Za sebe je govorio da je “tatko na narod”

1
697

“Žene, bre, žene! Noću k’d legnete s’s muževi š’pkajte im na uvo: ’Za Tošku da glasaš,“ govorio je na mitinzima Todor Tonić.

Zaista, živeo je i ponašao se kao kakav lik iz Nušićeve komedije…

Advokat i narodni poslanik između dva svetska rata Todor – Toška Tonić davno nije među živima, ali se i danas u Leskovcu prepričavaju njegove predizborne govorancije, koje su zabeležili savremenici, predstavljajući ga kao kozera, demagoga, lakrdijaša i političkog prevtljivca.

Tonić je tri puta bio biran za narodnog poslanika vladajuće radikalske stranke. NJegovoj slavi doprinelo je i to što je govorio izvornim, leskovačkim žargonom.

Za sebe je govorio da je “tatko na narod”.

O njegovoj političkoj nedoslednosti govori i odnos prema ženama, koje u to vreme nisu imale pravo glasa.

“Žene, bre, žene! Ružičke i karanfilčiki, lepotinjo naša, molim vas i preklinjem, pomagajte. Noću, k’d legnete s’s muževi, k“d se meškoljite i milujete š’pkajte im na uvo: ’Za Tošku da glasaš, za Tošku da glasaš. A k“d me izabarev, ja ima da ve uznosim i voznosim k”ko Parakeva, pa i tam, u Skupštinu, da se zauzmem za vas, da si i vi dobijete pravo da mož da glasate!”.

Na drugom skupu Toška je ženama osporavao prava glasa.

“Ete, braćo, i t’j ne belaj snajde. I žene traživ da gim se dadne nekakav ravnopravnos’ i pravo da glasav. Ej, zalupajke nijedne, zar ne vidiv da i mi čoveci, s’s mustaći i arslani, nemamo nikakvu fajdu od toj, koj ne pa što pituje, koj ne zarezuje! Tej maznoglavke i trepetljike ne znajev toj”.

Radničku klasu Todor je ubeđivao da mu ne treba mandat i da Skupštinu hoće upravo zbog njih.

“Braćo, ‘oću da me izaberete, pa ja da otidem tamo u Skupštinu , da počnem da rovem i cvilim, da vrisnem k’ko Damnjanov zelenko, da vikam i da se čepatim – svi da čujev i svi da razberev i da znajev da vi se pomogne”, govorio je Toška.

Da Vas podsetimo:  Ko je bio Dimitrije Mitrinović, intelektualac koga je Zapad priznao, a mi zaboravili?

Javljao mu se Pašić u snu.

Znao je da svaku situaciju okrene u svoju korist. Dok je Nikola Pašić bio živ, pozivao se na njega, a kada je umro, glasače je ubeđivao da mi se baja javlja u snu i pozdravlja baš njegove glasače.

Sebi je pripisivao zaslugu što je čuveni voz “Orijent ekspres” jedno vreme stajao na leskovačkoj stanici, a kada mu nije polazilo za rukom da spreči zaposlenje političkog rivala u državnu službu, prvi bi mu čestitao i pri tom smislio laž.

“Goleme muke sam imaja dok nesi dobija ovoj mesto”, lagao je Toške, ubeđujući zbunjenog službenog da je namerno agitovao protiv njega kako bi izazvao suprotan efekat “kude onija gore”.

Sebe je opisivao kao glavatog, zubatog i grlatog, ali se hvalio da ima mozak i za devet banovina i da je uvek uz vlast jer “bolje je s’s bogati i rogati nego li s’s šugavo zajci”, govorio je pozivajući Leskovčane da glasaju za vladajuće radikale.

“Oni su se, braćo, zalebili, oni su se nagumali, pune gim kase o džepovi i s’g ako uzimav, po malko uzimav. A ako izaberete onija golje i šušumige – lele, bre, pa oni ima da ni oguliv”, govorio je Toška, a zabeležio Dobrivoje Kapisazović.

BRČKAJ SE, LENKE, U PLIĆAK

Svojoj ženi Lenki, koja je sa bogatijim leskovačkim damama letovala na Jadranskom moru, Toška je posao:

“S’lte ći te molim, slatka moja Lenke! K’d se banjaš u toj naše slano more, ne idi daleko od obali…Ne idu u duboko, molim te, zašto kude tebe su sve uložene knjižice! Brčkaj se tuj, pod kraj, uz obalu, znaš da u duboko ima virovi, a ima i grčovi”.

 Izvor: Blic

1 KOMENTAR

 1. Javija mi se Todor –
  Toška Tonić, otoč (malopre) u s’n (san)

  -Vika, mi: „Cace mori, maznoglavke, i trepetljike, ne moj da ti tvoj umuž Moka, neje glasaja za mene.
  -Da ve izvučem, iz bedu, i sirotinju, k’d me izaberete za poslanika, tam gore u Beograd!!!
  -Psss! Ne kazuj, da si me snila, i da sam ti š’pnuja, toj.- Znam da je Moka, mlogo ljubomoran čovek, ako je rutav po grudi, i azgan neotesan, kuj s’m vika, i pcuje, ko’ kočijaš, ovoj utuli u glavu Caco, o mori Caco!!!
  -Dobro Toške, ne moj si turaš brigu.- Ću ga ubedim, jutre uz kavu, a s’g me pusti malko da odmorim…
  -Nesam ti pričaja, kako mi se i na men’ javij Nikola Pašić.-Vika mi Todore, ti će budeš tatko na narod.
  -Kako pa toj gos’n Pašiću
  -Ja ću te postavim, mlogo ubavo, kad žene, koje nemav pravo na glas, a ti gi dođuješ na s’n, i špkaš gi, da će izglasav mene, i da ću ubedim onija gore što su se nagumali s pare, da odvojiv, i unaprediv, našu čaršiju , takoj.
  -Uzmi se u pamet, Caco mori, vika mi Nikola Pašić, a na mene svitke poleteše pred oči, od radost, poče ripkam, da prostiš ko pevac na kokošku, ko’ majmun na granjku.
  -Ja, Todor Tonić, star Leskovčanin, tatko na narod!!
  I takoj osvanu u novine, Narodne u Niš.-
  -Todor Tonić se postavlja ukazom, njegove eminencije Nikole Pašića, čuvenog radikala na mesto poslanika u Skupštini Srbije. Ukaz je usledio posle ogormne volje birača , biračica, čitaj dalje u tekstu, u njegovom gradu Leskovcu.
  -Sluze mi potekoše od rados’, moje Cace!-
  -Znaš da sam te posebno voleja, i kupija ti šešir, po poslednju modu, kad sam išeja u Beč, na konsultacije s Nikolu Pašića,čarape ženske najlonke, t’g se pojaviše, ubavinja za noge, i pomadu od krastavci, da se mackaš i mažeš da mi ubavo mirišeš, dok ti celivam obraščiki!?A!?
  -Znam, Toške , znam , s’m ćuti će probudiš Moku, pa ću prođem ko’ bosa po strnjiku.
  -Od moj adet ide i na more, tam’ u Bečići, u Crnu Goru, ovakoj: ja ti pisuva, ovakoj:
  -Caco, dušo, brčkaj, se blisko, po plićak ispra’ljaj, noge i kraci, kad mamiš, turisti kako umeš lasno, i ne moj da se banjaš u gluboko, ko’ Rita Hejvort, jer ona je opasna plivačica.
  em što je glumica, baška i toj’, nego,
  -tuj se banjaj, da te ne vatav grčevi u tej tvoje ubave i zglodne noge, i obuči onaj kupaći kostim,jednodelan, koji sam ti kupija, k’d sam bija na konferenciju, u London, sa Nikolu Pašića, kod Čerčila, on čureše onija golemi tompuzi. -Sve mi ub’zde , i košulju, i smoking i cilindar, i dušu…-Kah, kah. Još s’g kašljam…-A toj što si se i ti, zakašljuvala, i kašljucala, pa si sakrila od Moku, da si bila sas mene.-Ako zaslužila si!!!…
  -Nego,tvog Moku, da mu zapišim usta,ko’ sifon s pampur, da ne laje čaršija da s’m bija s tebe, ću ga postavim, za portira, na Železničku, pa ja sam sredija, da „Orijent Ekspres“, prođe kroz Leskovac, i od’ne (odmori) malko, zastane u Leskovac, ja Todor Tonić,-Toška, „tatko na narod!!! –Tuj su neki videli i Agatu Kristi, k’d je išla u Tursku, u Istambul, da šopinguje, pisala je u vagon restoran, neki krimi romani, imala je golem šešir, na glavu ko’ onaj tvoj, što sam ti kupija, Cace, mori Cace, ljubavi moja golema!
  Dušan Dojčinović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime