Deset simptoma srčanog udara

0
1151

18290-srce-580x0Ponekad simptomi srčanih problema mogu da budu složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo da ih pripišemo nečem drugom, kao što je „pokvareni želudac“, umor ili bol u mišićima. Naučite da prepoznate simptome koji upućuju na probleme sa srcem pre nego što bude kasno.

1. Teskoba

Srčani udar može da prouzrokuje intenzivnu teskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživele infarkt primetile su da su se čudno osećale pre samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

2. Nelagoda u grudima

Bol ili nelagoda u grudima je čest i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično lociran u središtu grudne kosti ili malo ulevo i može da ima oblik pritiska. Pacijenti osećaju kao da im je „slon seo na grudi“, objašnjava dr. Džin Meksvini, začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaki bol u grudima simptom za srčani udar – ponekad može da proistekne od nekog sasvim drugog stanja.

Otprilike 25 do 50 odsto žena se ne podudara s „muškom“ dijagnozom velikih začepljenih žila. Njihov je problem smanjeni protok krvi u sitnim žilama srca. Isto tako, muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti.

– Žene ređe imaju holivudski tip srčanog udara kakav imaju muškarci. Ređe simptom opisuju kao bol – kažu da osećaju pritisak – tvrdi doktor Noel Bejri Merz.

3. Kašalj

Neprestano kašljanje može da bude simptom zatajenja srca, rezultat nakupljanja tečnosti u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

4. Umor

Posebno kod žena, neobičan umor se može primetiti za vreme srčanog udara, isto kao i nekoliko dana pre samog udara. Konstantni umor nemojte uvek pripisati prolećnom umoru ili vremenu, kontaktirajte lekara za pregled.

Da Vas podsetimo:  Ova torta je PONOS BEOGRADA: Evo kako je nastao ČUVENI “moskva šnit” – Sve je počelo davne 1974…

5. Mučnina i gubitak apetita

Osećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu retki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može uticati i na apetit.

6. Bol u drugim delovima tela

U većini slučajeva, bol počinje u grudima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, vilicu i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u grudima, a da se ona javi u drugim delovima tela. Isto tako, zavisno od dela srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može da oseti bol u levoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.

7. Brz i nepravilan puls

Lekari tvrde da povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora da bude zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osećajem slabosti i gubitkom daha, može da bude znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti.

8. Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

9. Oticanje

Srčani udar može da prouzrukuje nakupljanje tečnosti u telu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili stomaka. Obratite pažnju na naglo debljanje i gubitak apetita.

10. Slabost

Neke osobe mogu da osećaju jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana pre samog srčanog udara, kao i za vreme samog infarkta. Ako osećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte lekara.

dnevno.rs / Ordinacija.hr

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime