Poslanici opozicije počeli protest u holu parlamenta

3
519

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije počeli su protest u holu parlamenta, nezadovoljni što im, kako kažu, već četiri dana nije dozvoljeno da iznesu svoja mišljenja o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu. Odlučili su da na svaka dva sata drže konferencije za novinare kako bi svaka poslanička grupa iznela svoje primedbe u vezi s tim zakonom.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da se u Skupštini već četiri dana vidi “nasilje vlasti”.

“…Nasilje vlasti koja pokušava da spreči da opozicija upozna građane s tim šta ih čeka u 2019. godini….Crtanje meta na sve koji razmišljaju drugačije, a svi koji imaju kritički pristup se sprečavaju da govore, a skreće se pažnja sa zakonskih predloga”, rekao je Ćirić.

On je rekao da opozicija neće odustati od ideje da “popravi živote građana”.

“Ne odustajemo od naših ideja, da popravimo živote građana, pokušali smo u sali, ali nasiljem smo sprečeni da govorimo. Dobijali smo opomene i zbog toga smo sada u ovoj sali u želji da pokažemo šta smo pripremili. U ovoj sali ćemo govoriti o predlogu zakona i amandmanima i našim rešenjima”, kazao je Ćirić

“Ovo je paralelni, otvoreni parlament. Držaćemo konferencije za medije na svaka dva sata i moći ćete da razgovarate s svima nama”, kazao je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

“Situacija je veoma alarmantna. Imamo tri oblika nasilja vladajuće većine protiv svakog ko drugačije misli – da se ukidaju izložbe karikatura, da se premlaćuju lideri opozicije i na kraju imamo i parlamentarno nasilje protiv kompletne opozicije, gde nam se zabranjuje da govorimo o najvažnijim temama u Srbiji danas”, rekao je Obradović.

Vukadinović: Treba li nam gondola, stadion ili nešto drugo

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija kazao je da “tačno godinu dana traje opstrukcija rada i teror od strane skupštinske većine”.

“Tačno godinu dana traje ova parlamentarna opstrukcija i teror od strane skupštinske većine koja maltretira opoziciju, javnost i ovaj parlament podnošenjem besmislenih, fantomskih amandmana i tako praktično guši svaku mogućnost konkretne rasprave o konkretnim zakonskim predlozima”, kaže Vukadinović.

On naglašava da ta vrsta opstrukcije nije viđena “nigde u svetu”.

“Nema primera u parlamentarnom životu u svetu da se tako nešto dešava. I ne samo to, nego kako je prolazila sednica u sednicu oni su bili sve samozadovoljniji i sve uvereniji da su na dobrom putu, jer su ukrali po sednici 10 sati opoziciji vremena da razgovara i da kritikuje zakonske predloge koje podnosi Vlada”, naveo je Vukadinović.

I to je, kako je rekao, teško objasniti stranim sagovornicima, novinarima ili institucijama, jer “ne znaju za to”.

Vukadinović je skrenuo pažnju na količinu materijala koju poslanici inače dobijaju kako bi se pripremili za sednicu.

“Nema živog čoveka koji to u nekoliko dana može da pređe. Bukvalno su mogli staviti šta hoće. Od žutih traka do toga da se strelja svaki deseti ili stoti opozicionar, poslanik ili građanin ove zemlje. Dakle, laž je da se to može savladati kvalitetno. Uostalom, videli smo kako su to oni savladali”, naglasio je Vukadinović.

Kako je rekao, opozicija se u prvi mah nije najbolje snašla, pa je spontano bojkotovala, nekada poluorganizovano ignorisala rasprave ili se “zavitlavala sa tom praksom, ali da dobar deo građana još uvek ne zna šta se dešava u parlamentu“.

“Mi smo 10 radnih dana raspravljali o migratornim pticama i o zaštiti populacije slepih miševa u Evropi. A sada smo 62 tačke, uključujući i budžet, i niz drugih važnih tačaka bukvalno smandrljali u nekoliko dana, a od tih nekoliko dana pola vremena je otišlo na recitacije i sastave poslanika vladajuće većine. U jednom smislu možda treba da im budemo zahvalni, a to je što su nas konačno ujedinili. Dakle, bez obzira što mi ovde ne mislimo isto, i ne treba da se pravimo da mislimo isto po raznim tačkama, jer ne treba da se pravimo da smo lažno složni tamo gde nismo, postoji nešto što je svetinja i što je iznad naših pojedinačnih indivudualnih i ideoloških uverenja. Ovo nije stvar ideologije, već da li će biti parlamenta ili ga neće biti i da li će biti u Srbiji parlamentarne demokratije ili je neće biti”, rekao je Vukadinović.

On je naglasio i spontanu reakciju poslanika opozicije u ovom trenutku.

“Mi smo rešili da podvučemo crtu i da na ovaj način složno, kao predstavnici svih poslaničkih grupa, iskažemo svoje protivljenje ovakvim načinom rada u Skupštini. Pokušaćemo u narednom periodu da iznesemo svoje konkretne zamerke na predlog budžeta, kao i na način na koji Skupština radi i da javnost sa tim bude što je moguće bolje upoznata, pa neka sudi – da li nam treba beogradska gondola, nacionalni stadion ili možda imamo neke važnije prioritete”, kazao je Vukadinović.

Đurišić: Godinama upozoravamo na institucionalno nasilje SNS-a

Marko Đurišić iz SDS kaže dase već nekoliko godina upozorava na “verbalno i institucionalno nasilje SNS-a”.

“Upozoravamo već nekoliko godina na to da će verbalno i institucionalno nasilje SNS-a prerasti u fizičko nasilje i ove godine smo imali tragičan događaj ubistva Olivera Ivanovića, ali smo takođe imali i pre nekoliko dana pokušaj ubistva jednog od opozicionih lidera Borka Stefanovića”, kazao je Đurišić.

Kako je rekao, opozicija želi da se u parlamentugovori o tom nasilju.

“Želimo da u parlamentu, koji je jedna od osnovnih instuticija demokratije, pokušamo da govorimo i o nasilju, ali i o lošim odlukama koje se tiču ekonomske politike i budžeta, ali smo bili onemogućeni i prinuđeni smo da na ovaj način reagujemo, jer su nam ukradeni sati od rasprave”, dodao je.

Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika je rekao da se nada da ova akcija neće biti jednokratna.

“Nadamo se da će opozicija i na dalje delovati zajedno kako vratili dostojanstvo parlamentu”, rekao je.

Tepić: Podli manevri SNS, ključni zakon u zapećku

Samostalna poslanica Marinika Tepić rekla je da je Srpska napredna stranka (SNS) “podlim manevrom, ne prvi put ostavila tako ključni zakon – budžet u zapećku”, a opoziciji je ostalo da govori po 20 sekundi o svakom od predloženih zakona, ali nije dobila ni toliko.

Kako je rekla, opozicija više od godinu dana trpi “apsolutno nedopustivo, mizerno ponašanje vladajuće klike Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera”. “I ne samo to, već intenzivno huškanje, propagiranje, zagovaranje i promovisanje mržnje prema svima koji ne dele mišljenje vladajuće koalicije. Ovakva kampanja i propaganda je na početku ove godine dovela do ubistva i političke likvidacije jednog čoveka, Olivera Ivanovića, a pre nekoliko dana je to umalo mogao da bude i naš opozicioni kolega Borko Stefanović”, kazala je Tepić.

Prema njenim rečima, Skupština je pod rukovodstvom SNS-a postala “generator mržnje i huškanja, ne samo poslanika jednih protiv drugih, već i gradjana”, jer se ta atmosfera preliva i na ulice.

Tepić je rekla da su predstavnici opozicije rešili da na svaka dva sata održavaju konferencije za medije kako bi na taj način informisali građane o onome o čemu su hteli da govore u toku skupštinske sednice, a što im predsednica Skupštine Maja Gojković nije dozvolila.

“Zastupamo građane koji su nam ove mandate dali. Nije to ni volja ni nevolja Maje Gojković, niti Martinovića, ni Orlića, a kamoli Marijana Rističevića. To je naše pravo koje nam je Ustavom garantovano i jedino što možemo da radimo na kraju je da se na ovaj način obratimo”, kazala je Tepić.

Tepić je rekla da već nekoliko godina u nizu poslanici ne dobijaju izveštaj Vlade o budžetu, što je obaveza, pa su zato svi rezultati koje su izneli ministri, medju kojima i ministar finansija Siniša Mali, “samo bajke”.

“Ne postoji nijedan uporedni podatak, nijedan osnov koji bi bio pokazatelj da su oni nešto radili dobro ili loše… Tako da je sve što govore čista improvizacija i predizborna kampanja koja kod njih traje u kontinuitetu”, rekala je ona.

Ona je ocenila da će prema predloženom budžetu za 2019. godinu biti uloženo šest milijardi dinara za Bezbednosno-informativnu agenciju koja će taj novac utrošiti da, prema njenim rečima, “propagira mržnju i nasilje prema svima koji drugačije misle”.

Izvor: N1, NSPM

3 KOMENTARA

  1. Moze SRBO da piskara sta hoce, ali narodnog poslanika Borka Stefanovica, napali su pred miting u Krusevcu trojica maskiranih i tesko ga ozledili metalnim sipkama. Ta trojica su ubrzo uhapseni ali ne znam da li su sudjeni i osudjeni.
    Ustvari, ne znam da li su u Srbiji napadaci (i ubice) narodnih poslanika sudjeni.
    Da li su oni nama heroji ili zlocinci ?

    • Svedok,ne piskaram,već pišem istinu.To sa stefanovićem je svađa u njinim komunističkim redovima,novi inform biro.To su svađe među komunistima.Borko je komunista i lažna opozicija,za naivne,kao i ostali osim DVERI.Svi ostali su prethodno bili na vlasti i naravno postavljeni od udbe i kosa.To su sve deca titovih komunista,kojima je sdb napravio stranke,da bi varali narod.Istina je da je sva ta garnitura postavljena i dobila zadatak da sve ostane isto,od 2000.Tako su i donosili zakone koje su im određivali oni isti titovci koji su i opljačkali Srbiju.Nije li jedan od tih bio i borko iz ds,koji je u skupštini imao kancelariju sa titovom slikom metar sa metar.Nisu li oni i donosili zakone koji su zakonski pokrivali opljačkane fabrike i pare koje su izneli iz zemlje pa potom uneli.Nisu li baš oni donosili zakone o DOO,što bi reklo da se sve to sakrije a da niko ne odgovara.Nisu li oni već 2000. uveli ponovo SPS u skupštinu,nije li potom SPS uveo titovog unuka u skupštinu,da se izruguju Srbima.Da te potsetim to je onaj vaš joška što na televiziji HEPY kod marića izgovori,MALO SMO VAS UBIJALI.Eto ja toliko napiskarah.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime