Dunja Mijatović: Zabrinjavajući događaji na RTV

1
687

Dunja_Mijatovic_CenzolovkaPredstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da su smene na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa

“Veoma su zabrinjavajući događaji na RTV-u. Veoma sam zabrinuta zbog smena koje su se desile preko noći uz čudno objašnjenje. To je veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa u Vojvodini i u Srbiji”, kazala je Dunja Mijatović u video poruci učesnicima međunarodne konferencije “Medijska opservatija Jugoistočne Evrope – jačanje kapaciteta i koalicija za praćenje medijskog integriteta i unapređenje reformi u medijima”.

Ona je dodala da će nastaviti pomno da prati zbivanja na RTV-u i ocenila da je i primer RTV-a još jedan dokaz da javni medijski servisi ne uživaju uredničku i finansijsku slobodu.
Valić Nedeljković: Politička pozadina smene najboljih novinara i urednika

Medijska ekspertkinja Dubravka Valić Nedeljković kazala je da su se na RTV-u desile stihijske smene najboljih novinara i urednika i ocenila da te smene imaju jasnu političku pozadinu.

“Pre smena, RTV je u poslednjih nekoliko godina postala primer za mogućnost društvenog razvoja uprkos ograničenim resursima. RTV je bio prostor slobode gde je ljudima dopušteno da se bave novinarstvom bez pritiska, kada su mladi studenti žurnalistike u saradnji sa iskusnim menadžmentom unapredili program. A upravo je njima i njihovim urednicima spočitan neprofesionalizam”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković.

Prema njenim rečima, novost je činjenica da su ovoga puta novinari pokrenuli seriju javnih protesta, a novost je i to da ih je podržalo i više hiljada građana na protestnim šetnjama i javnim tribinama.

“Podržali su RTV jer su razumeli da javni medijski servis odgovara na njihove potrebe. Oni su ga osnovali, oni ga finansiraju i imaju mandat da ga evlauiraju”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković.

Da Vas podsetimo:  Treba li ukinuti političko oglašavanje na televizijama?

Ona je kritikovala Upravni odbor RTV-a zbog smena koje su se desile, kao i Savet Regulatornog tela za elektronske medije, za čiji je sastav rekla da je “najblaže rečeno kontroverzan”.
Milićević: Autocenzura najveći problem medija

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da je najveći problem medija u Srbiji autocenzura, koja je posledica činjenice da novinari moraju da brinu o sebi i o svojoj bezbednosti.

“Mediji treba da su u službi informisanja građana, a ne u službi zataškavanja. Mi zajedno moramo da stvorimo državu koja služi pojedincu, a da izbijemo iz glave da mi treba da služimo državi”, kazao je Milićević.

Cenzolovka / Beta / N1

PODELI
Prethodni tekstĐoković ili o ambiciji
Sledeći tekstPut za pakao

1 KOMENTAR

  1. “Mediji treba da su u službi informisanja građana, a ne u službi zataškavanja. Mi zajedno moramo da stvorimo državu koja služi pojedincu, a da izbijemo iz glave da mi treba da služimo državi”
    Vredi još jednom naglasiti!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime