Rekvijem za Dvorištance

0
818

Dvoristance rusenjeOtvoreno pismo gradonačelniku Beograda,

Juče je, po Vašem nalogu otpočelo rušenje „Dvorištanceta“, kultne beogradske oaze dobre energije, neizostavne adrese savamalske, kulturno-turističke ponude. Činite to brzinom nemačkog blic kriga, ultimatumom za iseljenje koji je slovio na surovih sedam dana. U kompleksu Dvorištanceta, nalazi se i studio našeg vrhunskog pijaniste Vasila Hadžimanova, koji takođe mora na ulicu sa svom svojom opremom.

Pozivanje na pravno-formalne razloge hitnog rušenja neodoljivo podsećaju na čuvenu rečenicu genijalnog Nikole Pašića – „Zakoni su za protivnici“. U zemlji sa milion i po nelegalnih objekata, u zemlji u kojoj i sinovi predsednika države su vlasnici nelegalnih objekata uz Savu, u zemlji u kojoj je moguće izgraditi igralište za decu pored Savanove na metar od pruge kojom prolaze teretni vozovi sa zapaljivim materijama, Vaša akcija neminovno afirmiše princip selektivne pravde. U Savamalu ste odavno uveli strah, nesigurnost. Svi koji ovde živimo i radimo, osećamo se kao da smo pod nekom vrstom okupacije.

Kao i selektivna borba protiv korupcije, tako i selektivno primenjivanje zakona, jesu odlike totalitarnih društava bez snažnih, nezavisnih institucija koje rade svoj posao „ni po babu ni po stričevima“. Vaše odsustvo sluha za sve specifičnosti Savamale kao nove kulturno-turističke destinacije na mapi Evrope – koja je samo ovog leta proglašena od strane četiri prestižna svetska medija kao jedna od najboljih evropskih destinacija, je poražavajuće. Naime, kreativna četvrt – Savamala nije nastala na principu vlasništva nad objektima, nego na principu koncepta. Niko od preko pedesetak savamalskih preduzetnika u Savamali nije vlasnik svog objekta, već vlasnik koncepta koji je proslavio Beograd širom sveta. Vaša aktuelna strategija očigledno otkriva Vaš naum – preko vlasničkog principa, sprovodimo rušenje savamalskog kulturnog koncepta.

Da Vas podsetimo:  Bolelo tada, boli i sada

Ako mahnito terate na ulicu jednog Vasila Hadžimanova, a da niste prijateljski seli ni sa njim, ni sa vlasnikom Dvorištanceta Mihajlom o varijanti preseljenja na drugu lokaciju, u nekom razumnom, humanom roku, već ih gvozdenom čizmom terate da pokupe svoje stvari i nestanu u roku od odmah, kakvu poruku šaljete Beogradjanima, kulturnoj javnosti? Zimus kada ste merili stanove i objekte po Savamali bez ikakvog obaveštenja, zvali smo Vas da nama, Vašim građanima, pojasnite o čemu se radi. Niste došli.

Došli ste na Mikser festival, verovali smo da je to početak dijaloga. Teškog, ali neophodnog. Na tragu Vaše posete i teme festivala – participacija građana u urbanističkim procesima, otpočeli smo i završili projekat učešća građana u kreiranju urbanističkih rešenja u Savamali, na modelu uredjenja parka između zgrade Geozavoda i Mikser House-a. Bili smo uporni, čak i kada ste nam poslali gradsku inspekciju sa nalogom za rušenje bašte Mikser House-a u još kraćem roku, od samo dva dana. Pokazali smo sve strpljenje i dobru volju koju je bilo jako teško mobilisati kod velikog broja učesnika u projektu.

Posle slučaja „Dvorištance“ ta saradnja, više nije moguća. Svesno individualiziramo Vašu odgovornost jer u Upravi grada Beograda, u velikom broju javnih institucija, u Vladi republike Srbije, ima pozitivnih ljudi koji imaju mnogo više sluha i simpatija za kulturni procvat Savamale i svakako da ovaj posao ne bi radili na ovako robustan i autističan način.

Verovali ili ne, način na koji posao obavljate u Savamali dugoročno ne šteti samo gradjanima, već i političkoj strukturi koja vam je poverila ovaj posao i interesima investitora za koje se najviše zalažete.
Probudite dobro u sebi, pružite ruku SVOJIM gradjanima, obustavite ničim opravdanu akciju hitnog rušenja i invazije u starom gradskom tkivu Savamale dok još ima vremena. Sedite sa Mihajlom i Vasilom i napravite razuman, civilizovan dogovor. Ali pre nego što uradite, setite se one Njegoševe : „Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“! U suprotnom, ovaj grad, koga očigledno ne poznajete dovoljno, Vam neće oprostiti „Dvorištance“. Ono će postati metafora Vašeg neminovnog sunovrata.

Da Vas podsetimo:  Ostvaruje se san Zapada – da li će Srbi zbog Vučića sami omrznuti Rusiju?

Mikser Tim

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime