Voljena Srbija… (7) Engleski na ćirilici…

10
2487

Na portalu vlade Republike Srbije www.kim.gov.rs može mnogo toga da se vidi i pročita, a posle viđenog i pročitanog da se upitamo: Zar je moguće da ne umemo bolje, ozbiljnije i efikasnije da se predstavimo? Da li je moguće da je viđeno, u stvari, za mnoge od nas neshvatljiva i nerazumljiva predstava, a namenjena jednom ciljnom delu srpske javnosti?

U februaru ove godine, na engleskom jeziku, objavljen je video Kancelarije za KiM pod naslovom „Kosovo – istinita priča“ (The true story of Kosovo) u kome direktor kancelarije Marko Đurić govori o tome kako su se razvijali događaji na Kosmetu tokom devedesetih. U izvesnoj meri pomenut je i istorijski razvoj ovog konflikta, koji traje više vekova. Takođe, pomenuto je i terorističko delovanje UČK, njihovi napadi na srpske (ali i albanske) civile i policiju. Ukratko rečeno, video prilog je sažet i dobar. Ali, problem je što se, na primer, Rezolucija 1244 SB, o kojoj u pomenutom videu govori Marko Đurić, nigde ne pominje u aktivnostima srpske vlade i njenog predsednika. Zašto taj najjači adut koji Srbija ima, Vlada R. Srbije uopšte ne koristi, niti ga pominje? Ne samo da ga ne koriste ni u pregovorima u Briselu, nego o tom ključnom dokumentu, argumentu za očuvanje srpske južne pokrajine, nema govora ni u obraćanju srpskoj javnosti.

Odmah pored videa „Istinita priče o Kosovu“, nalazi se drugi video materijal, https://www.youtube.com/watch?v=sCNspyAK8DM postavljen skoro tačno pre dve godine. Reč je o projektu Sunčana dolina (jedini takve vrste), sa kojim sem osim postavljanja kamena temeljca, za te dve godine gotovo nije maknulo s mrtve tačke. Danas je taj projekat sasvim onemogućen, jer šiptarske vlasti traže tehničku dokumentaciju i podnose tužbu protiv izvođača. Takođe je neshvatljivo da je taj video postavljen na engleski deo sajta, pod naslovom na engleskom jeziku (Presentation of the “Sun Valley” returnee settlement construction project) ali  srpska verzija bez prevoda na engleski?!  Nije uopšte titlovan na engleski, a i na početku videa navedeni važni podatci su napisani na ćirilici. Možda nas u Briselu ili Londonu toliko cene (kako kontinuirano i reprizirano slušamo od predsednika Vučića) da su čak i Brisel i London i Vašington i Berlin i Pariz… i svi gde bi bilo dobro da znaju nešto o Kosmetu, naučili da govore srpski i da pišu ćirilicom? Ipak bi bilo bolje da naši ljudi u rasejanju, širom Amerike i zapadne Evrope, svoje poznanike ne upućuju na engleske stranice vladinog sajta www.kim.gov.rs. Da se ne brukamo, jer kad stranac pusti video, teško će razumeti o čemu se tu uopšte radi.

Da Vas podsetimo:  Humani gazda Šućur već 20 godina deli hranu gladnima i siromašnima u svojoj kafani

Danas, na osnovu Briselskog sporazuma, Srbija nema nikakvu jurisdikciju na Kosmetu, čak ni na severu te pokrajine. Srpska vlada i predsednik države ugasile su sve državne institucije (tzv. paralelne) na Kosmetu i predali ih u ruke Tačiju i Haradinaju. Čak i ako bi Srbija zaista imala nameru da završi projekat „Sunčana dolina“ i tamo naseli 900 – 1200 Srba, onda to ne bi mogla bez odobrenja šiptarskih vlasti. Ako bi srpska vlada i predsednik (koji je uzurpirao svi vlast u Srbiji, osim Kosmeta koji je dao na tacni šiptarima) pokušali da nešto učine na svoju ruku, kršili bi Briselski sporazum. Ovo je jedinstven primer u svetu gde vlast jedne države sasma sebi vezuje ruke i dobrovoljno se odriče svoje suverene teritorije. Još da se podsetimo i na izlaganja Ivice Dačića, pre desetak dana u Ujedinim Nacijama, kada je rekao da se za tri mseca na Kosovo vratilo tri srpska povratnika, onda bi, ako bi se taj trend nastavio, Sunčeva dolina bila naseljena negde početkom idućeg veka.

Da je sadašnji predsednik države, koji vanustavno kontroliše sve aktivnosti u zemlji, uistinu želeo da se Sunčana dolina izgradi, ona je bez ikakvih problema mogla biti izgrađena još u periodu dok je on bio premijer i Srbija imala praktičnu vlasta na toj teritoriji, Ovako, reklo bi se, to je bila samo još jedna „prazna priča“ srpskih vlasti, još jedno „Potemkinovo selo“, kakvih je Srbija puna i koja postoje na rečima, ali ne i u stvarnosti.

Prazne reči, reči reči… za koga izgovarane i napisane? Možda je vreme da se napišu istinite reči o Kancelariji za Kosovo i Metohiju i za druge „kancelarije“, direktore i predsednike, da bi pokrenuli izmene i promene, koje je trebalo odavno da se pokrenu.

Da Vas podsetimo:  Arheologija je pokazala čime se jelo u srednjovekovnoj Srbiji

Zaključak autora: Napisati ili izgovoriti reč dokumentovane kritike, predstaviti javnosti istinu o destruktivnom i štetnom, u nadi da se to zaustavi i promeni, znači voleti… Ali zar nisu većina srpskog naroda oni koji vole svoj narod i otadžbinu? Zašto i dokle ćemo da ćutimo?

Nikola Janić

____________

Voljena Srbija… (17) Tužno i sramno, nažalost istinito (7)
Voljena Srbija… (16) Tužno i sramno, nažalost istinito (6)
Voljena Srbija… (15) Tužno i sramno, nažalost istinito (5)
Voljena Srbija… (14) Tužno i sramno, nažalost istinito (4)
Voljena Srbija… (13) Tužno i sramno, nažalost istinito (3)
Voljena Srbija… (12) Tužno i sramno, nažalost istinito (2)
Voljena Srbija… (11) Tužno i sramno, nažalost istinito (1)
Voljena Srbija… (10) Da se to desilo Albancima…
Voljena Srbija… (9) Narcisi nisu Kosovski božuri…
Voljena Srbija… (8) Blindirana vozila i tamna stakla?
Voljena Srbija… (7) Engleski na ćirilici…
Voljena Srbija… (6) Ignorisanje Ustava u Narodnoj skupštini
Voljena Srbija… (5) I razum i patriotizam, zajedno!
Voljena Srbija… (4) Rekli su aprila 1998 – a danas!
Voljena Srbija… (3) Kancelarija (ne) za KiM
Voljena Srbija… (2) Udaranje puškama u potiljak
Voljena Srbija… Zagađena mržnjom i lažima

10 KOMENTARA

 1. Zar moram opet da ponovim,NE KOMENTARIŠEM SA MALOUMNIM PRISTALICAMA KOMUNISTIČKIH ZLOČINACA,jer ni jedan normalan čovek ne podržava komuniste,osim maloumnih nepismenih ludaka.

 2. Moze li neko da zamisli da originalna medunarodna dokumenta iz Dejtona i Rambujea nase Ministarstvo inostranih poslova ne poseduje???? Nekako u to vreme kada je ova informacija lansirana, pojavio se na prodaji originalni dokument o priznanju Republike Srpske. Taj dokument je prodavao vozac , koji je vozio jednog od zvanicnika iz Republike Srpske. O svemu tome, jedan poznavalac internet prodaje je obavestio javnost da se takav originalni dokument pojavio na prodaju……HAOS

 3. G.Nikola,ovo su deca titovih komunista,kojima su roditelji dali zadatak da sakriju i odbrane poklon arnautima KIM 1974,koje su izvršili njihovi dedovi,titovi podrepaši,a ne da brane KIM.Oni danas sa ponosom citiraju tita i daju imena ulica svim onim titovim komunistima koji su sve činili protiv Srba i Srbije.Nemojte očekivati i na dalje da će biti drugačije.Valjda je dovoljna činjenica da su počeli naseljavati Srbiju arapima.Ko im je to dao pravo,nije niko kao i njihovim dedovima i očevima 1945.kada su ih na vlast-na silu,postavili staljinovi tenkovi.Eto to je rezime,inače što se tiče zapada,oni im trebaju samo radi para koje će kao i do sada da kradu.

  • Hm,hmm…99%, sta si napisao,je ogavna laz,manijakalno si opterecen “ tenkovima“ koji se nisu zadrzavali u Srbiji,na protiv,bili su vrlo preteci 1948,na svom putu za Nemacku. Moguce je da u danasnjim strukturama vlasti ima “ titove dece i unuka,“..u velikoj manjini,sa politickim stavom i drzavljanstvom Srbije,“..pravom da misle “ sa svojom,a ne tvojom i “ vacom“ glavom,danasnjim saboterima, svega i svacega,sa snovima nekog Dikica , uhapsenog u Crnoj Gori,presretnutim porukam,o nasilnom preuzimanju vlasti,naravno,sa tvojim pricama “ da su to uradili Komunisti“.

  • Vozim Kumodraskom, slycajno pogled na tablu- ime ulice!- kad ono: „Bulevar Koce Popovica“! Ubrzam, no koljena podrhtavaju, a i ruke na volanu; u glavi samo jedno: dace Bog pobjeci cu prije neg’ se Avet pojavi…

 4. Dragi prijatelju Nikola,
  potpuno si u pravu kada si postavio pitanje u tvom članku, zašto aktuelna vlada (kao i vlade pre ove današnje) nigde ne pominju jako oružje u rukama pametnih političara i rodoljuba- rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti! Čak ranije vlade nisu iskoristile dato im pravo stacioniranja oko 1200 srpskih vojnika (i policajaca?) na Kosmetu. Neverovatno ali istinito. Danas je za to prekasno. Mislim da je odgovor veoma prost na postavljeno pitanje- srpski političari posle Miloševića su se davno odlučili da se ne bapću sa Šiptarima i da im „na tanjiru“ predaju ceo Kosmet uključujući i sve prirodne i privredne resurse čiju je eksploataciju odnosno izgradnju i korišćenje decenijama najvećim delom finansirala Srbija! Da li su to uradili pod prisilom i ucenama zapada ili su dobili „debeli“ mito za to- pokazaće budućnost. Koprcanje AV u javnoj „pripremi“ srpskog naroda da bez neke pobune prihvati činjenicu da će predsednica od „AV milosti“- lezbejka sa hrvatskim pasošem potpisati kapituacju države Srbije na Kosmetu je i više nego očigledno! Iako ON vuče sve konce, AV, u to sam siguran, neće na dokumenat o predaji staviti svoj potpis. Za to ima druge poltrone i prodane duše!

  • Hm,hmm..postoje nesuglasice vlade Srbije, i “ vlade Srbijice u senci“..ovencane “ krunskim i vojvodskim savetom“ ,ragistrovanim,dobijenim resenjima Gencija zavekonomske odnosenu Cacku. Tvrdim sa 1.000.000 %, da nisu u pitanju Titovi komunisti nego “ Srb komunjare “ novog doba,stancovanihnu DEPOS,devedesete godine, u kaficu Panda u Pristini,i na spriceru na Oplencu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime