Zloupotreba Vojske Srbije za politički obračun?

0
1209

Odbrana1Da li je vojska ušla u obračun sa svima koji su prethodnih nedelja izrekli primedbu na rad ministra Bratislava Gašića? U tekstu ”Zaštitnik protiv zaštitnika”, u poslednjem broju lista ”Odbrana”, nezavisne institucije, mediji i nevladine organizacije predstavljeni su kao udruženja koja vode kampanju protiv države.

Ko se sve našao na nišanu zvaničnog glasila Ministarstva odbrane? I da li su Pukovnik Helena, penzionisan jer želi da postane žena, nevladine organizacije, zaštitnik građana Saša Janković, poverenik za informacije Rodoljub Šabić i naposletku mediji – koji se pominju u tekstu “Zaštitnik protiv zaštitnika”, kao deo lista Odbrana – zapravo neprijatelji vojske i države, pošto su u prethodnom periodu izrekli primedbe na račun aktuelnog ministra odbrane?

– Pravljenje spiska tzv. neprijatelja Vojske Srbije i Ministarstva odbrane ne bi trebalo da bude način na koji izveštava ovaj list, ne zbog toga što su to zabranjene teme, već zato što je taj list sinonim za glasilo Vojske Srbije, smatra Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Ovakva vrsta obračunavanja sa neistomišljenicima prema rečima Miroslava Hadžića iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je tipičan primer javnog progona.

“Svedoci smo kako partijska država puca sebi u glavu, želeći da odstrani nezavisne organe u ovom slučaju zaštitnika i poverenika”, smatra on.
keramičar

keramicar
Bratislav Gašić i Miroslav Mišković

Ministar Bratislav Gašić još jednom je odbio da odgovori na naša pitanja, ali za “Blic” tvrdi da je novinarstvo u Odbrani slobodno i da novinari u tom listu mogu da pišu šta hoće, jer se on u to ne meša. Čak, kako kaže, sporni tekst nije ni pročitao. Gašićev prethodnik Dragan Šutanovac smatra da je stvar upravo suprotna.

“Ko god je to pisao nije pisao samoinicijativno, već je dobio nalog da ministra izjednači sa vojskom, a vojska je država”, tvrdi Šutanovac.

Da Vas podsetimo:  Srpske bebe se prodaju!

Autor teksta “Zaštitnik protiv zaštitnika” kapetan Aleksandar Petrović do emitovanja ovog priloga nije dobio odobrenje od Ministarstva odbrane da govori za N1.

Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime