Cela Srbija zaslužuje referendum koji danas imaju u Šapcu

3
1273
Glasanje Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

U 24 šabačka sela danas se održava neobičan referndum. Neobičan za Srbiju, ali uobičajen u nekim malo civilizovanijim zemljama kao što je Švajcarska. Meštani ovih mačvanskih naselja na glasanju direktno odlučuju kako će biti potrošeno milion evra koje su skupili kroz porez na imovinu.

– Ovo je velika novina u političkom životu, političkoj praksi Srbije. Nije se desilo od kada je srpska država napravljena da građane pitate šta je za njih najvažnije i da oni sad mogu da kažu, i to tako što će predložiti, što će se o tom predlogu glasati na najneposredniji mogući način – ispričao je u razgovoru za Danas idejni tvorac referenduma gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Polovina stanovnika ove opštine živi u 50 okolnih sela, a na mini referendum danas izlaze u 24 od 50 – u pitanju su one mesne zajednice u kojima taj novac još nije potrošen. Plan je da se od iduće godine u to uključe i ostali.

– S jedne strane ih oslobađamo jer im dajemo pravo da kažu šta žele, ali im dajemo i odgovornost. Ali siguran sam da kada građani slobodno odlučuju, donose dobre odluke. I predlozi su fantastični, u jednom selu su odlučili da kupe skupu vagu za merenje voća i povrća, u drugom kopaju zajednički bunar za navodnjavanje jagoda i krastavaca, u trećem prave crkvu jer je nemaju, u četvrtom žele da plate doktorku i medicinsku sestru da im tri puta nedeljno dolazi u selo. Različite su potrebe, a kako novca uvek ima manje nego potreba, onda je pošteno da se glasa. Predlozi koji dobiju najviše glasova biće urađeni – objašnjava gradonačelnik.

Zanimljivo je da su šabačka sela među retkima u kojima je nedavno odlučeno da se porez na imovinu smanji, a još zanimljivija je činjenica da je ovo i jedini grad u Srbiji kojim ne upravlja neko iz vladajuće koalicije na republičkom nivou. Uprkos tome, dobijaju pohvale da su najbolja opština za ulaganje, kao i prva po brzini izdavanja građevinskih dozvola, a što se tiče masivnosti aparata u javnom sektoru – o tome ovde ne moraju da brinu, jer “boluju” od manjka zaposlenih na državnom budžetu.

I zamislite samo kad bi i ostatak Srbije bio dovoljno pametan da od Šapčana pokupi recept za napredak. Onda ne bismo morali da brinemo da li ćemo našim novcem davati milione za nastup osuđenog nasilnika ili će pare koje sami stavljamo u državnu kasu otići tamo gde mi želimo – ili bar tamo gde su potrebnije.

Dragana Pandurević

Izvor: Noizz.rs

3 KOMENTARA

 1. Још једна обмана народа.
  Сваки преварант има свој начин како да обмане човека.
  Има село Меховине,које се граничи са владимирцима,кроз које није прошао асфалт!!!
  Замислите,село нема асфалт!!!!!
  А у Владимирцима су не виђени дегени и ретарди на власти да је то туга пре голема.
  И ово у мачви???Фора за тупане.
  Пита лопов опљачканога како да потроши украдени новац..
  ДА није тужно,било би смешно..
  КО ЈЕ У ОВОЈ СРБИЈИ НЕРОН А КО КАЛИГУЛА????
  Што не уставе одлазак омладине из Србије??
  Направили су од Србије конц логор и сада се ижиљавају…

 2. IZDAJNIK PERE RUKE
  Vučić je jedan drzak prevarant koji stalno pokušava i sve radi da nam otme Kosovo. Da bi dokrajičio Srbe sve češće pominje i neke svesrpske pregovore samo da bacimo to (obećano) Kosovooo…
  Da pomeneno po ustavu Kosovo i Metohija su sastavni delovi Srbije.
  Bar danas treba svima da je jasno da Vučić nije trčao u Brisel i izdavao srpski interes ne bi bilo ni pitanja čije je Kosovo. Treba svi da znamo da nam Kosovo niko ne može oteti sem Vučića. A ako ga Vučić otme od Srba i da Albancima on će zato robijati. Znači Vučiću prekidaj bilo kakve priče o Kosovu. Preče je gledati svoja posla pomoći svoj narod, raditi i živeti. Ja kažem izdajico ne otimaj nam Kosovo! No treba pod hitno da se proveriti da li nas je Vučić obmanjivao i u vezi pregovora oko Evropske unije i u vezi Kosova!? Svi znamo da ništa ne znamo, možda nas je Vučić izdavao i prodavao (a jeste) daj da to proverimo. Vrlo je čudno da niko ne pokreće pitanje odgovornosti Aleksandra Vučića bar kad je u pitanju Kosovo!? Pa Srbi budale jedne zar ne vidite da je Vučić sve upropastio i da je još na slobodi!?
  Vučića pod hitno treba strpati u pritvor da sačeka optužnicu za izdaju zemlje. A ako Vučić ostane na vlasti neće više biti ni Srbije.
  Živi bili pa videli. Hvala…
  P:SAJDZO 2017.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime