Gde je snaga Srbije oko Kosova i Metohije?

3
1566
Foto: pixabay

Da li ce vlasti Srbije „kapitulirati“ na Kosovu i Metohiji?

Srbija na Kosovu i Metohiji može prihvatiti „zamrznuti konflkt“ do bolje međunarodne situacije, uz zahtev za internacionalizaciju i podsećanje na rezoluciju 1244SBUN i sagledavanje stanja u EU, ili da prihvati pritiske dela EU i SAD i da dozvoli Kosovu stolicu u UN, i tako se mirnodopski oslobodi odgovornosti prema Kosovu i sudbini srpskog naroda na KiM.Srbija oko Kosova u Evropi ,EU i SBUN ali i u srpskom narodu nije sama.Srbija neće nužno ratovati ako to nemora ,ali može koristiti sve mehanizme nacionalne i državne politike,diplomatiju,međunarodne faktore,lobije ali i da ima jasna državni i nacionalni politički plan .Put u EU za Srbiju je nepoznat, i sada se mora voditi aktivna politika da se što više zaštite interesi države na Kosovu , računajući poziciju Srba i SPC na kosovu ali imovinskih prava koje državna vlast ignoriše..Otvaranje poglavlja za prsitupanje EU nisu prioritet u odnosu na odbranu prava Srbije i srpskog naroda kao i SPC na KiM:

Srbija „sumnja” u samu sebe oko Kosova!

Državni ima prava da izražava sumnju u međuarodne odnose oko Kosova, ali ne i da ima „strah“ i da ga „širi“ među građanima oko različitih opcija ili hipotetičkih scenarija za Kosovo.Ako Grčka organizuje proteste svojih građana koji ne dozvoljavaju da BJRM nosi naziv Makedonija ,onda se mora postaviti pitanje zašto država i građani Srbije ćute i pasivni su pred teškom sudbinom oko 150 000 Srba na Kosovu i Metohijii interesa države Srbije..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da mu je noćna mora pitanje šta delati ako Albanci krenu na sever Kosova uz logističku podršku „zna se već koga“.

Predsednik Srbije kaže „Ako reagujemo, gasimo ili ugrožavamo budućnost dece. I šta je najbolji izbor za Srbiju? Najlakše mi je da danas opsujem sve njih i kažžem im ššta mislim o njima. Ali moj posao je da brinem o zemlji, sačuvam narod na svojim ognjištima, a ne da to izgubim. Ne smemo dozvoliti da se stvori ni lažžni povod za napad,“Ključno je, prema Vučiću, da je Srbijima u interesu da se pitanje Kosova mirno reši, a to je da Srbija dozvoli Kosovu status u UN,i da se albanske vlasti obavežu na poštovanje prava i života Srba i SPC i formiranje ZSO. Predsednik Srbije kaže“Svima je postalo jasno da Albanci ni u narednih 50 godina neće ispuniti standarde.„

Da Vas podsetimo:  Kako je Džo Bagerista osuđen na smrt

Ako Albanski faktor neće da ispuni standarde a Srbija u ime neizvesne budućnosti u EU treba Kosovu da da „pokloni“ državnost onda je reč o kapitulaciji za „zelenim stolom“ koju Srbija nije imala bez rata u 20 veku. Predsednik Srbije kaže „Nema toga koji može da nam garantuje da neće pokušati da nasilno zauzmu sever Kosova. Moje pitanje je – šta ćemo da radimo? Čime ćemo da se branimo? Ja hoću da narod to zna.“

Da li postiji država Srbija ,i u kojoj meri je Kosovo predmet interesa globalnih sila?.To je pravo pitanje a ne sa čim će Srbija braniti Srbe na Kosovu. „.Za slična pitanja Predsednik Srbije treba da pita premijera Izralela Netanajhua ili Predsednika Putina .Postoji i samorganizovanje Srba ,podrška Srbije na ekonomskom planu ali i korišćenje kauzula iz rezolucije 1244SBUN da će misija KFOR štitiit Srbe ili će to stvoritit širi konflikt gde će po „domino srtrategiji“ biti i uvučene i druge države Balkana, ali i članice SBUN koje imaju svoje interese na Balkanu pre svega Rusija i Kina.Predsednik kaže „“Da li verujete da u naredih pet godina Albanci neće pokušati da zauzmu sever? Znao sam da neće ispunjavati Briselski sporazum….Da ima garancije – nema problema, neka traje koliko hoće. Ali, onda ništa od evropske perspektive. Ali, ukoliko oni to prekinu i dovedu nas pred svršen čin, pitam se koja je dobra odluka“.Srbija sa ili bez Kosova nema blisku budućnost u EU ,a interesi država članica EU biće u Srbiji i na Balkanu kao što su i interesi EU i SAD u Rusiji iako su Rusiji uvedene sankcije.

„Fingirane“ ankete kao deo državne politike?

Državnu politiku prate i istraživanja prodržavnih agencija za javno mnejne koje se trude da „fingiraju“ javno mnenje koje je u operativnom interesu vlasti i njenih mogućih poteza oko Kosova.Znatno više od polovine građana po istraživanje agencije „Faktor plus, blikse vlastima , tačnije 63 odsto, smatra da je zamrznut konfilkt trenutno najbolje rešenje za pitanje Kosova i Metohije, a da status KiM neće biti rešen u narednih pet do 10 godina stav je svakog drugog građanina.

Da Vas podsetimo:  Udar na Milivojeviće, po ko zna koji put

Ovo su očekivani odgovori koji političkom vrhu daju moguće preporuke za jednu od svojih opcija .Ono što je sigurno, jeste da, prema podacima istraživanja, čak 63 odsto građana oseća tugu zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, svaki treći ispitanik je besan, a 15 odsto je onih koji osećaju razočaranje. Više od polovine građana izjasnilo se i da Kosovo i Metohiju oseća kao svoju zemlju, a upitani da li su spremni da njihov život po bilo kom pitanju trpi da bi Kosovo ostalo u Srbiji, 18 odsto se izjasnilo da bi, i to u velikoj meri, dok je odrečan odgovor dalo 50 odsto ljudi.

“Ova druga opcija agencije Faktor plus govori o tome da ponašanje nacije e „ravnodušno“ prema Kosovu, što ima sugestivni stav da nije vredno žrtve ili čekanja „povoljnijih „ vremena. Na osnovu ovih analiza bi se zaključio da država nema političke,diplomatske,ekonomske ili vojne opcije za zaštitu Kosova i Srba, već da je to u rukama moćnih država EU i NATO koji štite nezavisnost Kosova ili se protive. .Ovakva priča je spinovanje za nacionlani defetizam ili real-politiku, da je sve rešeno, i da se Srbija treba da povuče sa Kosova,da ne bi imala još veće štete i posledice.

Ipak sve ovo treba da bude predmet promene Ustava Srbije i referenduma građana.Građani i Ustav su jači od bilo koje vlasti i političkih vođaNije zanemarljiva kritična trećina koja bi se suprsotavila pasivnom otporu Srbije na Kosovu što bi izazvalo građanske sukobe sa ozbiljnim posledicama većim nego što se to može i pretpostaviti..Referendum instrument glasa naroda i građana ali iskustvima Crne Gore oko pristupanja u NATO su to demantovali.

Tomislav Kresović

vidovdan.org

3 KOMENTARA

  1. Peca,biti budala nije pohvalno,a ti otiđi u vladu pa ih hvali.Uostalom,svi vi koji ovo podržavate,će i za to snositi odgovornost jednog dana,a kako ste se deklarisali,tako će vam narod i suditi.

  2. Svi vi koji patrioti koji sedite kuci i nedate kosovo , koji optuzujete vladu i druge samo da vas upitam zasto ne bih uzeli uruzje i isli dole da branite kosovo nego lajete iz daleka !!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime