Sladoled torta: Idealna poslastica za tople dane, koja osvežava

0
183

Za svaki dan, kao desert, ili za slavlja koja spadaju u tople dane sladoled torta je pravi izbor! Rashladiće vas svojim ukusnim, bogatim, kremastim i slasnim zalogajima!

Potrebno vam je: 18 belanaca, 16 kašika šećera, 16 kašika brašna, 1 kesica praška za pecivo.

Fil: 18 žumanaca, 350 grama šećera, 250 grama maslaca. Prelivanje kora: 2,5 decilitra mleka, 3 kašike šećera, kesica vanilin šećera.
Dekoracija: 300 grama šlaga, hladna voda.

Priprema: Pripremiti 3 pek-papira nešto većih dimenzija od veličine pleha 35 x 25 cm. Na papir staviti pleh navedenih dimenzija i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru.

Odvojiti belanca od žumanaca – belanca u posudu za mućenje, a žumanca odmah stavljati u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari. Žumancima dodati šećer i malo umutiti mikserom, da žumanca pobele. Staviti odmah da se fil kuva i povremeno mešati varjačom. Kuvati fil na pari oko 10-12 minuta na umerenoj temperaturi. Prekriti prozirnom folijom da se ne uhvati korica po vrhu i ostaviti da se ohladi, uz povremeno mešanje.

Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati kašiku po kašiku šećera i sve dobro umutiti. Isključiti mikser i dodati brašno i prašak za pecivo, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti. Masu ravnomerno raspoređivati na pek papire lopaticom do iscrtanih kontura.

Na prevrnut pleh većih dimenzija pažljivo prevući prvi pek papir sa razvučenom masom i peći jednu po jednu koru oko 4 minuta na 160 stepeni. Pažljivo skinuti pek papir sa prohlađenih kora i ponovo ga iskoristiti za pečenje sledećih kora. Od ove mase dobije se 7 korica.

Penasto umutiti maslac sobne temperature, pa mu postepeno dodavati ohlađen fil od žumanaca, uz mućenje i dodavanje fila, dok se sve dobro ne sjedini. Mleko sa šećerom i vanilin šećerom zagrejati do vrenja. Preliti prvu koru sa par kašika vrelog slatkog mleka i sačekati da malo upije mleko, a i ohladi se, kako toplota ne bi rastopila fil. Naneti osminu fila na koru i ravnomerno ga rasporediti (7 delova za 7 kora i osmi deo za premazivanje bočnih stranica).

Postupak ponavljati za filovanje svake kore. Na kraju saseći malo ivice, da se torta pravilno oblikuje. Celu tortu, odozgo i okolo, premazati filom. Umutiti šlag sa hladnom vodom i premazati tortu sa strana i odozgo. Za ukrašavanje torte iskoristiti ostatak šlaga. Pripremiti dan ranije i ostaviti tortu da odstoji u frižideru i poslužiti rashlađenu.

Izvor: zena.blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime