
  Само Господ Бог може да нам помогне.
  Да није дошао ДОС, нследио га СНС, а остао Слободан Милошевић – све би
  било и даље СРБско – “Галеника“, “Торлак“, “ПКБ“ , Комерцијална Бнака,
  Агробанка, Беобанка, бање, изворишта лековитих, минерланих и пијаћих
  вода, Бор, сада са новим налазиштима злата…
  Наговештава продају ЕПС-а, Телекома, налазишта јадарита, литуијума,
  никла… – све што још има предзнак СРБско и укњижено на – Држава Србија.
  Чак је и радна снага на продаји страним инвеститорима, као најјефтинија
  квалификована радна снага у Европи.
  Видите, поштовани “Дијаспорци“, вашим “неконтролисаним“ доласком
  ви разголићујете бајку – флоскулу АВ – “ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ“.
  Ви тамо останите, што дуже, али ПАРЕ ШАЉИТЕ!
  На вас се љути, јер можете бити инфицирани, али ваше паре нису, он ће их
  “дезинфиковати“.
  И што је најважније: не питајте како се троше!!!

  • Драгане, свака Вам је на месту! Потписујем сваку реч! Само да додам – и тих 100 евра које Вучић хоће да поклони је послала дијаспора!
   Др Миодраг Кулић

 2. Meni je potpuno jasno delovanje botova u medijima koje čita veliki broj gradjana. Obično su to priprosti mediji sa priprostim vestima koje pisu priprosti ljudi, ali takav je i profil prosečnog čitaoca, da se ne lažemo.
  Zato mi nije jasna ova najezda botova na portal „Korena“? Svi znamo da je ovo mala oaza slobode malog broja ljudi, na žalost malo uticajna na srpsku politiku. Dakle šta radite ovde botovi? Ovde nema posla za vas, gubite vreme? Da li vam je toliko dosadno? Ili prosto uživate da nekome zagadjujete životni prostor?

  • Džoni, Vi ste u pravu. Mislim, da treniranje demokratije u Korenima, koji previše mesta daju botovima, nije dobro. Naime, Vučić ima u rukama sve važnije medije u Srbiji a taktika mu je da preko botova okupira medije u kojima mogu da se pročitaju stavovi suprotni aktuelnim vlastima. Ispada da se sužava prostor za slobodno mišljenje. Ova taktika sa botovima je nemoralna i slična onoj u Skupštini, kada pri diskusiji zakona SNS poslanici bombarduju Skupštinu stotinama amandmana, samo da bi opoziciju onemogućili da diskutuje!
   Ako botovi preplave i zaguše Korene onda ispadNikola Janić „džabe krečio“. Korene daleko više čitaju anti-ražimski nastrojei čiaoci – to je bilo i u vreme Tadića i u vreme Vučića. Kada dođu bollja vremena i kada se u Srbiji ukine medijska i informativna diktatura, tad treba upražnjavati demokratiju.
   Dr Miodrag Kulić

   • Mislim da ovoj put veoma griješite !! Botove treba objavljivati !! Kome oni nanose veću štetu, veliko je pitanje ?? Cenzura prema bilo kome je štetna, pravi “ dvosjekli mač“, pa i botovanje je već postalo kontra produktivno !!!
    Nisam siguran da im treba „odgovoriti“ ili ih komentirati, jer ono što oni pišu,
    u principu je tolika “nebuloza“, da i nije potreban ni komentar ni odgovor !!!
    Ukoliko nekome treba objašnjavati tko je bot i raskrinkavati nebuloze, onda je to nivo ili dimenzija u koji redovni čitaoci KORENA , nemaju potrebe da silaze!!

    • Zoran53 – U pravu ste, ublažavam svoj stav. Botove treba puštati delimično, znači ne baš sve? Mislio sam da ne treba praviti simetriju među nama – red oni, red mi. Njih je veliki broj i oni od tog posla žive – SNS ih plaća.
     Srdačan pozdrav
     Dr Miodrag Kulić

 3. Nijedna zemlja toliko ne vredja i sa toliko nepostovanja ne govori osvojim predsenicima. Kako ocekujete da budete postovani kao nacija. Valjda smo napredovali od vremena kada se putovalo u Trst, a nasi Srbi prostru novine po trotoaru rascerece meso sede i zderu. Ako sebe i svoje ne postujete, nece vas niko postovati seljaci sa brdovitog Balkana.

 4. Gospodin predsenik Vucic je svojim postupcima i odlukama koje donosi postao covek za uzor zajedno sa gospodinom podpresenikom Dacicem. Svi ostali mogu samo da kukaju , jer nemaju harizmu.

  • Драги Богдане апсолутно сте у праву. Прича се да је наш председник Вучић постао прави узор Ким Џонг Уну. Кажу да упорно покушава да савлада Вучићеве технике драмских пауза праћених дубоким уздасима. Да су Мобуту Сесесеко, Иди Амин и Бокаса живи, сигурно би га пратили на друштвеним мрежама и лајковали сваки његов потез.

   О Дачићу такође све најбоље. Врсни дипломата и познавалац језика. Кажу да му од језика најбоље иде телећи у сафту.

 5. Prije svakog komentara treba dobro pročitati ono što je kroz pisanje autora samog teksta i napisano.
  Dijaspora je bila, jeste i ostaje uz svoju maticu.
  Pohvala i kritika ne moraju da oslikavaju dešavanja u njihovom jezgrenom obliku ali da postoje teme za naglašavanje, to da.
  Istina je da glas dijaspore ne dopire do onih koji maticom upravljaju u pravom smislu te riječi.
  Puna podrška za ono što radite.

 6. “ KADA PUTNIK UDJE U POGREŠAN VOZ, SVAKA STANICA JE POGREŠNA “ !!!!!
  Srbiju vode VELEIZDAJNICI ( pogrešan voz ) ,putnici očekuju da prepoznaju pejzaz i usputne stanice na svom putovanju! Svaki potez ( usputna stanica ) VELEIZDAJNIKA , je pogrešan, kao sto ce bitii krajnji cilj putovanja( posljednja stanica !!!
  PRIJE SVEGA RIJEŠIMO PITANJE VELEIZDAJE,!! Tek tada mozemo ocekivati da se krećemo prema pravom, ispravnom cilju !!!

  • Замало да одем на повраћање од силних подршки предсенику (неких) грађана и да пропустим Вашу ДИЈАГНОЗУ стања овог болесне државе. Браво! Само се тешим да ће бар историја да суди властима над нама задњих неколико деценија…

  • @Zoran53 30. марта 2020. at 11:11
   Ovaj dole „Bogdan“ je sigurno sendvicar i SNS bot. Najbolje bi mu bilo da sto puta, kao molitvu procita Vas post koji pocinje recenicom: “ KADA PUTNIK UDJE U POGREŠAN VOZ, SVAKA STANICA JE POGREŠNA “ !!!!!… Ako to uradi, shvatice da se nalazi na pogresnom sajtu i da polemise sa ljudima koji od njega bolje poznaje materiju o kojoj pokusava da prica. Gospodine Zorane53 sve ste jasno i koncizno rekli u svom komentaru od 6 redaka. Tu se vise nema sta komentarisati.

   Na sajtu Koreni.rs pojavljivao se pre nekoliko godina neki „Vlada Cokolada“ koji je pricao o svemu i svacemu. Komentare je potpisivao tim pseudonimom, ali je bio vrlo prepotentan bez ikakvog osnova. Dijapazon onoga sto je komentarisao „Vlada Cokolada“ protezao se od medicine do politike i fizike, kao i ovaj dr Kulic koji je za sebe rekao da je u Nemackoj pred rat bio “ ja sam u Berlinu bio gostujući profesor (Visiting Professor) na Slobodnom univerzitetu Berlin, katedra za Teorijsku fiziku. Ko mše da veruje da je neko ko je imao dvaput manju izdržavao nemačkog profesora!Nisam pobegao iz Beograda, već sam imao zvanično odobrenje Instituta za fiziku, Beograd. 1986. sam izabran za vanrednog profesora na PMF Beograd – što je još jedan dokaz da nema ni reči o nekakvom bekstvu. Pošto sam radio na jednom (tajnom – a nisam bio ni komunista ni špijun) vojnom projektu 1986-1987 sam dolazio nekoliko puta godišnje u Beograd…“

   Ako je bio taj dr Kulic bio u Berlinu to sto kaze (nema razloga da mu ne verujemo), ako se sam nije prijavio i trazio razgovor sa nekim iz BND, onda su oni sigurno potrazili sami, „stavili ga na mere“ kako kazu ovi iz BIA-e, saznali tako sa kim kontaktira u privatnom zivotu, ima li ljubavnicu itd itd. Kave kontakte ima sa ljudima iz akademske zajednice grada Berlina i sire. Dr Kulic je „zaboravio“ da je dok se penjao na lestvici do profesorske titule na PMF u Beogradu morao biti clan SKJ. To o njemu sigurno znaju i drugi profesori PMF, Univerziteta u Beogradu. Dakle za Kulica je, posebno ako je ucestvovao u nekom „tajnom vojnom programu“ za namensku industriju, odnosno za JNA, bio podeblji dosije i Vojne i tadasnje SDB SFRJ. To sto je Kulic „vise puta bio suorganizator demonstracija protiv NATO agresije i koliko je puta držao govore u Štutgartu pa nije lepo da preteruje…“ kako kaze citalac koji se predstavlja kao „Prestanimo sa kritikama“ 30. марта 2020. at 09:01 jos vise je Kulic dosao u fokus nemacke Savezne sluzbe BND….(to be continued kako kazu Englezi)…Napominjem da nikada nisam cuo ni za dr Kulica, ni za one iz srpske eomnomske ni politicke emigracije koji ga na Korenima brane od napada, niti za one koji tog profesora napadaju. Nista licno. Samo znam kako teku procedure, odnosno protokol u takvim slucajevima. Nemacka BND je ozbiljna drzavna sluzba.

   Posebno zelim da naglasim moj licni veliki respekt Nikoli Janicu i njegovim zaslugama za srpski narod!

   • Traktorista – Savetujem Vam da sa traktora pređete na mercedes. Tada će Vam i zaključci biti (mnogo) kvalitetniji. To sa BND i sa SKJ Vam je promašaj zbog kojeg bi trebalo dase stidite. Nikad nisam bio član SKJ, niti član bilo koje druge partije i to nigde u svetu!
    Što se tiče BND zar niste znali da sam ja tamo bio “ Načelnik za Istočnu Evropu a pre svega za naše ljude“. Molim Vas uozbiljite se. Ja sam u jednom odgovoru napisao, da sam od 2005 bio skoro 2,5 godine pod prismotrom nemačke policije, jer me je bivši konzul Srbije i Crne Gore u Štutgartu, crnogorski separatista Racković, lažno optužio da sam spremao atentat na njega. Čuj, odgovoran i porodičan čovek spremao atentat na teškog alkoholičara! Kritička diskusija je poželjna ali ne i baljezganje.
    Pozdrav
    Dr Miodrag Kulić

    • Za raspravu sa Vama, meni ne treba mercedes. Kad bih se zainatio, mogao bih da potrazim neku od arhiva Dzulijana Asanza mozda Vas tamo i nađem. Ali, Vi me ni malo ne interesujete. Eto tim novim detaljem ste priznali ono sto nisam znao, a pretpostavke sam izneo u prethodnom komentaru kada sam Vas pomenuo u kontekstu istraga koje je vodio i vodi BND. Dakle, bio sam u pravu – BND je sa Vama obavljao informativne razgovore u cilju prikupljanja saznanja o Vasim „nezakonitim“ postupcima na tlu Nemacke. Pa, sigurno se secate da je rukovodstvo Nemacke na celu sa tadasnjim Kancelarom podrzavalo NATO bombardovanje SiCG, sto je uz optuzbe crnogorskog konzula SiCG (za navodni pokusaj atentata na tog Milovog diplomatskog predstavnika Rackovića, sto Vam potpuno i verujem – da je to bila apsolutna izmisljotina tog Milovog „đetića“ sa Lovćena i u te Vase tvrdnje ne sumnjam. E, sad ako ste jos negde i pohvalili i nekome od poverenja da ste bili ukljuceni u taj tajni program, onda su razgovori u BND bili visekratni i morali ste potpisati neke zapisnike o tim informativnim razgovorima. Nije lepo, ni pristojno sto moje pretpostavke nazivate „baljezgarijama“. Na moju srecu ja nisam na svom fakultetu nisam imao takve profesore. a sigurno tako niste mogli ni smeli postupati na predavanjima studentima gde ste bili „Visiting Professor“. Da mozda niste predavali nemackim profesorima, mozda? Ni to ne verujem!

    • Traktorista – Evidentno je da ste Vi provokator (nečiji?) i pre svega kukavica. Ajde, da vidimo da li ste u pravu? Tada, javno napišite pod punim imenom i prezimenom, da sam ja saradnik BND i da sam bio tamo na razgovoru i obradi, da sam zavrbovan. Eto, izazivam Vas, jer želim da takvi provokatori kao Vi snose konsekvence svojih laži i kleveta. Ako to ne uradite sami, zahtevaću pravnim sredstvima od uredništva da mi da Vašu mejl adresu, da bismo potom lako razotkrili Vašu pravu adresu i priveli Vas redu i zakonu. Nije demokratija da anonimno i kukavički vređate. Polemika oko teme – da. Oštra polemika – da. A za svoje postupke morate da snosite odgovornost! Ja se iza mojih tekstova i diskusija potpisujem uvek punim imenom i prezimenom. Zato i izazivam tu kukavicu u Vama. Osim toga, takvi kao Vi samo odvraćaju druge ljude, koji bi hteli da se angažuju u dijaspori, da to ne čine, jer ih čeka močvara koja se sastoji od laži, uvreda, zlobe i najnižih strasti.
     Dr Miodrag Kulić

 7. Posto je ovo nova situacija za sve zemlje koje je pogodila corona 19. Ne vidim razlog da se toliko kritikuje predsenik Vucic. Umesto da ga u ovoj situaciji kolege politicari podrze, utrkuju se da ga vedjaju i omalovazavaju. Srbi imaju na zalost mnogo los karakter kao nacija. I kada se neko nadje na zemlji svi skoce da ga tuku nogama. Pa to niko sa svojim predsenicima ne radi.

  • @BOGDAN 30. марта 2020. at 09:59
   Ne iz aviona, vec iz Zemljine orbite se vidi da si ti SNS bot. Ko si ti da kažeš da „Srbi imaju na žalost mnogo loš karakter kao nacija. I kada se neko nadje na zemlji svi skoce da ga tuku nogama.“? I, odakle ti to da se Vučić našao na zemlji i da su svi na njega „skocili da ga tuku nogama?“ Da li si se ti zapitao – otkuda to da je Predsedniku države ratni zlocinac Toni Bler savetnik, plaćen novcem naroda u cijem je istrebljivanju gorljivo požurivao šiptarskog protežea, idiota – Bila Klintona da što pre bombarduje Srbiju zabranjenim kasetnim i bombama sa osiromašenim uranijumom? Zar misliš „Bogdane“ da je Vučić bio u pravu kada B. Klintonu i njegovoj babetini u Vašingronu uoči poslednje izborne kampanje poklonio 2 miliona dolara da posreduju za susret sa Barakom Obamom, a kad je u SAD pobedio Donald Tramp, taj isti „što ga tuku nogama“ je licemerno četitao Trampu na izbornoj pobedi:
   https://www.vijesti.me/svijet/balkan/srbija-uplatila-dva-miliona-dolara-fondaciji-klinton-za-susret-obame-i-vucica

   https://www.021.rs/Info/komentari/212868
   Srbija daje milion evra za obnovu Notr Dama
   Vlada Srbije uputila je danas Republici Francuskoj finansijsku pomoć u iznosu od milion evra za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu.
   Info 22.04.2019. | 13:25
   Komentari 83

 8. Dragi nasi u rasejanju ,razumite i ljude u domovini koji nisu otisli vec ostali da se bore za svoju zemlju,da je izgraduju i zrtvuju se.Sada kada je teska situacija,kada je ugrozeno nase zdravstvo,vi koji ste otisli za boljim zivotom donosite nam viruse i probleme.Odjednom je domovina dobra.Naravno da imate pravo doci ali treba malo razumevanja i discipline.Nisam nesto procitala da dijaspora pomaze u ovo vreme drzavi.

  • @nada 30. марта 2020. at 09:28
   Nesto ste smetnuli s uma, Nado. Zaboravljate da je drzava Srbija matica svih nas Srba i ovih koji su ovde i onih koji su rasejanju. Ne mozete nikoga, ko je otisao odavde ni kritikovati, ni omalovazavati. Svako je imao svoje licne i neke druge razloge sto je otisao u tudjinu da tamo iz pocetka ponovo stvara svoje ognjiste i bolju buducnost za svoju decu. Dosli su u drustvo sa drugacijim obicajima, zakonima i drugim moralnim kodeksom i normama. Privreda im nije bila pedeset i vise godina razarana i unistavana kao srpska privreda i gradovi. Secate li se sta rece onaj Joe Bajden prilikom 78 dnevnog bombardovanja malog srpskog naroda od najvecih svetskih sila, sem Rusije koja ni sebi nije mogla pomoci za vreme Gorbacova i Jeljcina. Da, taj krvolok Bajden je porucio Srbima „da nas treba vratiti u kameno doba“! Kad je taj Bajden dolazio u posetu Beogradu i sa Vucicem prolazio pored pocasne jedinice garde VS, nije se ni udostojio da pogleda zastavu Srbije, nego je prosao k’o pored turskog groblja. Pitate li se vi, Nado koliko li je nas Srbe tada, i koliko nas sada mrzi taj srbozder Bajden i zasto? Ne to se vi ne pitate. S druge strane, kada se iz budzeta Srbije placa engleski hohstapler Toni Bler i mnoge „nevladine organizacije“ Sorosevci, Kandicke, Biserko, „zene u crnom“ – zapravo strani aktivisti – agenti americke, engleske i slicnih nam neprijateljskih vlada i njihovih drzava. Resenje za postavlljanje na pravo mesto gradjana Srbije u rasejanju je da ta sredstva koja dajemo neprijateljskim NVO na nasem tlu treba investirati u nase ljude koji dugo rade i zive u inostranstvu i nikad na razmisljaju kako ce zaboraviti domovinu Srbiju. Ne ocekujete valjda od njih da oni popravljaju nase zdravstvo – zar to nije posao nase drzave, naseg ministarstva zdravlja i samog ministra Z. Loncara, koji je rekao „da takav dmesni virus postoji samo u opisima na fejsbuku“. Nisu nam to doneli nasi ljudi u rasejanju, vec nasi oprobani neprijatelji koji svuda na svetu imaju laboratorije za stvaranje bioloskih otrova, virusa i Bakterija. Sa li ste culi, Nado, za kemtrejlse i bacanje raznih hemijskih otrova kojim nas zasipaju sa nasem nebu, sa dozvolom „petooktobarskih“ izdajnickih vlasti. Zasto se ne upitate sta sprecava SNS vlasti da odmah i permanentno takve tajne ugovore sa USA i drugim NATO zemljama. Da li ste se zapitali, otkuda to da je Bil Gejts u decembru 2019. godine izjavio da ce u narednom periodu od nepoznatih virusa umreti vise od 50 miliona ljudi? da li je on ta svoja saznanja isisao iz svog malog ili domalog prsta???

 9. Poštovani gospodine Janiću, odlično je da KORENI, ovakvi kakvi su, postoje. Da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. I dobro je da puštate članke bez neke posebne cenzure jer slične pamflete g. Kulic ne bi mogao da objavi nigde u Sbiji, pa čak ni u veoma kritičnom beogradskom Tabloidu kao niujednom internet portalu namenjenom rasejanju. Poenta kritika članaka g. Kulića leži u tome što je on sebi dao pravo, da zastupa CELU dijasporu i u ime svih kritikuje, tuži i ruži i Srbiju i njenu današnju, nimalo demokratsku vlast. Jer, kao i u svim životnim sredinama ljudi, uvek ima i onih koji su za i onih koji su protiv pa se uvek neko nađe pogođenim kritikama na račun političke struje koju dotični kritičar ceni, voli ili zastupa. Pošto je taj veoma kontroverzni čovek poznat u Nemačkoj kao veliki spletkaroš, intrigant i podrivač drugih ideja i stavova, valjda jer uvek i mnogima je želeo da nametne svoja mišljenja, smernice i ideje pa i pokušaja rušenja nekih „rukovodilaca“ dijaspore (npr. Mića Ćetkovića iz Srpskog saveza u Štutgartu, velikog humaniste dr Milićevića, predsednika Fonda dijaspora za maticu iz Berlina koji je Kulica posle odlaska (begstva?) iz Srbije prihvatio, pomogao i njega i njegovu porodicu da bi mu isti, po pisanju dr Milićevića odmah „zabio nož u leđa idr.) koji su koliko toliko bili birani da zastupaju dijasporu a Kulic dans to nije, kitikama se ne treba čuditi -naravno kao ni pohvalama njegove pisanije. Njegova kontraverznost se vidi i iz njegovih „komentara na komentare“. Piše da je u Berlinu stvarao prvi četnički klub, a kasnije tvrdi da se borio protiv izručenja postkomuniste Miloševića Hagu. Jeste, ta njegova „borba“ se sastojala u pisanju jednog jedinog protesta postmiloševićevskoj vladi protiv izručenja Miloševića Hagu -gde je bez znanja i odobrenja drugih potpisivao npr. prof.dr dr Grudena, Relju Lukića, Miću Prokopića (koji kada je to saznao uimalo nije hteo da fizički nasrne na Kulica, zatim Igora Jovanovića, Predraga Rakočevića i druge. Znao je, itekako, da u novinama „Vesti“ inicira ili sam napiše mnoge članke i „saopštenja“ protiv ondašnjih vodećih ljudi dijaspore- ili da nagovori druge da to čine. Sećamo se da ste i vi g. Janiću dosta dugo bili na nišanu g. Kulica- dok ste vi bili član Saveta dijaspore a on, gle njegove lične katastrofe, to nije bio! Liste su poznate, članci iz Vesti su arhivirani, i u svako doba se mogu prikazati javnosti. To (još) nije potrebno, jer ko još u Srbiji sluša nas koji smo odavno u penziji kao i Kulic i osim nas samih sebe nikoga od mlađe generacije „gastarbajtera“ više ne predstavljamo? Dobro znamo i to je zabeleženo, koliko je puta Kulic bio suorganizator demonstracija protiv NATO agresije i koliko je puta držao govore u Štutgartu pa nije lepo da preteruje. Ipak i to je njegovo pravo pa mu ni to ne treba osporavati kao i nama nepoznata učešća u demonstracijama van Štutgarta. Neko ko se sa toliko reči „brani“ i pokušava da ispravi, pojasni ili negira po njegovu ličnost negativne komentare -do danas to nije bilo viđeno u Korenima, svakako za to ima razlog -jer kako ono beše gde ima dima ima bar i malo vatrice. Mislim da u ime demokratije Kulica treba pustiti da (i dalje) radi svoj malo važan penzionerski posao, i jednostavno se -u smislu „psi laju, karavani prolaze“ treba uzdržati od komentarisanja. Tako bi i on prestao da se brani, napada i omaložava svoje -nazovmo ih tako- nesimpatizere!

  • Odgovor na gornji tekst pišem zbog čitalaca, da vide da antisrpskih „Srba“ ima svuda u svetu. Pišu ga anonimni, mali, sitni, zlobni, neuspešni i ljudi neostvareni na porodičnom i stručnom planu. Naravno, takvi ljudi su dokazane kukavice i uvek pišu anonimno. Zašto ga pišu baš sada – posle mojih tekstova o Vučiću? Šojić bi im odgovorio „Mogu samo da se dosećam!“ Ovi, preletači i oni koji su bili uz skute svim vlastima i konzulima u Štutgartau,sad su postali Vučićevi botovi.Koliko je njihov pogled na svet sitan, tračarski i beznačajan dokazuje činjenica, da se oni sada bave mojom ličnošću a ne predmetom diskusije – Vučićevom klevetanju srpske dijaspore. Gornji tekst piše nekoliko ljudi-qverulanata iz Štutgarta, poznatih muvatora, secikesa i trgovaca humanitarnom robom, koji, družeći se sa mnom, misle da me dobro poznaju. Oni su raznih profila – neradnici ostarili na biroima rada, grebatori za ručak i pivo, ili ih izdržavaju tastovi, žene i ljubavnice a ima i onih koji su se lažno pretstavljali i tako dobijali neke posliće. Tako se jedan od njih dugo godina, do mog dolaska u Štutgart, pretstavljao kao inženjer, ali kada je hteo da priđe Srpskom savezu – čiji sam bio prvi predsednik,otkrio sam da je samo tehničar. On nije bio svestan, da nije vrednost čoveka u diplomi – i Nikola Tesla je bio samo tehničar(!) – već u moralu i poštenju, koji dotični i štutgarski pajtosi nemaju. Mnoge te nemoralne i problematične, mi iz Srpskog saveza nismo puštali ni blizu Savezu. U Štutgartu ima dosta ovakvih kverulanata, koji su uglavnom „džedžili“ ispred konzularnih vrata i cinkarili naše ljude – uglavnom patriote. Sećam se, da smo jednog qverulanta, koji ceo vek piše anonimna pisma protiv mene, izbacili iz Srpskog saveza u Štutgartu, jer se solidarisao sa crnogorskim konzulom-separatistom i crnogorskim separatističkim pokretom. Većina ljudi u Srpskom savezu su bile patriote i borili smo se protiv ovih otpadnika (koji su čas bili Jugosloveni, čas Srbi, čas Crnogorci, čas socijalisti, čas DOS-ovci a sada SNS-ovci, u zavisnosti od toga šta je bilo konjukturnije). Preletači poput Maje Gojković. „Kvaka“ je bila u sukobu srpskih patriota i ovog bašibozluka -oni koji su išli za turskom vojskom i i posle bitaka lešinarili. Takvih nekoliko sam bio prisiljen (ne svojom voljom) da dobijem na sudovima – i to posle njihovih smešnih tužbi, koje su po prirodi stvari uvek gubili i bili izvrgavani podsmehu sudija zbog besmislenih optužbi. Naravno, da će me ti ljudi mrzeti do besvesti i do groba, ali ono što me raduje, to je da su se mnogo plašili našeg srpskog patriotskog miljea! Novac od presuda sam davao u humanitarne svrhe. (Inače nikakvi ljudi u Berlinu nisu izdržavali mene i moju porodicu, naprotiv. Ima li veće besmislice od te, da je nas, koji smo plaćali samo porez oko 50 000 evra godišnje, neko izdržavao! Moj primer je poučan za druge intelektualce – jedan sam od malobrojnih intelektualaca koji se pomagao radu raznih saveza itd., i nailazio na velike probleme sa neradnicima i qverulantima, na ljude koji nisu imali porodicu i gratifikaciju i koji su bivali agresivni. Veliki broj intelektualaca su bežali što dalje od ovog vida društvenog rada. Znali su – kad jednom uđeš u močvaru, niko i nikada te neće oprati od tog silnog mulja. Bez obzira na to upuštao sam se u borbu i raskrinkavao i odstranjivao ove i druge lupeže. U Štutgartu sam razotkrio da niz članova nekih profiterskih saveza imaju falsifikovane diplome – jedan „eminentan“ lupež je nadmašio i Nebojšu Stefanovića, jer je imao 4 diplome – dve inženjerske i dve srednjih škola! A bio je neki zanatlija, tia molera. (Jako cenim molere ali ne one sa falsifikovanim diplomama). Neki su mi toliko pretili, da sam jedno vreme morao da angažujem obezbeđenje. Bašibozluk iz Štutgarta je uvek lajao na srpske patriote, kao što to rade i u ovom tekstu. Ne pomaže sada, gospodi bašibozluzima, ni to što su Vučićevi botovi, pa vi ste sitna i kvarljiva boranija za patriote. Istinski mi je žao što sam nekolicini njih oprostio dugove od nekoliko hiljada evra, koje su „izšibicarili“, uz krokodilske suze, od mene.
   Završiću ovde sa jednom anegdotom. Kada je u Beču dvadesetih godina prošlog veka bila velika borba protiv Ajnštajna i njegove opšte teorije relativnosti, jedna grupa naučnika-antisemita je napisala zbirku eseja protiv Ajnštajna. Prodavac, koji je prodavao tu knjgu, trčao bi ulicama Beča i uzvikivao – „kupite knjigu hiljadu komaraca protiv slona“. Svakom pametnom je ova poruka jasna.
   Dr Miodrag Kulić

   • Nazalost, i takvi su sebe nazivali ,,patriotama,, a bili su Srbi, odnosno Crnogorci ili mozda Jugosloveni???Ljudi su kvarljiva roba. Ziva istina je da ,,kad udjes u mocvaru …….,,. Moze da se kaze da je covek srecan kada se izvuce iz mocvare. Razumem.

  • Opet odgovaram samo da bih raskrinkao laži, insinuacije i prostačke metode difamiranja protivnika što čine Vučićevi botovi – štutgartski kverulanti. Oni pišu: „….. velikog humaniste dr Milićevića, predsednika Fonda dijaspora za maticu iz Berlina koji je Kulica posle odlaska (begstva?) iz Srbije prihvatio, pomogao i njega i njegovu porodicu da bi mu isti, po pisanju dr Milićevića odmah „zabio nož u leđa idr …“.
   A istina je sledeća – ja sam u Berlinu bio gostujući profesor (Visiting Professor) na Slobodnom univerzitetu Berlin, katedra za Teorijsku fiziku. Ko mše da veruje da je neko ko je imao dvaput manju izdržavao nemačkog profesora!Nisam pobegao iz Beograda, već sam imao zvanično odobrenje Instituta za fiziku, Beograd. 1986. sam izabran za vanrednog profesora na PMF Beograd – što je još jedan dokaz da nema ni reči o nekakvom bekstvu. Pošto sam radio na jednom (tajnom – a nisam bio ni komunista ni špijun) vojnom projektu 1986-1987 sam dolazio nekoliko puta godišnje u Beograd. Mislim da Koreni ne bi trebalo da dopuštaju komnetare niskog i uličnog nivoa, intrige, itd. jer će time zagaditi kulturni nivo i vetički nivo samog portala, koje postaje jedan od cenjenih portala u Srbiji. Kritika da – čak i oštra – ali ne i rijaliti Potera. Želim da se zahvalim kverulantima iz Štutgarta, što čine uslugu i meni i čitaocima Korena, da saznaju neke detalje iz moje biografije. Bez njih ja to svakako ne bih uradio! Ovako su mi stavili „nož pod grlo“ da umesto laži kažem istinu.
   Dr Miodrag Kulić

 10. Слажем се Јанићу са вашим одговорима брижном читаоцу. Рекли сте истину о ономе што режим у Београду ради и предузима и тиме испољава неодговорност и врло некоректан однос према нашим људима који живе у иностранству. Кулић је исправно реаговао на Вучићеве небулозне оптужбе према дијаспори.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime