Zgrabiti stolicu UN

0
884

Brankica Ristić

Plan Prištine jeste da ako ne može da ukine Unmik kao misiju, otvori Kancelariju UN na Kosovu kako bi imali direktnu komunikaciju sa ovom organizacijom, što bi im olakšalo direktan ili indirektan ulazak u ovu instituciju.

Takozvani predsednik Kosova Hašim Tači i novi ministar spoljnih poslova Kosova Badžet Pacoli predali su predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavu Lajčaku zahtev za transformaciju misije Unmika u političku kancelariju Ujedinjenih nacija.

© AFP 2017/ ERMAL META
Odlazi li Unmik sa Kosova

Da li Unmik može da postane politička kancelarija UN bez saglasnosti SB UN i šta bi to praktično značilo na terenu? Je li taj potez Prištine korak do njihove ofanzive za stolicu u UN?

Azem Vlasi, pravnik iz Prištine, za Sputnjik smatra da je uloga ove misije na Kosovu postala nepotrebna i skupa i da bi njena transformacija u kancelariju pomogla Kosovu da se približi UN. Naš sagovornik iz Prištine, iako je svestan činjenice da za ukidanje ili transformaciju misije Unmika mora da postoji saglasnost članica SB UN, među kojima su i Rusija i Kina, tvrdi da je moguće otvaranje političke kancelarije UN na Kosovu.

„Smatram da bi SB UN trebalo zajedno da donese odluku o transformaciji ove misije u Kancelariju, ali ako o tome ne bude postignuta saglasnost, onda generalni sekretar UN, koji je glavni administrator UN, može nekom svojom odlukom da uspostavi Kancelariju UN na Kosovu. Mada, smatram da bi bilo mnogo bolje da se donese odluka kojom bi se misija Unmika direktno preformulisala u Kancelariju. Mislim da to pitanje treba da se postavi na Savetu bezbednosti“, objašnjava Vlasi.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, podseća da je misija Unmika proizvod Rezolucije 12 44 SB UN po kojoj je, uz saglasnost Beograda, ova misija zajedno sa misijom Kfora i došla na Kosovo i Metohiju.

Da Vas podsetimo:  Ozbiljna i jasna pretnja Zapada: Od Srbije zahtevaju kapitulaciju, a od Prištine – kozmetiku
© SPUTNIK/ VALERIЙ ŠUSTOV
Rusko MSP: Unmik igra ključnu stabilizujuću ulogu na Kosovu

„Priština se nalazi u ćorsokaku i sada na sve načine pokušavaju da se iz njega izvuku tako što će se na ovaj ili onaj način dočepati UN. Priznanja Kosova su odavno u stagnaciji, a Unmik kao misija samo ih podseća da Beograd još postoji“, kaže Drecun.

On napominje da je prištinska providna igra oko Unmika pokušaj da ako već ne mogu da postanu deo UN, izbace ga sa Kosova.

„Svedoci smo da je u poslednje vreme Priština započela snažnu kampanju kod vodećih zapadnih država koje su stale članice SB da se misija Unmik jednostavno — okonča. Žele da na taj način potpuno otvore prostor za demonstraciju priče o tome da je Kosovo nekakva država, tako da verujem da Tači sada na toj liniji pokušava da stvari sa Kosovom pokrene sa mrtve tačke na kojoj su“, objašnjava Drecun.

Tači i Pacoli su u razgovoru sa Lajčakom istakli da je vreme da Savet bezbednosti razmotri transformaciju Unmika u političku kancelariju UN, koja bi pomogla „Republici Kosovo” u realizaciji težnji da se pridruži zajednici slobodnih naroda. Oni smatraju da format aktuelnih rasprava o Kosovu treba da se menja, i sednice Saveta bezbednosti o Kosovu treba da budu smanjene sa četiri na jednu, ili dve godišnje, kao i da se održavaju u vidu zatvorenih debata.

© AFP 2017/
Kako je Unmik priznao ubistva, a prošao nekažnjen?

Šta je, sa druge strane, bila poruka predsedavajućeg SB UN na ove zahteve — nema informacija. Zahtev za okončanjem misije Unmika na poslednjoj sednici UN podržali su i stalni predstavnici SAD i Velike Britanije, dok su protiv bili predstavnici Kine i Rusije. U programu Vlade Kosova najavljeno je više lobiranja na priznanju Kosova, a kao prioritetni cilj definisano je „jačanje međunarodnog subjektiviteta i povećanje broja priznavanja države Kosovo”, u cilju pristupanja UN.

Da Vas podsetimo:  Svoj na svome: Ko je Gara Jovanović, žena koja je na Sinjajevini zaustavila NATO vojnike

sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime