Gašenje požara i dolivanje ulja na vatru

0
657

Koliko je bila uspešna diplomatska ofanziva kancelarke Merkel i francuskog predsednika Olanda s ciljem okončanja konflikta u Ukrajini? Mekejn samo doliva ulje na vatru, …

0,,18241683_303,00

Merkel, Putin, Oland u Moskvi, 6.02.2015

„Putovanje nemačke kancelarke Merkel i francuskog predsednika Olanda u Moskvu izgleda kao očajnička akcija vatrogasnih službi i na dramatičan način pokazuje da u konfliktu u Ukrajini odavno nije reč o teritorijalnoj suverenosti jedne evropske zemlje, već o zaustavljanju požara koji postaje nepredvidiv. Bilo bi pravo čudo ukoliko bi se istok Ukrajine ponovo stavio pod kontrolu centralne vlade. Stanovništvo tog dela zemlje se sve više udaljava od Kijeva – ne samo zbog brutalnog vođenja rata sopstvene vlade“, smatra Minhener Merkur.

„Za Ukrajinsku vladu se postavlja pitanje uslova (za primirje – op. red.) i pre svega koliko bi primirje bilo održivo u političkom smislu“, smatra Zidojče cajtung koji ocenjuje da niko ne želi i ne može nametnuti mirovni sporazum Ukrajini. „Za Nemačku, ali i za ostatak Evrope, ovaj rat nudi nekoliko gorkih pouka: evropski poredak, koji počiva na miru, došao je do svojih granica.“
Ukraine Kiew Merkel Poroschenko Hollande

0,,18237123_401,00
Putin je pokazao da je rat moguć

„Šef Kremlja je rat i pomeranje granica u Evropi vojnim sredstvima ponovo učinio mogućim“, piše Ajzenaher prese. Ovaj list ocenjuje da Evropa i NATO nisu dorasli sadašnjem razvoju situacije u kojoj konflikt na istoku Ukrajine sve više eskalira.

„Putin je Zapad odjednom trgnuo iz sna o večnom miru (u najmanju ruku u Evropi). NATO sada ponovo žurno kopa po prašnjavim priručnicima o teoriji i praksi zastrašivanja. Na svu sreću, još uvek nije sve zaboravio. Na primer, to da se mogućem agresoru jasno mora reći gde je crvena linija. Ona je u slučaju NATO na istočnim granicama tog Saveza. Ukrajina mu ipak ne pripada, a to stanje Putin svojski iskorištava. Za Ukrajinu na Zapadu niko ne želi da umre“, navodi Frankfurter algemajne cajtung.

Da Vas podsetimo:  Stavi OVO u kesu i NE BRINI: Trik da krompir NIKAD ne proklija tokom dužeg stajanja

„Predsednik Porošenko i značajne ličnosti iz SAD se zalažu za isporuku oružja Ukrajini. Ipak nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je na početku konferencije u Minhenu ispravno reagovala. Ona je rekla da bi isporuka oružja samo još rasplamsala sukob u Ukrajini“, smatra Noje Osnabriker cajtung.

Dolivanje ulja na vatru

0,,17298103_401,00

Kličko i Mekejn na Majdanu, 15.12.2013

Velt se osvrće na kritiku republikanskog senatora Mekejna na račun nemačke politike. On je „posebno neprijatno prebacio nemačkoj vladi da se prema Putinovoj agresivnoj Rusiji odnosi s podjednakom politikom popuštanja kao što su se 30-tih godina zapadne demokratije odnosile prema Hitlerovoj Nemačkoj. Činjenica je da ovaj prigovor na podjednak način pogađa američku vladu kao i Nemačku. Jer i predsednik Obama se još uvek koleba oko pitanja treba li isporučiti oružje Kijevu. Poređenja sa nacizmom su međutim retko dovela do toga da se pronađe ubedljiv odgovor u teškim pitanjima. Mekejn se poneo nediplomatski i odabrao pogrešne reči, ali njegovo negodovanje ima osnovu“, smatra Velt.

Nordbajerišer Kurir oštro kritikuje Mekejna: „Umesto da dolivaju ulje na vatru, Amerikanci bi svojim evropskim saveznicima trebalo da pomognu u smirivanju situacije.“

Zorica Ilić

DW

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime