Francuska nije pokrenula peticiju i ne povlači priznanje Kosova

0
560
Pojedini domaći portali, uz fotografije Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona u srdačnom rukovanju, najavili su da će Francuska uskoro povući priznanje Kosova. I dok obmanjujući naslovi navode na zaključak da je stvar sasvim izvesna, u tekstovima čitalac saznaje da je zapravo samo reč o peticiji koju su pre par dana pokrenula dvojica Francuza nepoznata široj javnosti. Njihova ideja je da do početka jula sakupe 100.000 potpisa koje će predati francuskom parlamentu i Vladi, a do ovog momenta ih ima oko 900.

Poziv na peticiju je objavljen u ponedeljak uveče na Fejsbuk stranici Union des Serbes de France / Savez Srba Francuske.

“Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Francuske pokazuje nedoslednost francuske diplomatije koja je s pravom branila načelo teritorijalnog suvereniteta u Španiji ili Ukrajini, ali ne i u Srbiji. Imajući u vidu neizvesnu situaciju na Kosovu, gde su etničke i verske manjine žrtve svakodnevnog progona i na čijoj teritoriji vladaju mafija i terorističke mreže, ova politička odluka francuske vlade nas izaziva”piše u peticiji.

Kao pokretači potpisuju se izvesni Aleksis Trud i Pol Antoan iz tzv. Kolektiva za mir na Kosovu, a navodi se da su podršku ideji dale “značajne ličnosti” i navode se imena njih četvorice.

Intelektualci Francuske pokrenuli peticiju”, pompezno pišu domaći mediji o ovoj grupici, varajući čitaoce u naslovima da je povlačenje priznanja skoro izvesno.

B92“Sputnjik: Francuska pokrenula peticiju za povlačenje priznanja Kosova”
Espreso“FRANCUZI POVLAČE PRIZNANJE KOSOVA?! Pokrenuta peticija, vrši se pritisak na Vladu”!
InformerNAJJAČA DRŽAVA EU POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?!
AloSMUČILA IM SE MARIONETSKA DRŽAVA Najjača zemlja Evropske unije povlači priznanje Kosova?!

Nakon klikbejt naslova, sledi razočaranje jer se u tekstu ispostavlja da je samo reč o pokrenutoj peticiji koju je dosad potpisalo nekoliko stotina ljudi, i čiji je učinak neizvestan čak i ako se sakupi potreban broj i inicijativa preda Skupštini i Vladi Francuske.

Da Vas podsetimo:  RADIO DIR: Tražimo HITNE odgovore i reagovanje onih koji treba da zaštite novinare

Inače, do momenta objavljivanja ovog teksta peticiju je potpisalo skoro 900 ljudi, a pokretači su za prikupljanje 100.000 potpisa zadali rok do početka jula kada se, kako navode, očekuje Vučićeva poseta Parizu.

Marija Vučić
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime