Republika Srpska poziva investitore

0
1071

2015-11-11_041004 U već odavno zahuktalu trku čiji je cilj privlačenje investitora u neke siromašnije evropske zemlje koje su poslednjih decenija izgubile ogroman broj radnih mesta i čije su nekada moćne industrije, što ratom, što neuspelim privatizacijama a neke i pristupom Evropskoj uniji uništene, uključila se i Republika Srpska. Doduše, takvih pokušaja bilo je i ranije, ali se ovoga puta u jednu od industrijski najjačih nemačkih pokrajina, Baden-Virtemberg, uputio visokokaratni tim resornih ministara Vlade Republike Srpske.

U Ministarstvu privrede pokrajine Baden-Virtemberg u Štutgartu, predstavništvo Republike Srpske u Nemačkoj na čijem je čelu Mićo Ćetković, uz podršku Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine takođe iz Štutgarta, organizovalo je „Dan privrede Republike Srpske“. Predstavništvo je pozvalo- i mnogi su došli!

Videli smo Srebrnku Golić, potpredsednicu vlade Republike Srpske, Zlatana Klokića ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Zorana Tegeltiju ministra finansija, Petra Đokića ministra industrije, energetike i rudarstva, Branislava Milekića generalnog direktora Elektroprivrede RS, Borka Đurića predsednika Privredne komora RS, ambasadora BiH iz Berlina Željka Janjetovića, koji je takođe pozdravio prisutne, prisutni su bili i generalni konzuli Srbije i Bosne i Hercegovine i drugi gosti…

Sa nemačke strane su skupu prisustvovali dr Hans Peter Herdlička koordinator za podsticanje privrede u okviru Dunavske strategije iz Ministarstva finansija i privrede, Barbara Efenberg šefica Odeljenja za Jugoistočnu Evropu Privredne komore iz Štutgarta, Erik Šefer vlasnik jedne nemačko-engleske firme i još nekolicina zainteresovanih privrednika. Po oceni nezavisnih promatrača, sastanku je prisustvovalo najviše naših ljudi koji su se tiskali u premaloj sali tako da su mnogi morali da stoje.

Skup je biranim rečima otvorio šef Predstavništva Republike Srpske u Nemačkoj Mićo Ćetković. Sastankom je rukovodio naš poznati automobilski stručnjak, doskora jedan od dugogodišnjih direktora u Istraživačkom centru fabrike Porše, Beograđanin prof. dr Dušan Gruden.

Da Vas podsetimo:  Srbi u Austriji poklonili se Vuku Karadžiću i položili venac ispred njegovog spomenika u Beču
2015-11-11_041049
Sa leva na desno: Generalni konz. BiH Zvonko Mišković, u sredini konzul Srbije za ekonomska pitanja Jure Galić, generalni konzul Srbije Božidar Vučurević, Mićo Ćetković, šef predstavništva Republike Srpske i stručnjak za kvalitet vozila iz Mercedesa. mr dipl.ing. Tanasije Rajić

Gosti iz Republike Srpske su u svojim izlaganjima ukazali na odlične mogućnosti investiranja uz povoljne uslove, pomenuta je i sigurnost investicija, kvalitetna i obrazovana radna snaga, blizina evropskim industrijskim centrima itd. uz pozive zainteresovanima da se obrate Savetu za strane investicije koji ima gotovu strategiju za strane ulagače.

Dr Hans Peter Hrdlička je u svom obraćanju prisutnima doslovce rekao da u RS treba što pre investirati, jer i u BiH i u RS novac leži bukvalno na ulici –misleći pri tome na Fondove Evropske unije „teške“ nekoliko milijardi evra, koje sa teritorije te bivše jugoslovenske republike niko još nije iskoristio! Zato je pozvao nemačke privrednike da u saradnji sa stručnjacima iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, urade projekte i iskoriste sve podsticajne finansijske mogućnosti koje nudi Evropska unija.

Skup je protekao u dobroj atmosferi tako da se u najskorije vreme očekuje odlazak zainteresovanih investitora u Republiku Srpsku i sklapanje po obe strane korisnih poslovnih ugovora. U ime organizacije Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj, prisutne je pozdravio predsednik udruženja Stojan Stojanović.

Predrag Rakočević

Predrag Rakočević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime