Tužilaštvo da preseče ima li u slučaju Topčider krivičnog dela

0
630

Skoro četiri godine Više javno tužilaštvo ignoriše odluku Ustavnog suda Srbije iz januara 2013. koju je najviša sudska instanca donela povodom smrti gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića. Tada su usvojene ustavne žalbe njihovih porodica i doneta odluka da je poginulim gardistima povređeno pravo na život, dok je istovremeno Višem javom tužilaštvu i Višem sudu naloženo da preduzmu sve mere kako bi se pretkrivični postupak okončao u najkraćem roku.

Država međutim, uprkos tome, nikada nije utvrdila kako je došlo do smrti vojnika 5. oktobra 2004. ispred tajnog objekta Karaš u kasarni Topčider. Čitavih 12 godina zvanična istraga nije počela, a ceo slučaj je još u pretkrivičnom postupku. To znači da istraga nije ni počela

2016-10-09_071154Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta i sudija Ustavnog suda, kaže za Insajder bez ograničenja da je u ovakvim slučajevima obaveza države sprovođenje delotvorne istrage i utvrđivanje kako je do smrti došlo.

“Jednostavno, Tužilaštvo sada treba stvar da preseče s obzirom na to da je rukovodilac predistražnog postupka, da utvrdi, da kaže da se izjasni ima li ili nema elemenata krivičnog dela. To je ono što bi Tužilaštvo, kao nadležna institucija, trebalo da kaže. Ako dela ima onda bi to podrazumevalo vođenje odgovarajućeg postupka. Ako nema, stvar bi time bila okončana. Međutim, ovako imamo samo protok vremena. Nemamo odgovor na to osnovno pitanje. Ustavni sud, kao institucija, u ovakvoj situaciji više ne može da uradi. Ne možemo ponovo da nalažemo nešto što smo vec nalagali. Sve se više udaljavamo, kako vreme protiče, od tog odgovora kako je do toga došlo”, kaže za Insajder bez ograničenja sudija Ustavnog suda Goran Ilić.

Da Vas podsetimo:  Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog

Slučaj Topčider prate “dve verzije istine” zasnovane na istim dokazima, ali s potpuno suprotnim zaključcima u istrazi.

Nasuprot nalazu vojne istrage da je jedan vojnik ubio drugog, pa počinio samobistvo, stoji zaključak stručnjaka Državne komisije da ih je ubila treća ili treće osobe. To je potvrdilo i superveštačenje Ljubiše Dragovića izvršeno u SAD koje je taj stručnjak dostavio Okružnom sudu još 2008.

Međutim, kako je Dragović rekao u prvom delu emisije Insajder bez ograničenja – Vojna pravila igre, nikada ga niko od nadležnih u Tužilaštvu nije kontaktirao da predstavi činjenice koje je utvrdio svojim veštačenjem.

To ukazuje da se slučaj Topčider punih osam godina nalazi u svojevrsnom pravnom vakuumu.

Zašto se u tom predmetu nadležno tužilaštvo godinama nije pomaklo sa mrtve tačke? Kako je pre izaska na teren vojnih istražilaca narušeno mesto pogibije Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u vojnom objektu Karaš?

Pogledajte u emisiji Insajder bez ograničenja – Vojna pravila igre drugi deo, koju realizuje produkcija Insajder u saradnji s novinarima Radija Slobodna Evropa. Utorak, 11. oktobar, u 21 sat, na televiziji N1.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime