Budva – debil(bordizacija) istorije

0
1622
Foto: printskrin in4s.net

Strašno je gledati jednu državu kako sama prekraja svoju istoriju kako bi se više svidela onima koji su je bombardovali! Poražavajuće je znati da takvi ljudi postoje i da nisu svesni sindroma od kojeg pate. Ne nazivaju ga Stokholmskim sindromom, već demokratijom i istinom! Govoriti o prekrajanju istorije prekrajajući je, isto je što i optuživati nekoga za lopovluk, a držati ruku u njegovom džepu.

Ovakvo ponašanje jedne države dovelo je do toga da bilbord posvećen oslobođenju Budve, jednog od gradova kojim se ta država najviše ponosi i od koga zarađuje, bude sporan, jer govori istinu. Taj bilbord je jedna od retkih stvari koja je mogla pomiriti zavađene, ali umesto da to učini, on ih je još više zavadio i taj jaz produbio. Nigde na svetu istina ne stvara toliko razilaženje i sukobe kao ovde.

Prvo je reagovalo Ministarstvo kulture na bilborde tvrdeći da poruke nisu istinite, što znači da ministarstvu ne samo da nedostaje kulture, već i znanja i obraza. Voleo bih kada bi nam isto ovo ministarstvo pokazalo knjige iz kojih ćemo zaključiti da su u pravu, ali pod uslovom da te knjige nisu američke ili štampane prekjuče!

Ovi neupućeni koji prekrajaju istoriju, ali im se može, jer su na pozicijama, kažu kako je povlačenje austrougarske vojske rezultiralo oslobođenjem Budve! Da li onda, po toj analogiji, a smisla ima koliko i njihovo obrazloženje, možemo tvrditi i da je pobeda na nedavnim izborima one opcije koja ovu tezu zagovara, samo rezultat povlačenja opozicije? Kako to da su sve pobede Montenegra rezultat vašega junaštva, a sve ono gde se Srbi „vode“ kao pobednici su samo kukavičluk vojske koja se sa njima susrela?

Da Vas podsetimo:  Galijašević: R. Srpska je realnost sa kojom će muslimani morati da se pomire

A i kako će jedna NATO članica priznati da ju je oslobodila tako bedna država koja niti je u NATO-u niti u EU! Nikako ovo ne ide u prilog Montenegru kao novoj svetskoj sili koja se svim snagama bori protiv bilborda.

Nasuprot istini, u Montenegru se tvrdi kako su se tolike trupe povukle, a onda je Srbija okupirala ovu teritoriju! Mislite li da se neka teritorija napušta tek tako? Smatrate li da bi Srbija imala želju da opkoli svoj narod? Ne sećam se da je neki narod tako dobro živeo pod „okupacijom“.

Uostalom, kako to da vam ne smeta okupacija Budve od strane srpskih turista za vreme sezone? Što ne izvršite oslobođenje od srpskih turista ako su Srbi toliki problem? Reći ću vam zašto – zato što vam niko drugi ne bi došao. Mi Srbi i dalje grešimo misleći da idemo u Crnu Goru kod svojih. Istih onih „naših“ koji su se odvojili pod izgovorom okupacije, naljutili pod izgovorom da nisu Srbi kao i mi, ali i koji nam i dalje drže ruke u džepovima tokom sezone! Zajednički nam je samo taj refleks bratstva. Vi bratstvom smatrate podaništvo Americi, a mi bratstvom smatramo vašu bezrazložnu novomržnju prema nama.

Istina je da čast i bruka žive doveka. Kod vas je bruka pobedila čast. Ili se čast povukla pred brukom. Svejedno je!

Milan Ružić

in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime