Zaposlenih u javnom sektoru 20.000 manje, polovina zdravstveni radnici

0
793

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je da je ukupan broj zaposlenih u javnom sektoru od 2013. do 2018. godine smanjen za 20.000, a da polovinu od tog broja čine zdravstveni radnici.

On je kazao da se u tom periodu broj zaposlenih sa stalnim radnim vremenom smanjio za 40.000 a broj zaposlenih po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima porastao za 20.000.

„Tako da je efekat smanjenje od 20.000 zaposlenih. Polovina toga se desilo u zdravstvu – nemedicinsko osoblje oko 6.000, što je verovatno bilo opravdano, ali i medicinsko osoblje,“ rekao je Altiparmakov na sastanku Fiskalnog saveta sa Srpskom asocijacijom menadžera u petak.

U poslednjih pet godina broj zaposlenih u zdravstvu smanjen za gotovo 10.000 ljudi, što je utvrđeno na osnovu podataka Instituta Batut i Fiskalnog saveta.

Prema različitim procenama, Srbiju godišnje napusti između 300 i 800 lekara koji odlaze da rade u inostranstvu.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da prema različitim pokazateljima u budžetskom sektoru nema previše zaposlenih, osim u državnim preduzećima.

On je kazao da u javnom sektoru radi oko 470.000 ljudi.


Male Beograđane nema ko da leči

U Beogradu nedostaju 34 pedijatra, a u službama opšte medicine 60 lekara, pokazuju trenutni podaci domova zdravlja.

Ukupan broj ostalih specijalista koji su potrebni domovima zdravlja u Beogradu je 77, s tim što je veliki broj lekara trenutno na specijalističkim studijama, piše Politika.

Kompletan sistem zdravstvene zaštite suočava se sa nedostatkom kadrova, što je primetno i u gradu i u prigradskim naseljima.

Nedovoljan broj medicinskog osoblja glavni je krivac kada se pokrene tema nedostupnosti zdravstvene zaštite, navodi se iz gradskog Sekretarijata za zdravstvo.


 

Izvor: novaekonomija.rs / Politika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime