Otvoreno pismo jednog novog srpskog gradjanina predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću

6
1737
Foto: Pixabay.com

Oskudica koju bez jadikovanja podnose mnogi Vaši zemljaci pomućuje moju radost od dr. Rudolfa Henzela

Veoma cenjeni gospodine predsedniče Vučiću,

Molim Vas da mi dozvolite da se Vama lično obratim otvorenim  pismom.

Od 1. novembra 2019 ja živim u Beogradu  sa mojom suprugom, srpskom diplomatkinjom u penziji,i posedujem jednogodišnju dozvolu boravka. Kao  bivši nastavnik i doktor pedagogije i diplomirani psiholog ja sam se iz rajskog mesta Lindau na Bodenskom jezeru na jugu Nemačke preselio u Vašu zemlju, jer volim Srbiju i pune života i hrabre Srbe i jer već godinama imam ovde mnogo divnih prijatelja. Moja porodica u Nemačkoj mi ni do danas nije oprostila što sam u poodmaklim godinama promenio mesto stanovanja.

Gospodine predsedniče, ja ne želim da se kao gost i novi gradjanin mešam u unutrašnje stvari Vaše zemlje; na to nemam pravo.

Medjutim, ipak me veoma pogadja što svakodnevno spoznajem da veoma mnogo gradjana Vaše zemlje – često posle teškog višedecenijskog rada – ne dobijaju dovoljnu nadoknadu odn. penziju da bi mogli u svojoj voljenoj otadžbini da žive životom dostojnim čoveka. A od tih ljudi ne čujem da glasno , na šta sam navikao od mojih bivših sugradjana u bogatoj Nemačkoj.  S druge strane, ja vidim u Beogradu tako mnogo skupih luksuznih automobila kao u mom matičnom gradu Minhenu.

Danas sam čuo za slučaj jedne preko 60 godina stare, razvedene žene, koja hitno traži da čisti na više mesta, jer od svoje penzije u visini od ca. 150 evra (preračunato u dinare) ne može da živi.

Pre kratkog vremena je jedan stariji čovek molio da ostatke naše hrane okačimo u plastičnoj kesi na kontejner ispred kuće, odakle ih on onda (zbog sramote) uveče pokupi. On je nekada imao dobro radno mesto, a danas nema dovoljno novca za život – ni za smrt.

Gospodine predsedniče, ja svakako znam koliko su za ovu ekonomsku i ljudsku bedu u Srbiji krive SAD-NATO-zemlje (1999 godina, Crime in War, Genocide in Peace) i bogate zemlje Evropske Unije – medju njima pre svega moja zemlja –  („Brain-Drain“). Vama su sigurno poznata moja pisma na srpskom jeziku u „Novostima“, upućena generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, dobitnici Nobelove nagrade za književnost Herti Miler i nemačkom ministru zdravlja Jensu Španu.

Veoma cenjeni gospodine predsedniče Vučiću, spreman sam da svojim skromnim snagama,  , koliko je to moguće, doprinesem poboljšanju ove teške situacije.

Bio bih Vam veoma zahvalan na Vašoj reakciji.

Dotle, ostajem s respektabilnim pozdravima, uz zahvalnost što mogu da živim u ovoj lepoj zemlji.

Vaš

Dr. Rudolf Henzel
dipl. psiholog

6 KOMENTARA

 1. Meni je ovo klasicna ironija – doza zbunjenosti I neverice I
  uz predlog da nesto mora da se promeni. Uctivost, lazna skromnost I pre svega osecaj nadredjenosti.

  Za promenu napisite pismo NATO alijansi da isplati ratnu odstetu uz 20to godisnju kamatu I gubitak stvaranja kapitala. Zatim se obratite Vasoj Mutti Angela – kancelarki I pitajte sta ona uopste trazi u srpskom drzavnom suvrrenitetu ili je mozda upravo ona okupirala Srbiju. Zatim obratite se I IMF – MMF I pitajte zasto banditski pljackaju Srbiju I postavljaju se kao kolonizatori moje drzave koji su obezvrednili rad, cene nekretnina a maksimslno uvecali cene svega ostalog tako da je Potrosacka kor pa u Srbiji skuplja nego u Nemackoj za zivotne standarde BND koji je deset puta manji.

  Vi zivite ovde jer od Vase DL penzije koja nije vise od € 2000 – 2300 u Srbiji dobijato ono sto u Nemackoj ne mozete za tu vrstu novca – vaznost.

 2. Klasicni Srbi. Stranac vam uputi par finih reci i vi se primite kao mladi majmuni. Zato nam i odredjuju sudbinu vec decenijama. Srbi – narod sa kompleksom nize vrednosti. Fuj!

 3. Културан је човек овај г. Рудолф и хвала му на искрености, надам се да има пуно таквих немаца као он. Но ради објашњења: овде код нас култура више није делотворно средство јер се ради о једном машијашко политичком систему која ствари ради у својим личним интетесима, а народ му ту дође као овца за шишање што је и он сам уосталом описао у примерима. Поздрав свим вредним, поштеним и културним пријатељима у немачкој.

 4. Драго ми је да један Немац овако види ствари. Има наде за овај свет, док има праведних људи. Немци знају шта су учинили у ратовима и знају да траже опроштај за разлику од усташа који настављају да чине зло.

 5. Lepo sročeno, ali zabole AV-Ava uvo ili nešto drugo za sve patnje naroda koji on očigledno smatra da nije njegov- što zaključujem iz pisanja nekih novina o biološkom poreklu AV-Ava 50% (Šiptar?) protiv kojih on nikada nije potegao sud! Njemu i njegovim čankolizcima je važno da sebi napune džepove i tekuće račune po inostranstvu. Sve drugo je nevažno i radi se na štetu Srbije koja po nečijem planu treba da nestane! Taj AV-avović je raskrčmio, rasprodao, poklonio ili jednostavno uništio već 80% Srbije i srpskih resursa, srpsku radnu snagu je učinio najjeftinojom u Evropi, a narod i državu svrstao među najsiromašnije! I sada Vi g. dr Henzel od takvog čoveka očekujete da nahrani penzionere, sirote i uboge? Pišete da ste i psiholog. Lepo za Vas- ali Vas stvarno ne razumem da niste uspeli za vreme Vašeg boravka u BG da pravilno ocenite i Aleksandra Vučića, za koga neke novine tvrde da je psihopata, ali i njegove satrape koji mu se uvlače u donji deo leđa! Dobro, „ocena“ bi spadala u domen psihijatrije, ali i psihlozi znaju znanje! Po meni, kao nestručnjaku, lako ga je oceniti- on jedno misli, drugo priča, treće radi. Misli kako da dodatno urniši i narod i Srbiju, po ocenama nekih sociologa 95% izrečenog su čiste laži, Srbima soli pamet kako ga je „sramota koliko Srbi pod njegovom diktaturom dobro žive“, u Briselu, Berlinu ili Vašingtonu radi nešto sasvim drugo, u besu zna i da se povalja po podu ako ga neko od zapadnih moćnika ne pomiluje ili bar potapše po ramenu! Kod kuće laje li laje- zato skraćenica AV-av, svađa se sa novinarima i ruži narod. Da li je to odlika jednog političara koga Vi, doktore, oslovljavate sa „vrlopoštovani gospodine predsedniče Vučiću“? Odgovorite sami!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime