Cela Srbija zaslužuje referendum koji danas imaju u Šapcu

2
2144
Glasanje Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

U 24 šabačka sela danas se održava neobičan referndum. Neobičan za Srbiju, ali uobičajen u nekim malo civilizovanijim zemljama kao što je Švajcarska. Meštani ovih mačvanskih naselja na glasanju direktno odlučuju kako će biti potrošeno milion evra koje su skupili kroz porez na imovinu.

– Ovo je velika novina u političkom životu, političkoj praksi Srbije. Nije se desilo od kada je srpska država napravljena da građane pitate šta je za njih najvažnije i da oni sad mogu da kažu, i to tako što će predložiti, što će se o tom predlogu glasati na najneposredniji mogući način – ispričao je u razgovoru za Danas idejni tvorac referenduma gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Polovina stanovnika ove opštine živi u 50 okolnih sela, a na mini referendum danas izlaze u 24 od 50 – u pitanju su one mesne zajednice u kojima taj novac još nije potrošen. Plan je da se od iduće godine u to uključe i ostali.

– S jedne strane ih oslobađamo jer im dajemo pravo da kažu šta žele, ali im dajemo i odgovornost. Ali siguran sam da kada građani slobodno odlučuju, donose dobre odluke. I predlozi su fantastični, u jednom selu su odlučili da kupe skupu vagu za merenje voća i povrća, u drugom kopaju zajednički bunar za navodnjavanje jagoda i krastavaca, u trećem prave crkvu jer je nemaju, u četvrtom žele da plate doktorku i medicinsku sestru da im tri puta nedeljno dolazi u selo. Različite su potrebe, a kako novca uvek ima manje nego potreba, onda je pošteno da se glasa. Predlozi koji dobiju najviše glasova biće urađeni – objašnjava gradonačelnik.

Zanimljivo je da su šabačka sela među retkima u kojima je nedavno odlučeno da se porez na imovinu smanji, a još zanimljivija je činjenica da je ovo i jedini grad u Srbiji kojim ne upravlja neko iz vladajuće koalicije na republičkom nivou. Uprkos tome, dobijaju pohvale da su najbolja opština za ulaganje, kao i prva po brzini izdavanja građevinskih dozvola, a što se tiče masivnosti aparata u javnom sektoru – o tome ovde ne moraju da brinu, jer „boluju“ od manjka zaposlenih na državnom budžetu.

Da Vas podsetimo:  Svaka druga kafana na Ibarskoj magistrali je zatvorena, muzika potpuno utihnula!

I zamislite samo kad bi i ostatak Srbije bio dovoljno pametan da od Šapčana pokupi recept za napredak. Onda ne bismo morali da brinemo da li ćemo našim novcem davati milione za nastup osuđenog nasilnika ili će pare koje sami stavljamo u državnu kasu otići tamo gde mi želimo – ili bar tamo gde su potrebnije.

Dragana Pandurević

Izvor: Noizz.rs

2 KOMENTARA

 1. Још једна обмана народа.
  Сваки преварант има свој начин како да обмане човека.
  Има село Меховине,које се граничи са владимирцима,кроз које није прошао асфалт!!!
  Замислите,село нема асфалт!!!!!
  А у Владимирцима су не виђени дегени и ретарди на власти да је то туга пре голема.
  И ово у мачви???Фора за тупане.
  Пита лопов опљачканога како да потроши украдени новац..
  ДА није тужно,било би смешно..
  КО ЈЕ У ОВОЈ СРБИЈИ НЕРОН А КО КАЛИГУЛА????
  Што не уставе одлазак омладине из Србије??
  Направили су од Србије конц логор и сада се ижиљавају…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime